Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

Projectes I + D (Generalitat, Ministeri, europeus)

 
El projecte es proposa elaborar una base de dades dels científics, sanitaris, enginyers, arquitectes i altres professionals represaliats pel franquisme. Aquesta base de dades serà el punt de partida de l'elaboració d'una prosopografia i un diccionari biogràfic. Tot això estarà accessible des de l'espai web de l'Institut interuniversitari López Piñero.
«Física Cíborg» explora diferents aspectes de la física, la història y la filosofia prenent com punt de partida els instruments científics històrics i aprofundint en la complexa relació màquina-humà Trenca barreres disciplinàries, institucionals i culturals, dissolvent les fronteres del coneixement entre València, Santiago de Compostela i la vídeosfera.
Aquest projecte se centra en l'estudi dels processos de regulació d'aliments, fàrmacs i plaguicides en l'en context espanyol durant la dictadura franquista, la transició i fins al final de la primera dècada del segle XXI. Aquesta aproximació permet situar en el centre de la nostra anàlisi conceptes com el de qualitat i seguretat i analitzar com van anar redefinint-se i van circular en diferents àmbits disciplinares variant en l'espai i el temps. Se centra en el paper de la ciència en la regulació de substàncies tòxiques i particularment de la regulació de productes del sector agroalimentari i farmacèutic. Es donarà continuïtat a les investigacions sobre circulació del coneixement, sobre experts i profans, sobre la construcció de sabers i ignoràncies i sobre les geografies del coneixement. L'originalitat del present projecte no sols arribarà de la mà del nou èmfasi en seguretat i qualitat, com a categories analítiques, sinó també en aprofundir en casos i períodes que encara no han rebut l'atenció merescuda en la historiografia.
Aquest projecte se centra en les “zones d’intercanvi” com una categoria que amplia els conceptes historiogràfics de “zones de contacte” i “zones de negociació”. L’objectiu és incloure una gamma més àmplia d’actors, espais i pràctiques en el procés de producció i regulació de la tecnociència. El projecte es focalitza en aquelles zones on el món acadèmic, el món industrial i els grups ciutadans s’han trobat històricament per a crear (i ocasionalment desfer i refer) coneixement científic, artefactes tecnològics i imaginaris sociotècnics. Es tracta d’un projecte coordinat amb la UAB, i el projecte vinculat a la UV es centrarà especialment en les interaccions entre institucions acadèmiques, indústries i persones no expertes en qüestions relacionades amb la seguretat i la qualitat de diferents productes durant la dictadura de Franco (1930-1975) i en el període de transició cap a la democràcia (1975-1990). La nostra aproximació a la qualitat i la seguretat té en compte aspectes de la història ambiental, química, mèdica, agrària i industrial. Revisarem els actors i els espais d’intercanvi, generalment marcats per relacions de poder desiguals (epistèmiques, econòmiques i en termes de prestigi social, etc.), al voltant de les negociacions sobre la qualitat i la seguretat.
Partint de la hipòtesi de que la psiquiatria s'enfronta a una important crisi de legitimitat que, en bona mesura, es deriva de la seua insistència en abordar l'estudi de la subjectivitat amb els mètodes i les categories de la ciència natural, aquest projecte d'investigació es proposa examinar des d'una perspectiva multidisciplinària (històrica, filosòfica, clínica, antropològica, ètica i literària) els orígens, fonaments, possibilitats i implicacions d'una aproximació holista, complexa, reconstructiva i hermenèutica a l'experiència de la bogeria i el patiment psíquic com la propugnada per la psicopatologia estructural i, més concretament, per la psicopatologia d'inspiració fenomenològica. D'aquesta manera, el projecte pretén abordar fonamentalment (1) els orígens i fonaments de la psicopatologia estructural a l'Europa del període d'entreguerres; (2) la recepció, circulació i apropiació dels principis, conceptes i categories de la psicopatologia fenomenològica i existencial en la psiquiatria espanyola des de mitjans del segle XX; i (3) la rellevància actual del projecte, els objectius i els mètodes de la psicopatologia estructural des del punt de vista assistencial, ètic i epistemològic en el context de la insatisfacció regnant amb l'empobriment de l'activitat psicopatològica i el creixent interès historiogràfic i cultural per l'experiència de l'alteritat i les narratives de la malaltia mental.
 

Convenis i contractes

 

No hi ha projectes