La Universitat de València a través d'Econcult dirigirà el projecte AI-SECRETT, una nova iniciativa destinada a fomentar les habilitats digitals avançades i la innovació centrada a l'ésser humà a través de la intel·ligència artificial (IA). El professor d’Economia Aplicada, i director del grup Econcult, Pau Rausell és el coordinador científic del projecte a la Universitat de València.
Amb 7,2 milions d'euros de cofinançament en el marc del Programa Europa Digital (DIGITAL-2024-ADVANCED-DIGITAL-07) AI-SECRETT és un projecte de 4 anys dissenyat per crear una nova generació de professionals amb habilitats digitals capaces d´impulsar la triple transició digital, ecològica i social d´Europa.
Dirigit per la Universitat de València (Espanya), el consorci AI-SECRETT reuneix 23 socis de 12 països de tot Europa, que abasten universitats, centres de recerca, pimes, autoritats del sector públic i organitzacions culturals.
"AISECRETT pretén formar una nova generació de professionals perquè utilitzen la Intel·ligència Artificial per millorar les seves capacitats creatives i posar-les a treballar per complir amb la triple transició europea; digital, ambiental i social", explica el professor Pau Rausell, coordinador científic del projecte a la Universitat de València.
El consorci AI-SECRETT és una xarxa diversa i interdisciplinària de socis europeus -AISECRETT reuneix 23 socis de 12 països de tot Europa- que combina experiència acadèmica amb coneixements pràctics del sector privat, institucions culturals i governs regionals, entre els quals s'inclou la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la.
Altres socis estan radicats a Itàlia, Alemanya, Grècia, Suècia, Finlàndia, Bèlgica, Portugal, França, Noruega, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, i el Regne Unit, AI-SECRETT està en una posició única per generar un impacte ampli i transfronterer i establir un nou estàndard per a l'educació a IA a Europa.
Des d'Espanya el consorci està format per la Universitat de València (coordinadora), la Universitat de Múrcia, la Universitat Politècnica de València (UPV), Inspiring Futures Europe, Culturalink, CINK Venturing, Promoció de la Ciutat de Las Palmas de Gran Canària S.A. i la Conselleria dEducació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana. Els socis italians són Cognito S.R.L., TÜV Thüringen Itàlia S.R.L. i la Universitat Gabriele d'Annunzio de Chieti-Pescara. Croàcia està involucrada a través d'Uniri – Faculty of Informatics of Rijeka (FIDIT) Alemanya està representada per Hochschule Wismar, mentre que Grècia contribueix a través de THE FACTORY IKE (JOIST Innovation Park Greece). Per part de Suècia participa la Regió Värmland i Finlàndia està representada per Laurea University of Applied Sciences. Els socis belgues inclouen KEA Assumptes Europeus i The Lisbon Council for Economic Competitiveness. La portuguesa INESC TEC també forma part del consorci. França contribueix a través d'ECOLE SUPERIEURE D'ART ET DESIGN GRENOBLE-VALENCE (ESAD-GV) i Relais Culture Europe (soci associat). Participen la NTNU (Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia) de Noruega, així com la Razvojna Agencija Grada Prijedora (PREDA) de Bòsnia i Hercegovina.
El projecte ha rebut a més el segell STEP, de la mateixa Comissió Europea, reconeixent l'elevada qualitat de la proposta i la seva contribució a l'estratègia tecnològica europea.
AI-SECRETT contribueix directament a complir amb els Objectius de la Dècada Digital, l'aspiració del qual és aconseguir 20 milions d'especialistes en TIC per al 2030, garantint alhora l'equilibri de gènere i la inclusió digital. La proposta també s'alinea amb el Pacte Verd Europeu i Nova Bauhaus europea.
Aquest projecte de quatre anys aborda els objectius del Programa Digital Europeu a través del disseny i impartició de dues edicions anuals d'un programa de màster en línia sobre IA per a la creativitat en suport de la triple transició (digital, ecològica i social) de set indústries verticals de la UE fins al 2030 i més enllà. El model formatiu té una estructura modular basada en microcredencials i a més promourà activitats pràctiques extracurriculars, com escoles d'estiu i hivern, esdeveniments de treball en xarxa, pràctiques i oportunitats de tutoria.
El projecte també pretén enfortir i consolidar una xarxa paneuropea (anomenada AISTEAM) sobre l'ús creatiu de la IA i que serà liderada per la Generalitat Valenciana i que conformarà una comunitat d'aprenentatge que actuï com a instal·lació de millora del coneixement distribuït i plataforma de generació d'innovació. El centre estarà ubicat virtualment a la Generalitat Valenciana i comptarà amb el suport tàctic del Consell de Lisboa, que compta amb una àmplia experiència i coneixements en aquest àmbit.
L'equip de la Universitat de València està format per investigadores i docents de departaments d'Economia, però també de Psicologia, Humanitats Digitals, Comunicació o Enginyeria Electrònica, entre d'altres
Imatges: