University of Valencia logo Logo Valencian School of Innovation LABORA-Universitat de València Logo del portal

La Càtedra INNOVA LABORA-UV participa en un debat sobre el futur de l'ocupació a la Comunitat Valenciana

  • December 14th, 2018
Image de la noticia
Foto de Eva Máñez (Valencia Plaza)

El passat dilluns 10 de desembre es va celebrar en la seu de València Plaza un debat organitzat per aquest diari digital i LABORA, el renovat Servei Valencià d'Ocupació, sobre el futur de l'ocupació i de la formació a la Comunitat Valenciana. La Càtedra INNOVA LABORA-UV de la Universitat de València va participar en l'esdeveniment representat pel seu codirector, Rafael J. García Martínez. A la trobada també van assistir Enric Nomdedéu, Secretari Autonòmic d'Ocupació i Director General de LABORA; Alberto Ibáñez, Secretari Autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat; Rocío Briones, Directora General d'Ocupació i Formació de LABORA; Marina Sánchez, Directora General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial; Salvador Navarro, president de la CEV; Lola Ruiz Lladre de Guevara, Secretària d'Acció Sindical d'UGT PV; Ana María García Alcolea, responsable de la Secretaria de Formació i Ocupació de CCOO PV; Adrián Todoli, professor de Dret del Treball en la Universitat de València; Josep Banyuls, professor d'Economia Aplicada en la Universitat de València i Elena Romaguera, responsable de Gestió Estratègica i Desenvolupament Local en RH en positiu.

La idea general que va regnar en la taula-debat va ser que l'administració pública ha de ser flexible i adaptar-se a les necessitats i característiques del mercat laboral, deixant de ser un organisme burocràtic passiu i ancorat en procediments obsolets. "Necessitàvem fer un canvi perquè érem conscients que un dels problemes del servei públic és que el món laboral canvia d'una forma molt més ràpida del que pot adaptar-se l'administració", va assenyalar Enric Nomdedéu. També va destacar la importància de la intermediació com a servei públic. "Vam engegar un procés revolucionari, un procés participatiu per a fer anàlisi de febleses i fortaleses". Açò els va permetre definir els espais físics tancats LABORA perquè els usuaris puguen explicar els seus problemes en un ambient relaxat i discret. Per a açò també es va crear una pàgina web i una app.

Rafael J. García Martínez, codirector de la Càtedra INNOVA LABORA-UV, va defensar l'esforç realitzat per transformar no solament el model productiu i la generació d'ocupació sinó també per adaptar el model de formació professional ocupacional per a l'ocupació cercant la col·laboració de tots els agents i actors. En el cas del món acadèmic, i en concret de la Càtedra INNOVA LABORA-UV, "s'aposta per processos d'innovació oberta a les persones des de diverses perspectives: a) visibilitzar i afegir valor a la FPOCV: donant a conéixer quins són els serveis de qualitat de LABORA, com accedir a ells i quin valor afegit aporten valor a l'usuari (Carta de SERVEIS LABORA i AUTOSERVEF); (b) analitzar les pràctiques innovadores en el camp de la formació orientada a l'ocupació; (c) projectes com els que s'han engegat des de la DG FPE per a millorar el sistema de detecció de necessitats FPO on s'ha treballat intensament en col·laboració no solament de la universitat sinó amb tots els agents interessats a establir plans de formació amb vinculació i efectes sobre l'ocupació; i (d) recolzar una formació innovadora, internacional i connectada amb l'entorn productiu i territorial", va afirmar.

En aquest sentit, va afegir que "l'Escola Valenciana d'Innovació SERVEF – UV vol distingir-se i ser reconeguda en el futur per la seua aposta per la innovació a través de la contribució transformadora de les persones". En aquesta línia, des de la Càtedra "estem creant una xarxa d'innovadores i innovadors públics (en matèria de FPE) i s'està articulant un programa innovador que estableix un llit adequat que estimula la intraemprenedoria". Aquest programa, va continuar, "permetrà a aquests i a aquestes innovadores impartir i rebre formació en matèria d'innovació pública per a la millora de la FPO". "També es creen espais d'innovació on és possible millorar bones pràctiques i/o definir noves idees o serveis en matèria d'innovació per a l'ocupació". "Finalment, "s'ha creat un sistema de reconeixement que permet a LABORA reconéixer aquestes idees i engegar-les de forma homogènia en els 13 centres LABORA de la CV", va sentenciar.

Per col·lectius, l'ocupació de les dones va a un ritme de creixement per sota del dels homes. "Estem obsessionats amb què aqueixa transversalitat en les polítiques d'ocupació siga efectiva", va assegurar Rocío Briones. L'altre col·lectiu amb més afectació són els joves menors de 25 anys. "Una dada molt significativa del tipus de la desocupació al que ens enfrontem és en l'àmbit de la formació. Un 75% de les persones en desocupació posseeixen un nivell de qualificació de l'ESO. Tenim un gran repte a centrar la política d'ocupació en la formació", va reconéixer.

Salvador Navarro, President de la CEV, va recordar que la Comunitat Valenciana té universitats potents els alumnes de les quals no poden ser assumits a vegades pel mercat perquè el model productiu no és el que hauria de ser. "S'està treballant en aqueix canvi de model productiu", va afirmar. Per la seua banda, Adrián Todoli, Professor de Dret del Treball en la Universitat de València, va abordar l'economia de plataformes com una nova forma d'organitzar el treball. "Aquesta nova forma d'organitzar el treball planteja un repte molt gran, ja que tenim normes organitzades amb l'antic mètode productiu i tot el que siga en el futur prestació del servei funcionarà per plataformes", va assenyalar.