Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Alumni UV presenta noves activitats sobre art, literatura i patrimoni aquest abril

  • Fundació General UV
  • 11 d’abril de 2024
Collage de les activitats d'Alumni UV aquest abril.
Collage de les activitats d'Alumni UV aquest abril.

Alumni UV ha organitzat una intensa programació d’activitats per a aquest mes d’abril que han arrancat amb el club de lectura en castellà Quijote aquesta setmana i que continuaran amb una visita guiada gratuïta a l’exposició ‘Llibertat, llibertat’ a La Nau el dia 18, una excursió a Alpuente dissabte 20, la reunió del club Tirant en valencià el dia 22, i la presentació del llibre ‘Arcis’, ambientat en la València del segle XV i el seu ric patrimoni, el dia 24.

En col·laboració amb el Voluntariat Cultural UV, els i les Alumni UV realitzaran una visita guiada gratuïta a l’exposició ‘Llibertat, llibertat. La dècada dels 70 en la Col·lecció Martínez Guerricabeitia: la política i més enllà’, comissariada pel crític d’art Juan Manuel Bonet, que s’exhibeix al Centre Cultural La Nau fins al pròxim mes de setembre.

La selecció de la mostra se centra en la dècada en què es van succeir l’assassinat de Carrero Blanco, la mort de Franco, el retorn dels exiliats, i les primeres eleccions lliures; i s’hi inclou un bon nombre d’artistes valencians com ara Genovés, els equips Crònica i Realitat, Anzo, Martín Caballero, Rafael Calduch, Antoni Miró, Monjalés, José Vento, Manuel Boix, Artur Heras i Rafael Armengol, entre uns altres.

La visita serà el 18 d’abril (dijous), a les 17 hores, i la inscripció romandrà oberta fins el mateix dia a través d’aquest enllaç.

Viure en Alpuente. La lluita contra la despoblació
Dins del programa ‘Alumni Comparteix’, Alumni UV es desplaçarà fins a la població d’Alpuente dissabte dia 20 per a visitar la comarca de la mà del guia local i Alumni Yann Javier Medina, geògraf i educador ambiental. En aquesta eixida, es realitzarà un passeig poètic per les aldees de l’Almeza i Corcolilla, plenes de cereal i sabina, on se sabrà més sobre la realitat demogràfica i socioeconòmica del territori, es visitarà el tradicional Forn morú serrà de Corcolilla, i ja per la vesprada hi haurà la Ruta Monumental per Alpuente i la visita al Museu Etnològic.

Les persones interessades poden inscriure-s’hi fins el 15 d’abril ací.

La novel·la ‘Arcis’ i els àngels músics de la Catedral de València
La Facultat de Geografia i Història (Sala de Juntes) acollirà dimecres 24 d’abril, a les 18 hores, la segona de les activitats del cicle ‘Alumni Comparteix’ aquest mes, a càrrec de la filòloga i escriptora Eva Ruano, qui presentarà la seua novel·la ‘Arcis’, ambientada l’any 1469, just quan l’Altar Major de la Catedral de València es va veure embolicat en un incendi originat durant la celebració de la festa de Pentecosta.

Aquesta activitat servirà per a acostar-se al ric patrimoni valencià a través d’un dels seus edificis més emblemàtics: la Seu.

Eva Ruano és experta en la història del segle XV, un període històric que ha estat la seua passió i que ha començat a divulgar entre propis i forans amb la publicació del llibre ‘Arcis’. Ací desgrana l’origen dels deu grans àngels músics descoberts a principis de mil·lenni amb motiu de les obres de restauració de la cúpula de la Catedral que dugué a terme la Fundació ‘La Llum de les Imatges’, els quals, segons han reconegut els estudiosos, són només una xicoteta part dels frescos renaixentistes que decoren tots els murs de la Capella Major i que continuen ocults darrere de l’obra barroca del segle XVII.

Aquesta activitat té caràcter gratuït i requereix inscripció ací.

Els clubs de lectura Alumni UV
La literatura és la protagonista de la primera activitat d’abril amb el debat entorn de la lectura en castellà del llibre ‘Piedra, papel, tijera’, de Maxim Ósipov, el passat dimarts dia 9; i continuarà dilluns 22 amb la reunió del Club Tirant de lectura en valencià, que exposarà les seues impressions sobre la novel·la ‘Els dies bons’, de la jove escriptora Aina Fullana.

Aquesta novel·la transita els baixos fons de Mallorca amb un agosarat punt quinqui –gens habitual en la narrativa actual–, i suposa el debut de l’escriptora balear en la narrativa amb tan sols 24 anys, oferint al lector un enlluernador exercici d’estil que ha merescut el Premi València de la Institució Alfons el Magnànim.

El Club de Lectura Tirant se celebrarà a la Sala Gonzalo Montiel de La Nau, a les 18 hores, i és de participació gratuïta per als membres Alumni UV; només cal inscriure-s’hi ací.

Llista d'enllaços: