Universitat de ValènciaFundació Lluís Alcanyís Logo del portal

El documental “Ñuñuyachiy: Amamantar con afecto y cariño” acumula 60 premis internacionals

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 10 d’abril de 2024
Dona alletant

Han passat només 4 mesos des que aquest film va veure la llum i no para de collir èxits a tot el món. “No ens esperàvem tant de reconeixement, anem camí del centenar de premis”, explica emocionat el catedràtic de la Universitat de València i productor executiu del documental, Jose M. Soriano.

Aquest audiovisual narra experiències de les persones que van fer possible el primer banc de llet humana del Perú, que des de 2010 beneficia a milers de bebés prematurs i és resultat d'un projecte dirigit pel professor Jose M. Soriano i finançat per Universitat de València a través del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament i l'Institut Nacional Matern Perinatal de Lima.

“L'última vegada que visitàrem el Perú, al maig de 2019, ens van dir que la taxa de recuperació de la població infantil havia millorat quasi en un 90%, això significava que el projecte del banc de llet materna havia sigut un èxit i havíem d'explicar-lo, perquè eixe èxit era replicable en altres països", d'eixa forma va sorgir la idea de produir aquest documental, tal com ens conta Jose M. Soriano, productor executiu del documental i responsable del guió i la idea original.

“Jo no tenia experiència en documentals, però sabia que eixa història calia contar-la. El guió va sorgir de les notes que tenia en la meua llibreta i amb això vaig arribar a la convocatòria d'ajudes de la Càtedra Unesco-UV que va apostar pel documental” rememora Jose M. Soriano. “A partir d'ací començàrem a treballar amb Ricardo Macián i E-studiOnline en la realització d'un documental que ha costat 3 anys de treball, perquè ens va sobrevindre la pandèmia i perquè hem sigut molt exhaustius en la postproducció”, confessa el responsable del film.

Tres anys d'ardu treball entre el Perú i Espanya que, lluny de ser debades, ha encimbellat al documental, que està sent molt premiat en els festivals cinematogràfics internacionals: “no ens imaginàvem per a res tot aquest reconeixement, com a molt podíem somiar amb 5 premis, però 60 en 4 mesos, ni en el millor escenari podíem esperar-ho. A aquest pas, quan finalitze la promoció de festivals al gener de 2025, podem arribar al centenar de premis”, assegura.

Els premis no sols van orientats a elogiar el documental, també valoren el guió, el missatge transmés, i la seua relació amb els drets humans, la salut i la conscienciació social. “El missatge principal que hem volgut transmetre amb el documental és la importància de la col·laboració entre institucions, és necessari treballar conjuntament més enllà de les fronteres, per a posar en marxa aquest tipus de projectes i afavorir a la població local, perquè els resultats són factibles i la reducció de mortalitat infantil és enorme”, explica.

“Hem rebut guardons dels EUA, Cannes, Londres, Brussel·les, Romania, Bolívia, el Canadà, Espanya, l'Índia, Malàisia… La nostra felicitat és immensa, i només podem agrair a totes les institucions que han col·laborat i a totes les persones que ho han fet possible, i sobretot a les mares i als seus bebés que són l'objectiu d'aquest gran projecte” apunta el productor.

Ñuñuyachiy: Amamantar con afecto y cariño és resultat de l'esforç de la Universitat de València a través del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, l'Institut Nacional Matern Perinatal de Lima, la Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN), la Càtedra UNESCO d'Estudis sobre el Desenvolupament de la UV, la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la UV, el Food & Health Lab de l'Institut de Ciència dels Materials de la UV i Clíniques de la Universitat de València, juntament amb altres investigadors que han anat aportant experiències en les accions realitzades.

ÑUÑUYACHIY: BREASTFEEDING WITH AFFECTION AND CARE from Jose Miguel Soriano del Castillo on Vimeo.