Logo de la Universitat de València Logo Institut Interuniversitari López Piñero Logo del portal

.

Institut Interuniversitari López Piñero. Palau de Cerveró

.

Col·lecció cientificomèdica permanent en el Palau Cerveró

.

Dibuix de S. Ramón y Cajal

.

Biblioteca Historicomèdica "Vicent Peset Llorca"

.

Professors de la Facultat de Medicina de València (1922)

.

Cal·ligrafies de la malaltia

XXI Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell

  • 15 de juliol de 2016
Image de la noticia

El professor Carmel Ferragud ha participat recentment com a ponent invitat de la reunió científica *XXI Curs d’Estiu-Reunió Científica del Comtat d’Urgell. Els animals a l’edat mitjana*, amb la conferència *La cura de cavalls (menescalia), gossos i ocells de caça: entre la literatura específica i la seua assistència mèdica. *La trobada va tenir lloc els dies

29 i 30 de juny i 1 de juliol de 2016 a la ciutat de Balaguer (Lleida).  Medievalistes de procedències tan diverses com la Universidad Nacional de San Juan o la Universidad Nacional de Cuyo (Argentina), la Tokyo University of Foreign Studies o la Central European University (Budapest), entre d'altres, han exposat les seues aportacions en un àmbit de la historiografia tan renovat els darrers temps com ha estat el de la relació dels humans i els animals.

La societat medieval va conviure i va dependre estretament dels animals.

Eren necessaris per a les tasques agràries i per abastir de matèries primeres la producció artesanal; per a la cacera i per a l'ostentació dels grups socials poderosos; per a l'alimentació; per expressar el simbolisme religiós i fins i tot per a ser imatge crítica de la societat. A això cal sumar el notable interès suscitat per la cura de les malalties i el manteniment de la salut dels animals. Es precisament en aquest darrer àmbit que s'han centrat algunes de les investigacions del professor Ferragud.

 

També entre els dies 4 al 7 de juliol, aquest investigador ha participat en l'*International Medieval  Congress* de la University of Leeds, aquest any especialment dedicat a l'alimentació, el subministre de queviures i la fam.

Aquest és un dels congressos de medievalística més importants que se celebren anualment en el món. Més de 2.000 investigadors organitzats en sessions temàtiques, que arriben a ser 40 en paral·lel, exposen i discuteixen sobre els més variats temes i àmbits metodològics de la recerca. En aquest cas, i seguint la temàtica de Balaguer, el professor Ferragud va fer una intervenció amb el títol *Contracts for the Cure of Animals in the Kingdom of Valencia in the 15th Century: The Case of Alzira *en la sessió The Animal Turn in Medieval Health Studies, III: Care of the Brute Beast - Veterinary Medicine in the Later Middle Ages.