University of Valencia logo Logo Ideaspsychiatry Excellence Research Group (GIEX-TMAP) Logo del portal

Línies d'investigació

Ideas Psychiatry desenvolupa la seua tasca d'investigació en sis línies diferents, formada per un equip multidisciplinar. Aquestes línies són:

 

Endofenotipus cognitius i biomarcadors en pacients esquizofrènics, bipolars i els seus familiars de 1r grau

línia 1. Endofenotipus cognitius i biomarcadors en pacients esquizofrènics, bipolars i els seus familiars de 1r grau. Imatge d'un cervell. La identificació d'endofenotipus neurocognitius per als trastorns bipolars i psicòtics mitjançant la realització d'estudis prospectius de persones amb estos trastorns i dels seus familiars sans de primer grau. L'estudi de la relació dels endofenotipus amb biomarcadors perifèrics d'interés i amb indicadors de funcionalitat permetrà conéixer millor la fisiopatologia i el pronòstic funcional dels trastorns mentals greus.

 

Comorbiditat directa i inversa entre malalties del sistema nerviós central i càncer

Línia 2. Comorbiditat directa i inversa entre malalties del sistema nerviós central i càncer Una quarta part dels pacients presenten múltiples problemes de salut. Més de la meitat de les persones amb un trastorn crònic patixen múltiples condicions mèdiques (multimorbiditat). No obstant això, el paper de comorbiditat o multimorbiditat en la docència, investigació i la pràctica mèdica és relativament inexplorada en comparació amb l'estudi de les malalties individuals. Trastorns complexos, incloent-hi els càncers, trastorns neurològics o malalties endocrines, són les principals causes de la càrrega de malaltia a nivell mundial. Una millor comprensió de les connexions i les interaccions entre estos trastorns podria millorar la qualitat de vida i la salut de milions a tot el món. El desenvolupament de la genòmica a gran escala i els mètodes de proteòmica, les grans bases de dades mèdiques i els nous enfocaments de biologia de sistemes, ens permet examinar les relacions entre trastorns complexos.

Hi ha, per exemple, un debat en curs sobre les associacions entre el càncer i els trastorns del sistema nerviós central. Alguns tipus de càncer i trastorns del *SNC s'associen més, mentre que uns altres concorren amb menys freqüència de l'esperat per atzar. Este efecte aparentment protector contra el càncer, que hem denominat ‘comorbiditat inversa’, sembla estar produït per diversos factors biològics i/o no-biològics.

Una millor comprensió de les comorbiditats directes i inverses entre trastorns complexos podria millorar el diagnòstic, el pronòstic i el coneixement sobre les bases moleculars que conduïxen a l'aparició d'estes malalties i podria dirigir el reposicionament de fàrmacs.

 

Neurogenètica i teràpia cel·lular (stem cells)

línia 3. Neurogenètica i teràpia cel·lular (stem cells) Des de l'Institut de Neurociències d'Alacant, amb el Lab. Experimental Embryology Laboratory, col·laborem en el desenvolupament d'una investigació que busca la comprensió dels mecanismes fonamentals que controlen els primers passos en el correcte desenvolupament del cervell. El focus d'estudi se centra en aquelles regions al llarg del cervell embrionari (organitzadors secundaris) que secreten molècules amb capacitat morfogenètica (FGFs, SHH, WNTs) per a l'ulterior desenvolupament de les seues diferents subdivisions (prosencèfal secundari, diencèfal, mesencèfal i rombencèfal). La nostra investigació s'estén a l'enteniment de les alteració d'estos mecanismes fonamentals (genètics i moleculars) que són trobats com a xicotetes o dràstiques manifestacions en la morfologia externa i també interna de les diferents estructures que componen el cervell i que es relacionen en l'ésser humà amb trastorns neurològics clínicament manifestos com l'autisme, l'esquizofrènia i el retard mental.

Part de les eines usades en esta investigació translacional és la biologia de les cèl·lules mare i la biotecnologia relacionada en esta branca de la biologia per al desenvolupament de teràpies pal·liatives en la medicina aplicada (assajos clínics). L'objectiu a llarg termini d'esta investigació és buscar i provar noves vies per al diagnòstic, prevenció i tractament d'alteracions congènites del cervell, tant en malalties mentals i com en malalties neurodegeneratives.

http://www.salvadormartinezlab.org/

 

The Global Burden of Disease Study (GBD)

línia 4. The Global Burden of Disease Study (GBD) L'estudi de Càrrega Global de Malaltia (The Global Burden of Disease Study, GBD) és el major projecte col·laboratiu internacional sobre l'epidemiologia de les malalties i l'estat de salut de les poblacions. El GBD permet quantificar nivells i tendències de salut, lligats a malalties, lesions i factors de risc a nivell mundial, nacional i regional. Sorgix amb el propòsit de consolidar-se com un bé de coneixement global, al servici de la presa de decisions en matèria de polítiques sanitàries i millora dels servicis de salut, fonamentada en la millor evidència científica. El Dr. Ferrán Catalá-López és membre de la GBD Collaboration des de l'any 2013, una xarxa global d'investigadors coordinada per l'Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), de la Universitat de Washington a Seattle, els Estats Units.

 

Revisions sistemàtiques i meta-anàlisi

línia 5 Revisions sistemàtiques i meta-anàlisi La presa de decisions en la pràctica clínica, com ara la sol·licitud d'una prova diagnòstica o un tractament, hauria d'estar secundada per la millor evidència disponible. Les revisions sistemàtiques i meta-anàlisi utilitzen mètodes explícits i rigorosos per a identificar, seleccionar, recopilar, avaluar críticament i sintetitzar els resultats de tots els estudis existents sobre una pregunta clara. Això facilita la correcta interpretació dels resultats dels estudis individuals en el context de tota l'evidència disponible. També es contribuïx a la translació del coneixement acurtant la bretxa existent entre la investigació i la pràctica clínica.

El Dr. Ferrán Catalá-López és coordinador d'esta línia des de la qual es duen a terme estudis d'avaluació de l'eficàcia i seguretat dels tractaments actuals per a malalties cròniques, com poden ser la diabetis o el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. També és membre del grup d'experts que ha desenvolupat l'extensió de la declaració PRISMA per a la presentació de meta-anàlisi de xarxa (network meta-analysis).

 

Psiquiatria nutricional (medicina nutricional per a les malalties mentals)

línia 6. Psiquiatria nutricional (medicina nutricional per a les malalties mentals) Es tracta d'un camp de coneixement jove, que està experimentant un ràpid creixement, gràcies a la convergència d'experts de diverses disciplines: nutrició, epidemiologia, salut pública i salut mental. El Dr. Vicent Balanzá Martínez és membre del Comité Científic de la ISNPR (International Society for Nutritional Psychiatry Research), l'objectiu principal de la qual és promoure investigació rigorosa i de qualitat en este àrea, per a la prevenció i el tractament de les malalties mentals. International Society for Nutritional Psychiatry Research (ISNPR)