Universitat de ValènciaDepartment of Medieval History and Historiography Sciences and Techniques Logo del portal

Variants del topònim El Boixar, Buxar, Boxar
Tipus de poblament lloc, pobla
Entitat senyorial Tinença de Benifassà
Municipi actual Pobla de Benifassà

1233, agost, 17: Jaume I, a precs de fra Guillem de Cervera, dóna en franc alou a fra Vidal, abat del monestir de Poblet, el castell i vila de Benifassà amb els llocs considerats del seu terme que eren la Vall de Malgraner, castell de Fredes, Rossell i Boixar, Castell de Cabres i Bel. AHN, Clero, Benifassà, pergamins, carpeta 418, nº 13; AHN, Clero, Benifassà, Llibre 1126-B, f. 3r.

1233, novembre, 22: Jaume I dóna i confirma a fra Vidal, abat del monestir de Poblet, i a tot el convent, el castell i lloc de Benifassà, el castell i vila de Malgraner, el castell de Fredes, el lloc i tota la terra d’El Boixar amb les seues valls i termes, tota la terra de Rossell, el Castell de Cabres i el castell de Bel amb els seus termes, per fundar-hi un monestir del Císter subordinat a Poblet.AHN, Clero, Benifassà, pergamins, carpeta 418, nº 15; AHN, Clero, Benifassà, Llibre 1126-B, f. 3v-4r.

1236: març, 15. Blasco d’Alagó, senyor de Morella, dóna a poblar els llocs de Boixar i Fredes, en el terme de Morella. AHN, Clero, Benifassà, pergamins carpeta 420, n. 2-P i 3-P.

1246, gener, 12: Na Constança, filla d’en Blasco d’Alagó i de na Margelina, amb l’acord del seu marit don Guillem d’Anglesola, i Blasquiello, fill del difunt Artal d’Alagó i nebot de don Blasco, arriben a un acord sobre el repartiment de l’herència d’aquest darrer. Constança es queda els castells i viles de Culla i Favara i Almedíxer, i l’heretat de don Blasco a Morella i allò que li pertoca al castell de Talas. Blasquiello es queda Calanda, Arcaine, Mora, castell de Cabres, la vila d’Aspier, Pina, Alcanyís d’Olman i altres viles de les muntanyes. Blasquiello els reconeix els béns que foren de don Blasco d’Alcanyís vers València, llevat de Fredes, Boixar i Coratxà. AHN, OOMM, pergamins, carpeta 513, n. 94-P.

1264, octubre, 21: El monestir de Benifassà, com senyors del lloc d’El Boixar, els rebaixen les rendes que pagaven. AHN, Clero, pergamins, carp. 424, n. 4-P.

1264, octubre, 28: El monestir de Benifassà veu reconeguda per part del monestir de Poblet la seua senyoria sobre el castell i lloc de Benifassà, el castell i vall de Malgraner, el castell de Fredes, el lloc i terra d’El Boixar, la terra de Rossell, Castell de Cabres i el castell de Bel. AHN, Clero, pergamins, carp. 424, n. 5-P.

1750: rox. El monestir de Benifassà és senyor de Bellestar, Bel, Benifassà, Boixar, Castell de Cabres, Coratxà i Fredes. M. Peset, V.Graullera, “Nobleza y señoríos...”, Estud.Hist.Social, 12-13, 1980, p. 271.

1804: És senyoria del monestir de Benifassà, dins la Governació de Morella. V.I.Franco, Noticia de..., 1804. Ar.Mun.Val., Fons Serrano Morales, Ms. 6531