Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

L’escriptora Rosa Montero visita La Nau en un cicle de debats amb motiu de l'exposició ‘La Nau dels Bojos’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 26 de setembre de 2022
Imatge de la iniciativa.
Imatge de la iniciativa.

Amb motiu de l’exposició ‘La Nau dels Bojos. Una odissea de la desraó’, organitzada per la Universitat, el Vicerectorat de Cultura i Societat ha organitzat un cicle de debats que pretén trencar la imatge tòpica de perillositat social vinculada a la bogeria per a tractar una molt més relacionada amb les arts i el pensament amb la participació d'artistes, escriptors i diversos professionals de l’àmbit de la psiquiatria.

Aquest dimarts 27 de setembre, la Nau acollirà el debat ‘Geni, bogeria i creativitat’ (19:30) hores amb la intervenció de l’escriptora i periodista Rosa Montero amb motiu de la publicació del llibre ‘El peligro de estar cuerda’ (Seix Barral, 2022). Partint de la seua experiència personal, l'autora fa una apassionada defensa del valor de ser diferent a través de grans autors de diferents disciplines que exemplifiquen la relació entre el desequilibri mental i la creativitat. El debat serà presentat i moderat per la responsable de l'Aula de Narratives de la Universitat, la catedràtica Cristina García Pascual i comptarà amb la participació dels comissaris de l'exposició.

Els debats, organitzats pels comissaris de l’exposició ‘La Nau dels Bojos’, Cándido Polo i Ana Hernández, se celebraran en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València entre dimarts 20 de setembre i divendres 14 d’octubre. “La salut mental ha cobrat molta importància aquest últim temps i hem aprofitat aquesta coincidència juntament amb la Universitat, que de seguida va comprendre que el millor lloc per a acollir la desraó és la seu de la raó”, afirma Cándido Polo. 

‘Els rostres de la bogeria: imatges i petjades’ va obrir el cicle aquest dimarts 20 de setembre a l'Aula Magna de la Nau. El col·loqui comptà amb la participació de les artistes Patricia Gómez i María Jesús González, creadores de les instal·lacions artístiques de la Nau dels Bojos ‘Espill del món’ i ‘Stultifiera navis. Restes del naufragi’; i del psiquiatre Óscar Martínez Azumendi, creador del blog ‘Psiquifotos’, una de les pàgines més importants d'imatges psiquiàtriques. El debat, moderat pel psiquiatre i comissari de l'exposició, Cándido Polo, tractà com s'ha interpretat la bogeria en els diferents arts al llarg de la història, des de les primeres fotografies del segle XIX -que van establir en l'imaginari col·lectiu la tòpica imatge del boig tancat-, fins a les fotografies més recents de la psiquiatria actual.

El tercer debat d'aquest cicle, ‘Misteris de l'acte creatiu: inspiració, melancolia, alienació’, se celebrarà dilluns 3 d'octubre, a les 18 hores, a la Capella de la Sapiència de La Nau amb el filòsof de la Universitat Anacleto Ferrer, l'escriptora Bàrbara Blasco i la psicòloga i actriu Maria Colomer, en una taula moderada per la doctora en Belles Arts i comissària, Ana Hernández. Durant el col·loqui, es tractarà el concepte de melancolia, que ha evolucionat al llarg de la història des que Aristòtil el va encunyar per a descriure la ‘bilis negra’ que compartien els homes més brillants de la seua generació. “Aquesta taula il·lustra on comença la inspiració i on intervé aquesta melancolia que es manifesta en la sensibilitat i en la necessitat de crear de moltes persones”, assegura el comissari Cándido Polo. 

Finalment, ‘Llums des de l'altra riba. Els nous moviments socials en Salut Mental’ tancarà aquest cicle divendres 14 d'octubre, a les 18 hores, a l'Aula Magna de La Nau. Amb la intervenció de la psicòloga clínica Ana Sánchez, el sociòleg de la Universitat Francesc J. Hernández i dels nous col·lectius ‘Obertament’, ‘Orgull Boig’ i ‘Teixint Vincles’, es tractarà la consciència col·lectiva que ha derivat en l'agrupació en diferents grups que reivindiquen un canvi a un model psiquiàtric assistencial per a aquelles persones que patisquen algun tipus de trastorn mental.  

Els debats s’organitzen a través de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives i l’Aula de Narratives de la Universitat.