? Darwin 2009
 INICI
   ACTIVITATS
 CONFERENCIES
     
  CONFERENCIANTS  
Del cranc de Heike als conreus transgènics: meravelles de la selecció artificial
    CONFERENCIES  
  1 Amparo Latorre
2 Andres Moya Simarro
3 Fernando Gonzalez
4 Hernan Dopazo
5 Julio Sanjuan
6 Juli Peretó i Magraner
7 Manuel Porcar i Miralles
8 Manuel Serra Galindo
9 Ricardo Flores
10 Pau Carazo Ferrandis
11 Toni Raga
12 Francisco Aznar
13 Santiago F.Elena Fito
14 Rosario Gil
15 Valentin Villaverde
16 Vicente Pallas
17 Mercedes Fernández
18 Xavier Lopez
   
 
Charles Darwin és conegut com l'autor de l'Origen de les espècies i de l’Origen de l’home, dos bestsellers del segle passat. Però, sobretot, Darwin, el geni, és el descobridor del fenomen darrere del qual s’amaga la meravellosa diversitat de la vida al nostre planeta, l’autèntic motor de l’evolució: la selecció natural.
Darwin va escriure les seues obres més notòries a l’edat madura. Però la genialitat del seu pensament, la profunditat dels seus coneixements, es van sembrar molt abans, durant la seua joventut. Durant el viatge del Beagle.
Amb aquest vaixell, Darwin fa la volta al món: De Plymouth cap a Sudamèrica, travessa l’estret de Magallanes, remunta fins al Perú, visita les Galàpagos, enfila cap a Austràlia, passa per l’illa de Maurici, el cap de Bona Esperança, Brasil. I tornada cap a casa. En aquest viatge de quasi cinc anys va trobar centenars d’exemples de la biodiversitat enlluernadora del planeta i va quedar colpit amb la capacitat d’adaptació de la vida. Ho va veure amb mamífers, peixos, i rèptils de tots els continents. Llevat de dos: L'Antàrtida, massa inhòspit per a ser visitat a l’època, i Àsia.
I és una llàstima que no visitara Àsia perquè és a les costes de Japó on haguera trobat l’exemple perfecte de selecció com a motor evolutiu: el cranc de Heike.
Aquest crustaci del mar de Japó té una closca amb una increïble semblança amb una cara humana. Més concretament, amb la d’un samurai o, almenys, un asiàtic. Carl Sagan, a la seua sèrie de divulgació "Cosmos", va posar aquesta bestiola com a exemple de selecció artificial car serien els homes els responsables del particular aspecte d’aquest animal. De fet, els pescadors japonesos actuals tornen a la mar als crancs amb aspecte de samurai, perquè ningú no vol menjar-se’ls. Els crancs que no tenen aquest aspecte, en canvi, se’ls queden. I és que els crancs Heike són, segons la tradició nipona, la reencarnació dels guerrers Heike que van perdre una dura batalla contra els Genji i van acabar convertits en crancs, arrossegant-se pels fonts marins de les costes japoneses per tota l’eternitat.
Si els crancs amb aspecte de samurai es tornen a la mar i els altres van a la cassola, el fenomen de tria, de selecció, dut va terme pels pescadors durant segles, es torna evident: amb el temps, els crancs tindran un aspecte cada vegada més i més semblant al d’un guerrer nipó, perquè els crancs amb aquest aspecte tenen més possibilitats de reproduir-se que els altres, que acaben sovint cuinats amb salsa de soja.
Això és la selecció artificial, que actua d’una manera idèntica a la natural, i aquest és el fenomen que ja Darwin va utilitzar per demostrar el poder de la selecció com a motor evolutiu. Darwin va emprar desenes d’exemples de selecció artificial en ramaderia i agricultura, per explicar que una gran varietat morfològica d’organismes (vaques, ànecs, porcs, gats i gossos) s’havien originat a partir d’un ancestre salvatge gràcies a un fenomen de tria. Un fenomen semblant el podem trobar en l’agricultura amb l’exemple ben actual de les plantes transgèniques, però també, sense anar tant lluny, amb els cultius tradicionals de tota la vida. Perquè la dacsa, la de sempre, és en realitat un producte artificial, obtingut gràcies a una selecció mil•lenària feta pels llauradors dels pobles indígenes de Mesoamèrica. Tria. Artificial, cert, però tria al cap i a la fi. I és el mecanisme el que compta.
La conferència tractarà d’aquest tema, el poder de la selecció artificial per a produir biodiversitat, durarà uns 45 minuts i comptarà amb un suport gràfic atractiu aprofitant les exòtiques localitzacions dels organismes de què es parlarà. S’inclouran per exemple, referències al manga japonesos o a la pel·lícula que sobre la rivalitat entre Heike i Genji s’ha estrenat recentment.
 
