Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

Enginyers de Telecomunicació i la disminució de la contaminació acústica

Fa aproximadament una setmana va celebrar-se el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll, una efemèride que compleix ja 20 anys i que té com a objectiu posar sobre la taula la problemàtica de la contaminació acústica de les societats occidentals. Els professionals de les telecomunicacions poden ajudar a aturar aquesta desagradable realitat, ja que són els més adequats per realitzar informes de mesurament del soroll. Si t'interessa saber més sobre aquest tema, aquest és el teu post.

2 de de maig de 2017

Estrès, fatiga, insomni... Aquests són alguns dels efectes nocius que produeix l'excés de soroll en els individus. Amb l'eclosió i continu creixement de les activitats industrials -i també humanes-, les societats occidentals han experimentat una creixent contaminació acústica que, lluny de reduir-se, sembla augmentar. Per això, el passat 26 d'abril se celebrà per vintena vegada el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll per promoure la cura de l'ambient urbà i mediambiental i per millorar la qualitat de vida de les persones.

En aquesta tasca d'augmentar el benestar, juguen un paper clau els enginyers de Telecomunicació especialitzats en acústica. Ells són els millor preparats per realitzar informes de mesurament del soroll i ajudar a les empreses a obtindre un certificat acústic i a adoptar mesures correctores per a la insonorització dels locals. 

El desenvolupament econòmic i l'auge de l'activitat industrial i humana han augmentat l'excessiu soroll a les ciutats i la necessitat d'aturar aquest problema

En què consisteixen aquests mesuraments? Primer, els enginyers de Telecomunicació realitzen diversos tipus de mesuraments acústics com l'aïllament a soroll aeri, un estudi de soroll a l'ambient exterior i altre a l'ambient interior. Posterioment, es redacta l'informe amb una memòria explicativa. En ella els professionals detallen la instrumentació emprada, la legislació vigent, les mesures preses i els resultats de l'estudi. A més a més, inclouen les conclusions sobre les mesures de prevenció i els annexos amb plànols del local.

Cada cop més la figura d'aquest especialitzat enginyer de Telecomunicació és més important, ja que la contaminació acústica esdevé progressivament una preocupació social. Col·lectius ecologistes, moviments socials i associacions veïnals es movilitzen per exigir la reducció del soroll. Per això, l'especialització en acústica per al col·lectiu d'enginyers de Telecomunicació és una excelent eixida laboral amb un clar servei social.