
L'acte de lliurament, que tindrà lloc el pròxim 14 d'abril en La Nau, servirà de punt de trobada entre la Universitat i el seu entorn socioeconòmic. El jurat dels Premis Universitat-Societat atorgarà un reconeixement especial a la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València, que celebra 25 anys.
La filòsofa Adela Cortina, el ginecòleg Carlos Simón, la professora d'Ortodòncia Vanessa Paredes i l'empresa Power Electronics rebran els Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València el pròxim 14 d'abril en La Nau.
Aquests guardons, que celebren enguany la seua XXVIII edició, reconeixen la labor de persones i entitats el treball de les quals contribueix a potenciar les relacions entre la Universitat de València i el seu entorn social i econòmic.
Adela Cortina, premi Alumni Plus /Insigne UV
La filòsofa Adela Cortina rebrà el Premi Alumni Plus/Insigne UV en l'edició XXVIII dels Premis Universitat-Societat. El Jurat reconeix amb aquest guardó la prestigiosa trajectòria i aportació al progrés de la societat d'aquesta filòsofa, el treball de la qual ha influït en el debat ètic contemporani, amb un enfocament en la construcció de societats més justes i democràtiques.
Catedràtica d'Ètica i Filosofia política en la Universitat de València, va ser la primera dona membre de l'Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques.
En l'actualitat, és directora acadèmica de la Fundació Étnor, membre de la Comissió Nacional de Reproducció humana assistida i del Comité Ètic per a la Investigació Científica i Tecnològica, entre altres càrrecs rellevants.
En el marc dels seus assoliments es troba la creació d'una nova paraula: aporofòbia. Aquest terme, encunyat per Adela Cortina i utilitzat per primera vegada fa més de dues dècades per a denominar el rebuig cap a la pobresa i cap a les persones sense recursos, forma part des de 2017 del diccionari de La Reial Acadèmia de la Llengua.
Entre moltíssims premis i reconeixements a la seua carrera i al seu treball, destaca el Premi Nacional d'Assaig per la seua obra “Per a què serveix realment l'ètica?”
Vanessa Paredes, premie Excel·lència Docent
Vanessa Paredes és la professora de la Universitat de València premiada enguany en la modalitat d'Excel·lència Docent, que reconeix l'aposta per innovació educativa i la qualitat docent.
Vanessa Paredes és doctora en Odontologia per la Universitat de València, amb Premi Extraordinari de Llicenciatura i de Doctorat. Actualment, és Professora Titular d'Ortodòncia amb acreditació a catedràtica, Vicedegana d'Odontologia i codirectora del Màster d'Ortodòncia de la Universitat de València.
Inclosa en el rànquing de les 10.000 investigadores espanyoles amb millors indicadors mètrics d'investigació, ocupa una posició destacada en el primer tercil. És conferenciant habitual en congressos nacionals i internacionals i ha rebut múltiples premis de la Societat Espanyola d'Ortodòncia, Entre altres, l'atorgat per la Societat Nord-americana d'Ortodòncia, que la va convertir en la primera odontòloga europea a rebre aquest reconeixement.
Carlos Simón, premie Transferència del Coneixement
El catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia a la Universitat de València i professor adjunt en la Universitat d'Harvard Carlos Simón és l'investigador premiat en la categoria Transferència del Coneixement en aquesta edició.
Referent mundial en medicina reproductiva, Carlos Simón ha centrat el seu estudi en la detecció patologies uterines i endometrials. Per a millorar l'èxit de la reproducció assistida ha desenvolupat algunes de les patents més rellevants en el diagnòstic del problema reproductiu.
El Jurat dels Premis Universitat-Societat ha destacat, entre altres aspectes, el seu treball per a establir les bases del Node València del Banc espanyol de cèl·lules mare i la seua contribució per a millorar la salut reproductiva de milers de pacients a tot el món.
Amb 539 publicacions científiques en revistes internacionals citades més de 51.000 vegades, el seu impacte en biomedicina és inqüestionable. Ha dirigit 40 tesis doctorals i editat 21 llibres en diversos idiomes. El seu treball ha sigut reconegut amb prestigiosos guardons, entre ells el Premi d'Investigació Mèdica Rei Jaume I (2011), el Premi d'Investigació Biomèdica de la Fundació Lilly (2021) i el Premi d'Investigació Mèdica Translacional de la RANME (2023).
Power Electronics, premi de Col·laboració Universitat-Societat
Power Electronics és l'empresa premiada en la modalitat Col·laboració Universitat-Societat en la XXVIII edició dels Premis Universitat-Societat del Consell Social de la Universitat de València.
Líder mundial d'emmagatzematge energètic i el primer fabricant d'inversors solars per a plantes fotovoltaiques a Amèrica, Oceania i Europa, compta amb quatre divisions: energia solar, emmagatzematge energètic, mobilitat elèctrica i industrial. El Jurat ha reconegut la seua decidida aposta per la col·laboració amb la societat i, en concret, amb la Universitat de València a través de diferents programes. Entre altres destaca la seua participació en el Màster de Formació Permanent en Transformació Energètica, així com les accions desenvolupades en col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE).
Gràcies a aquesta col·laboració, la Universitat de València ofereix als seus estudiants d'enginyeria el coneixement més avantguardista sobre els convertidors de potència, a través del màster de formació permanent en transformació energètica.
25 anys de Càtedra de Cultura Empresarial
El Jurat dels Premis Universitat-Societat ha decidit, així mateix, atorgar un reconeixement especial a la Càtedra de Cultura Empresarial, que celebra un quart de segle inoculant l'esperit emprenedor entre la comunitat universitària.
Els guardons s'entregaran el pròxim 14 d'abril en l'edifici de La Nau, en un acte que reunirà els principals representants del món de l'Administració, la Universitat i la societat.
>Pots confirmar la teua assistència als premis ací<