Universitat de ValènciaInstitut Universitari de Ciència dels Materials (ICMUV) Logo del portal

Food&HealthLab és un nou concepte d'investigació centrat en la persona usuària, recolzant-se en la innovació oberta i els escenaris reals.Aquesta iniciativa contempla una sèrie d'actuacions per a la promoció de la salut, estratègies d'alimentació saludable i sostenible, intervenció nutricional i millora de la qualitat de vida entre les dependències de la Universitat, a nivell local, nacional i internacional. Es pretén, d'una banda, realitzar intervencions en salut en un entorn interdisciplinari (que compten amb dietistes-nutricionistes, tecnòlegs d'aliments, psicòlegs, genetistes, especialistes en medicina preventiva, fisioterapeutes i especialistes en activitat física i esportiva), augmentar les estratègies gastronòmiques-culinàries per a adaptar menús a individus i/o pacients i desenvolupar equips, mètodes i noves eines en els entorns de la salut, la nutrició, la gastronomia, l'activitat física i la qualitat de vida amb aplicabilitat a la societat.Food&HealthLab és un espai on es donen les condicions adequades de participació activa per a conèixer la realitat social de la salut i l'alimentació. Food&Health Living-Lab (Food&HealthLabLL) és el Living-Lab de la Universitat de València especialitzat en salut, nutrició, activitat física i gastronomia que forma part de la European Network of Living Labs [ENOLL].Sorgeix com una iniciativa de l'Oficina de Polítiques per a l’Excel·lència [OPEX] de la Universitat de València i està finançat pel programa d'innovació institucional de la OPEX i pel programa de promoció d'ecosistemes innovadors del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a través del programa Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS..

Food&HealthLL és un ecosistema d'innovació centrat en els usuaris i usuàries dels serveis i les instal·lacions de la Universitat de València, que pretén involucrar a tots els actors (tant a la comunitat universitària, com al seu entorn productiu i territorial), promovent desenvolupaments i solucions innovadores als problemes de salut, la nutrició, la gastronomia i l'activitat física des d'un àmplia diversitat d'enfocaments científics. Tot açò, amb la finalitat de descobrir escenaris emergents i afavorir i explorar noves idees, reunint tecnologia i mercat i propiciant l'aparició plataformes d'actuació públic-privades.

La seu central de l'Food & HealthLab es troba a l'Institut de Ciència dels Materials i engloba tres espais d'investigació i divulgació com són:

           ·Gastrolab-Fernando Sapiña a l'Institut de Ciència dels Materials a la Universitat de València.

           ·Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia de la Fundació Lluís Alcanyís-Universitat de València.

           ·Unitat Mixta d'Investigació en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica a l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe-Universitat de València

Les unitats específiques de l'Food & HealthLLab, englobats en sis pilars (la nutrició, la gastronomia, la fisioteràpia, la psicologia, l'activitat física i el laboratori d'anàlisi clínica-bioquímica-genètic) completament interdisciplinars i interconnectats dins d'aquest nou LivingLab, han rebut diversos premis:

           ·Premi d'Investigació de l'Institut d'Estudis de l'Ou (2004).

           ·Premi de l'Associació Benèfic-Docent "Professor Vicente Callao" de l'Acadèmia Iberoamericana de Farmàcia (2004).

           ·XI Premi València se Solidaritza-Modalitat beca d'investigació social de l'Ajuntament de València (2008).

           ·Premi a l'Excel·lència Docent de la Conselleria d'Educació-Consell Social de la Universitat de València (2009).

           ·Premi Cascajares per a investigadors joves del Grup de Microbiologia d'Aliments de la Societat Espanyola de Microbiologia (2010).Winner-Gourmand-World Cookbook Awards: Categoría “Best Non Alcoholic Drinks Book in Spain”. El Gran Libro de la Horchata y la Chufa de Valencia. (2015).