La unitat de recerca "Neurociència Social" engloba els tres eixos fonamentals de l'activitat acadèmica: docència, recerca i intervenció.
Docència: La unitat de recerca compta amb la direcció i gestió del Màster Propi en Neurocriminologia, que sorgeix com una proposta universitària especialitzada centrada en els mecanismes neurobiològics de la conducta violenta. Se sap que el coneixement de factors psicobiològics implicats en la conducta violenta pot oferir ajuda important per a realitzar diagnòstics de la predisposició a la violència, a més de posar en marxa intervencions i tractaments adequats per a la seva prevenció. Comptar amb els coneixements i formació adequada ajuda també en la valoració de reincidència de persones violentes i del seu correcte tractament. Per tant, el Màster Propi en Neurocriminologia es tradueix en una resposta i capacitació per als professionals interessats i relacionats amb el tema.
Recerca: La unitat de recerca és beneficiària de diversos projectes nacionals i autonòmics que s'estan realitzant en l'actualitat. Entre ells destaquen:
- El projecte de R+D+i “Reptes Recerca" 2019, centrat en l'avaluació dels factors de risc i protecció en homes condemnats per violència de gènere des de la perspectiva biopsicosocial.
- El projecte de R+D+i per a grups de recerca d'excel·lència (Prometeo 2022) amb títol “Del micro al macro: un programa de recerca bio-psicosocial de la violència de gènere”.
Intervenció: El grup neurociència social realitza labors d'avaluació i intervenció de persones penades a través de la col·laboració amb el Servei de Gestió de Penes i Mesures Alternatives de València i el Programa Context, un equip de recerca i intervenció de la Universitat de València interessat en l'estudi, la formació, la intervenció i la prevenció de la violència de gènere.