
La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries ha participat en les Jornades “Transformació digital i Economia col·laborativa: oportunitats per a l'emprenedoria social en l'àmbit local”, amb una Jornada sobre Cooperatives Agroalimentàries.
Les Jornades s'han celebrat els dies 6 a 8 de novembre, i són el producte de la col·laboració entre tres institucions de la Universitat de València: l'Aula d'Emprenedoria en Economia social i sostenible (EMPRESOCIAL), finançada per la Diputació de València, el projecte d'investigació “Sostenibilitat en nous models d'empresa i de negoci” (DIGISOST) de la Universitat de València, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries (CatedraCAE), en les activitats finançades per la Conselleria d'Economia Sostenible de la GV.
La Jornada del dia 7 s'ha organitzat per la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries, i va ser presentada per la Vicerectora d'Innovació i Transferència de la UV, Donya Dolores Real García, i la Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Donya Mireia Mollá Herrera, acompanyades per la Directora de la Càtedra, María Pilar Alguacil, Catedràtica de la Universitat de València.
Aquesta Jornada s'ha desenvolupat en dues sessions: al matí s'han tractat les Iniciatives de gestió en comú en el marc de la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana, i a la vesprada (Sessió quarta), la Transformació Digital en l'àmbit cooperatiu.
En la sessió del matí s'han exposat els resultats de la investigació, patrocinada per la Conselleria d'Economia sostenible, i amb la col·laboració de Cooperatives Agroalimentàries de la CV, i de la Càtedra d'Estructures Agràries de la UPV, sobre les Iniciatives de Gestió en comú (IGC) previstes en la Llei d'Estructures agràries a desenvolupar per les cooperatives agroalimentàries. Aquestes iniciatives poden suposar un llit per a millorar el relleu generacional en les explotacions agràries, i per a evitar l'abandó d'explotacions i la despoblació rural. S'ha efectuat una anàlisi dels elements jurídics i fiscals de la Llei d'Estructures agràries, quant a aquestes Iniciatives de Gestió en comú, les conclusions de la qual es volen traslladar al sector, als estudiants i investigadors, i als faedors de polítiques públiques en la matèria, tant de la Comunitat autònoma com de l'àmbit local.
La sessió s'ha compost de dues taules: en la primera, s'han abordat les qüestions relatives al concepte de IGC, els elements requerits per al seu registre, i els beneficis fiscals que la llei ha previst per a aquesta figura. Han participat Amparo Yago, per la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la GV, Víctor Martínez, de la Càtedra d'Estructures Agràries de la UPV, Salvador Montesinos i Reyes Marzal, professors de la UV, i Gloria Doménech, professora de la UPV.
Posteriorment, la segona taula, que va versar sobre els diferents models de IGC, i les qüestions jurídiques i de qualificació fiscal que presenten, es va compondre de Vicent Moliner, lletrat de Cooperatives Agroalimentàries CV, Sagrari Navarrés, professora de la UCLM, i Pilar Alguacil, Catedràtica de la UV.
La sessió de vesprada va versar sobre la transformació digital de les cooperatives, la seua situació actual en el terreny digital, i les seues necessitats per a ser competitives i sostenibles. Va començar amb una ponència general sobre el tema, a càrrec de Vicente Guerola, Consultor Tecnologies de la Informació, presentat per Daniel Palacios, Catedràtic de Direcció d'Empreses, UPV, per a passar després a una taula-debat sobre la digitalització en concrets sectors cooperatius, en la qual es van integrar Óscar Suarez Miranda. Subdirecció General de Foment Industrial i Associatiu Agroalimentari. Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; Juan Sagarna. Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, i Jorge Caus Pertegaz, de la Cooperativa de la Vinya, moderats per Jose Carlos Ballester, professor de ESIC.