Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de València i els Instituts d'Estudis Comarcals analitzen la memòria històrica i democràtica del territori valencià

  • 25 de novembre de 2016
La Universitat de València i els Instituts d'Estudis Comarcals analitzen la memòria històrica i democràtica del territori valencià

Aquest dissabte 26 de novembre la Facultat de Geografia i Història acollirà la sisena trobada anual entre la Universitat de València i el col·lectiu d'Instituts d'Estudis Comarcals (IDECOS). La jornada pretén identificar, (re)conèixer i valorar el patrimoni que suposa la memòria històrica i democràtica de les comarques i municipis valencians.

Des de la primera presa de contacte a la tardor de 2010, la Universitat i els IDECOS han celebrat congressos i trobades sobre medi ambient, educació, economia, turisme, desenvolupament territorial, sostenibilitat, participació, anàlisi electoral, etc. En aquest 2016 la temàtica triada ha sigut ‘La memòria històrica i democràtica. Experiències en el territori valencià’.

El Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals (FIECOV) han organitzat aquesta sisena trobada amb l'objectiu de visualitzar el treball que s'està realitzant en el territori valencià en matèria de memòria històrica i democràtica. Un patrimoni cultural del que es pretén albirar quins són els assoliments aconseguits i els reptes pendents.

Inauguren el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el diputat de Central de Serveis Innovadors i Sostenibles, Contractació i Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes; la degana de la Facultat de Geografia i Història, Ester Alba; el president de FIECOV, Josep Vicent Frechina; i el vicerector de Participació i Projecció Territorial, Jorge Hermosilla.

El catedràtic Marc Baldó, codirector de l’‘Aula Històrica i Memòria Democràtica’ de la Universitat de València i catedràtic del departament d'Història Moderna i Contemporània, impartirà la ponència inaugural titulada ‘De les memòries dividides a la memòria democràtica’.

La resta del programa s'estructura en dos blocs de comunicacions. En el primer tindran cabuda diversos projectes i iniciatives dutes a terme en memòria històrica general. D'aquesta manera, la investigadora Mélanie Ibáñez exposarà com s'investiga des de la Universitat a través de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica; i el professor Jorge Ramos explicarà el projecte d'exposició sobre patrimoni valencià relacionat amb la memòria democràtica. El segon bloc de comunicacions se centrarà en les recerques locals en matèria de memòria col·lectiva realitzades per especialistes dels centres d'estudis comarcals, els quals representen a les tres províncies i als diferents espais (de litoral i interior) de la Comunitat Valenciana.

El vicerector Jorge Hermosilla ha comentat que tant la trobada com la publicació resultant “evidencien l'estreta relació entre la Universitat de València i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals Valencians (FIECOV), entre la comunitat universitària i els principals centres que abanderen les sensibilitats culturals del territori valencià. Una iniciativa que posa de manifest el compromís de la Universitat de València amb el territori i amb la societat valenciana”.

Aquesta nova trobada entre la Universitat i a la xarxa de centres d'estudis territorials comarcals i municipals (FIECOV i uns altres) aferma el projecte comú de treball que es va traçar entre ambdues parts al 2010, i impulsa el compromís conjunt de fomentar la convivència, l'intercanvi d'experiències i el desenvolupament d'actuacions futures entre la comunitat universitària (docents, investigadors, estudiants) i aquestes agrupacions culturals que arrepleguen les diferents sensibilitats locals del territori valencià.