Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

El paper dels Observatoris culturals en les universitats públiques a debat en un seminari amb especialistes

  • Fundació General UV
  • 19 de maig de 2022
Imatge d'arxiu d'un seminari a La Nau
Imatge d'arxiu d'un seminari a La Nau

L’Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar el dimarts, 24 de maig, a La Nau, el seminari ‘Observatoris culturals en les universitats públiques del segle XXI’ per analitzar l’important paper que juguen aquestes entitats en el foment del debat i la reflexió sobre l’àmbit cultural, el suport a la presa de decisions en la planificació de les polítiques culturals i la promoció del diàleg entre els diversos agents que formen part d’aquest sector.

El debat va comptar amb la participació del director de Secretariat de Planificació de SEA-EU (Universitat Europea dels Mars), Antonio J. González, i del director del Servei d'Activitats Culturals de la Universitat de Cadis, Salvador Catalán. El seminari va estarà presentat i moderat per Raúl Abeledo, director acadèmic de l’Observatori Cultural UV. 

Els observatoris culturals tenen un paper clau en la generació de coneixement cultural, així com en la sistematització i anàlisi crítica. Però quan els observatoris culturals estan adscrits a una universitat pública compleixen, a més, un servei fonamental en l'àmbit de les polítiques públiques culturals. Des d'aquest lloc, col·laboren amb la comprensió dels fenòmens culturals, contribuint al debat públic des d'un context acadèmic.

Els ponents

Antonio J. González (Cadis, 1969) és llicenciat en Història i diplomat universitari en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Granada, expert Universitari en Programes de gestió cultural i doctor en Arts i Humanitats per la Universitat de Cadis. A més de comptar amb algunes experiències com a docent, articulista i conferenciant, ha sigut director científic del procés d'avaluació institucional de la política cultural de Puerto Real, Algesires i Sanlúcar. Ha sigut director del Servei d'Activitats Culturals de la Universitat de Cadis, comissionat de la Universitat de Cadis per al Bicentenari de la Constitució de 1812, comissionat del II Pla Estratègic de la Universitat de Cadis, i des de 2020, és director de Secretariat de Planificació i Seguiment de SEA-EU (Universitat Europea dels Mars).

Salvador Catalán (Cadis, 1961) és llicenciat en Filosofia i Lletres (Història) per la Universitat de Cadis i expert universitari en Programes de Promoció Cultural per la mateixa universitat. Ha exercit com a docent, crític i articulista en mitjans generalistes i especialitzats, és editor i membre del consell editorial de la publicació ‘Perifèrica Internacional. Revista per a l'anàlisi de la cultura i el territori’. En l'actualitat, és director del Servei d'Activitats Culturals del Servei d'Extensió Universitària del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de Cadis.