Universitat de ValènciaDepartamento de Historia Medieval y Ciencias y Técnicas Historiográficas Logo del portal

Variants del topònim Albocàcer, Abocàcer, Albucàcer
Tipus de poblament vila
Entitat senyorial Tinença de Les Coves de Vinromà, orde de Montesa
Municipi actual

1239, gener, 25: Blasco d’Alagó, senyor de Morella, Culla i Les Coves de Vinromàs, dóna a poblar una heretat del terme de Les Coves dita Albocàsser. AHN, OOMM, Llibre 542-C, f. 21v-22r.

1243, gener, 22: El comanador de l’orde de Calatrava, com senyors del terme de Les Coves, confirma la carta pobla del lloc d’Albocàsser. AHN, OOMM, Llibre 542-C, f. 43v-44r.

1279, novembre, 23: Artal d’Alagó i la seua muller na Teresa Peres, filla del rei, senyors de la tinença de Les Coves, obtenen del rei Pere III la concessió de privilegi de fundar un mercat a Albocàsser. ACA, reg. 44, f. 161v

1283, octubre, 7: Artal d’Alagó és senyor d’Ares?, Albocàsser, La Salzadella, Les Coves de Vinromà, Vilanova d’Alcolea, de Serratella i de Tírig. ACA, reg. 47, f. 56r.

1291, juny, 29: Artal d’Alagó és senyor de la vila de Coves de Vinromà i la seua tinença: Albocàsser, Salzadella, Vilanova d’Alcolea, Tírig i la Serratella, i en nomena notari. ACA, Pergamins de Jaume II, n. 3.

1294, setembre, 21: Jaume concanvia amb fra Berenguer de Cardona, mestre de l’orde del Temple, i els dóna el castell i vila de Peníscola amb les aldees de Benicarló i Vinaròs, el castell i vila d’Ares amb els seus llocs, la tinença de Les Coves de Vinromà amb el castell i vila de Les Coves, Salzadella, Albocàsser, Vilanova d’Alcolea i Tírig, i lloc de la Serra, amb la cena de la família reial a la batlia de Xivert. I el mestre de l’orde dóna al rei la ciutat de Tortosa amb el castell de la Suda i el mer imperi, els llocs de Benifallet, Aldover, Xerta i Tiveny, lleuda i peatge, herbatge, salines i altres drets com el quint de les rendes reials, llevat de diverses terres, honors, censos i forns que mantenen. ACA, reg. 194, f. 57-63v

1307, desembre, 1: Jaume II decreta l’ocupació dels castells i viles de l’orde del Temple al regne de València i l’embargament de tots els seus béns, els quals passen a ser administrats per alcaids i oficials reials que va nomenant en els dies següents. ACA, reg. 291, f. 37r i següents.

1750: rox. És senyoria de l’Orde de Montesa i forma part de la comanda de Les Coves. M. Peset, V.Graullera, “Nobleza y señoríos...”, Estud.Hist.Social, 12-13, 1980, p. 270.

1804: És senyoria de l’Orde de Montesa, dins la Governació de Morella. V.I.Franco, Noticia de..., 1804. Ar.Mun.Val., Fons Serrano Morales, Ms. 6531