 
   
    1 Simbiosi: Aprenent a viure junts
2 La teoria de l'evolució avui
3 Evolució dels Virus: de l'origen de la Sida fins al caso Maeso
4 Genòmica i Evolució. El futur de la Biologia.
5 De l'origen de la ment a la psicopatologia .
6 Darwin i l'arbre de la vida
7 Del cranc de Heike als conreus transgènics: meravelles de la selecció artificial
8 Ecología de la reproducció sexual
9 Els viorides
10 Què ens fa humans?: El que l'evolució pot dir-nos sobre el nostre propi comportament
11 Biodiversitat en el  Mediterrani
12 Paràsits que manipulen als seus hospedadors, i paràsits autoestopistes: com sobreviure en el pitjor dels mons possibles
13 Virus emergents
14 Cèl·lules mínimes: evolució i disseny
15 Procés evolutiu humà
16 Virus emergents
17 La vida en el mar: diari d'un dofí
18 Els Virus: L'Evolució en directe
 
 
Charles Darwin, The origen of the species i The descent of man.
Carl Sagan. Sèrie de TV "Cosmos"
Pàgina web del meu grup de recerca a l'ICBiBE: http://www.uv.es/~biodiver/e/inve/grup_transgen.htm
 
 
MANUEL PORCAR I MIRALLES
 
INVESTIGADOR DE L'INSTITUT CAVANILLES DE BIODIVERSITAT I BIOLOGIA EVOLUTIVA, UNIVERSITAT DE VALÈNCIA.
 
 
Sóc Llicenciat en Ciències Biològiques i Doctor Enginyer Agrònom. Vaig obtindre el grau de llicenciat per la Universitat de València, on vaig començar en el món de la recerca amb una tesi de llicenciatura sobre els pigments d'insectes. Vaig començar durant els últims anys de carrera a col•laborar amb el Departament de Genètica, iniciant un treball amb el bacteri entomopatògen Bacillus thuringiensis, que s'utilitza en el control de plagues. Vaig continuar amb aquest tema a la Universitat Pública de Navarra, on vaig defensar la tesi doctoral l'any 2000. Per a l’estada postdoctoral, vaig triar l'Institut Pasteur de Paris, on vaig passar quatre anys becat pel ministeri, l'OMS i l'Unió Europea (contracte Marie Curie) dedicat a l' estudi de microorganismes associats amb insectes que són vectors de malalties: B. thuringiensis i també el virus del dengue.
El 2004, em vaig incorporar a l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva com a contractat en el marc del Programa Ramón y Cajal i vaig establir el meu propi grup de recerca sobre sostenibilitat de transgènics i biotecnologia. Actualment, treballo amb l’efecte de plantes transgèniques en l'entomofauna útil i en un altre tema relacionat amb la biotecnologia: la biologia sintètica. En concret, m’interesso a la recerca aplicada en l’àmbit dels biocombustibles, i participo en un projecte dirigit a obtindre enzims capaços de degradar cel•lulosa per produir-ne etanol.
Participo en diversos projectes de genètica molecular i biologia sintètica, sóc editor de la revista Research and Reviews in Biosciences is sóc advisor o conseller, de l’equip valencià que es presentà l'any passat al concurs iGEM de Biologia Sintètica a Boston, obtenint una medalla d'or.
 
   
 

 

logos