
El proper dimecres 5 de juliol de 2023, se celebrarà la III Jornada d'Innovació Educativa de la Facultat de Fisioteràpia. En aquesta edició, el focus de la jornada és la Simulació Clínica en Fisioteràpia.
L'educació en ciències de la salut ha evolucionat en les últimes dècades cap a models pedagògics basats en l'aprenentatge experiencial on “el coneixement es crea a través de la transformació de l'experiència” (Kholb 1984). Això és, el desenvolupament del coneixement es produeix a través del saber fer en combinació amb experiència, destresa, habilitat, decisió, risc i seguretat. Davant aquesta situació, la simulació clínica sorgeix com una nova estratègia d'ensenyament-aprenentatge. En ella, es recreen escenaris que representen contextos de la realitat futura a la qual s'enfrontarà l'alumnat. Donar resposta als reptes de les situacions reals plantejades durant la simulació permet orientar la formació de professionals qualificats tant a nivell d'habilitats tècniques com d'habilitats no tècniques. D'aquesta manera es facilita la transferència de coneixements conceptuals, procediments i actituds en un ambient controlat i segur, en el qual a través d'objectius específics d'aprenentatge, l'estudiantat desenvolupa la seua competència clínica. En aquest sentit, la Facultat de Fisioteràpia, en línia amb l'aposta de la Universitat de València per la implementació d'aquesta metodologia amb la creació del Centre de Simulació Interdisciplinària en Salut–CESIS-UV-, pretén difondre la simulació clínica com a metodologia nova en la nostra àrea de coneixement i animar al professorat a utilitzar-la.
Per a això, la primera part de la jornada començarà amb una sessió plenària sobre com aplicar la simulació clínica en la docència de Fisioteràpia, impartida per la Prof. Na Marta Not Monegal, Coordinadora de simulació de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; seguida d'una taula redona on compartirem les experiències de simulació clínica desenvolupades fins al moment per membres de la Facultat, abordant el repte que suposa la utilització d'aquesta metodologia en el nostre centre.
Com ha sigut fins ara, aquesta Jornada pretén constituir-se com un espai obert i participatiu, un lloc de trobada, de reflexió, d'intercanvi d'idees i d'experiències sobre pràctiques docents i metodologies didàctiques innovadores, la fi de les quals és la millora de la qualitat del procés d'ensenyament-aprenentatge en Fisioteràpia. Per aquest motiu, en la segona part de la Jornada es constituiran dues taules redones més on, agrupades per afinitat les comunicacions lliures presentades, el professorat i alumnat de Fisioteràpia tindrà l'oportunitat d'intercanviar, analitzar i discutir els resultats i reflexions de les activitats i projectes d'innovació docent desenvolupats en les titulacions impartides en la Facultat.
A tots/es els/les membres de la Facultat que desenvolupen iniciatives innovadores en l'àrea de la Fisioteràpia i de totes les àrees de coneixement afins, us animem a enviar comunicacions lliures fins al 18 de juny de 2023. A baix es disposa de les normes per a la presentació de comunicacions. Les aportacions de la jornada (sessió plenària i tots els treballs acceptats) es recolliran en un llibre de resums amb ISBN que es publicarà digitalment en el repositori de la UV (RODERIC).
Normes per a l'enviament de comunicacions.
Llibre de resums de la II Jornada:
https://roderic.uv.es/bitstream/handle/10550/83877/libro_IIJIEFF.pdf?sequence=1&isAllowed=y
La Jornada es desenvoluparà en el saló de Graus de la Facultat de Fisioteràpia de la UV i la inscripció serà gratuïta fins completar l'aforament (60 persones) i inclou la pausa café, material i documentació de la jornada i el certificat d'assistència.
Els destinataris i les destinatàries de les jornades seran:
- Personal Docent i Personal Investigador de la Facultat de Fisioteràpia de la UV.
- Estudiantat de Grau, Màster i Doctorat de la Facultat de Fisioteràpia de la UV.
- Personal Docent i Investigador alié a la UV, adscrit a l'àrea de Fisioteràpia.
Inscripció en línia (aforament limitat)
Des de l'organització de la Jornada volem expressar el nostre agraïment per endavant a totes les persones compromeses amb la qualitat de l'aprenentatge del nostre estudiantat i, en particular, a les que s'animen a comunicar les seues experiències i investigacions en aquest espai participatiu.
Aquestes jornades es realitzen sota el Pla d'Innovació de Centre aprovat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació de la UV (UV_SFPIE_PIC- 2078795).