Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

L'exposició ‘La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer’ s'inaugura en Algemesí

  • 21 d’octubre de 2016
L'exposició ‘La Universitat de València i els seus entorns comarcals: La Ribera del Xúquer’ s'inaugura en Algemesí

Aquest municipi de la Ribera Alta acull des de dijous passat 20 aquesta mostra dels aspectes més singulars de la Ribera del Xúquer. El seu patrimoni agroindustrial, la ruta dels monestirs, els seus paisatges, la seua història… Els interessats podran visitar-la a Algemesí fins al 2 de novembre.

L'exposició de la Ribera del Xúquer, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, es va inaugurar el dijous 20 a les 19:30 hores en l'Oficina de Turisme d'Algemesí. Aquesta mostra ha sigut comissariada pels professors Antonio C. Ledo Caballero (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga) i Ángel I. Morales Rubio (Departament de Química Analítica).

Com assenyalen els comissaris, aquesta mostra evidencia “l'interès de la Universitat de València per apropar a la societat la singularitat i la riquesa dels espais més emblemàtics que conformen el territori valencià”. Aquesta exposició multidisciplinària persegueix donar a conèixer al gran públic com s'ha constituït la realitat actual de l'espai de la Ribera del Xúquer.

En la seua elaboració han participat aproximadament mig centenar d'autors de diferents àrees de coneixement de la Universitat de València, repartits en 17 departaments, el Jardí Botànic, la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient (Generalitat Valenciana), Ribera Turisme, el Grup de Recerca en Desenvolupament Territorial (GRIDET), el Grup de Recerca ESTEPA (Estudis del Territori, del Paisatge i del Patrimoni), l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Territorial (IIDL) i la Universitat Politècnica de València.

L'exposició està conformada per un total de 36 panells i es divideix en diferents blocs temàtics. El primer bloc se centra en la història de la comarca i comprèn des de les restes paleontològiques del plistocè fins a la transició democràtica. El segon es refereix a l'aspecte patrimonial en un sentit ampli i recull des del purament artístic fins a les peculiaritats lingüístiques i els valors paisatgístics, o personalitats tan rellevants en el pla cultural com Joan Fuster. El capítol econòmic es presenta en diversos panells que tracten tant el desenvolupament local com la indústria de l'automòbil, el turisme o el cooperativisme en l'activitat agrícola, reflectit en els tres grans cultius predominants a la comarca: l'arròs, els cítrics i els caquis.

La mostra itinerant de la Ribera del Xúquer ha estat exposada a Alzira, València, Burjassot, Carcaixent, Sollana, l'Alcúdia, Almussafes, Torís, Corbera, Favara i Sumacàrcer, ara es troba en Algemesí on romandrà fins al dia 2 de novembre. La següent destinació confirmada és la Casa de la Cultura de Carlet, on es mostrarà al públic del 3 a l'11 de novembre.