
Reafirmant el compromís amb la generació de coneixement específic per al sector cultural, aquest tercer volum editat per l'Observatori ha estat publicat en accés obert per Publicacions de la Universitat de València.
Estructurat en les tres seccions que donen forma al subtítol —Reflexiones, experiencias y prácticas sobre la gestión cultural contemporánea—, aquesta nova publicació reflexiona sobre les interseccions entre cultura i política, amb especial èmfasi en l'exercici contemporani dels drets culturals i els riscos de la instrumentalització política de la cultura. També comparteix l'experiència de projectes que han fet el salt a la internacionalització, desvetlant les estratègies amb què els seus responsables han afrontat els complexos desafiaments que comporta. Igualment, dona veu a iniciatives d'abast local, posant en relleu la significació històrica d'espais alternatius que, recolzats en models de gestió autònoma, han contribuït a la supervivència dels ecosistemes de proximitat i a la construcció d'identitats comunitàries.
Després d'una presentació en què l'editor —Raúl Abeledo Sanchis— i la coordinadora —Marcia Jadue Boeri— comparteixen algunes claus sobre la gestió acadèmica i tècnica que sustenta el dia a dia de l'Observatori Cultural de la UV, es dona pas als capítols escrits per persones expertes i de reconeguda trajectòria. En conjunt, componen un discurs plenament vigent i pertinent dins del marc d'un observatori cultural que depèn d'una universitat pública com la Universitat de València.
REFLEXIONS
Cultura ingobernable
Jazmín Beirak, política, historiadora del arte, gestora cultural e investigadora en políticas culturales.
La ultraderecha en la gestión de la política cultural en el País Valenciano
Pau Rausell Köster, director de Econcult de la Universitat de València.
Centralidades y periferias en las estrategias de internacionalización cultural a propósito del caso catalán
Lluís Bonet, director del Programa Gestió Cultural - Universitat de Barcelona.
EXPERIÈNCIES
Innovación, cultura y ciudad
Antonia Blau, directora general del Goethe-Institut Madrid.
Estrategias de internacionalización para el sector cultural: el proyecto Chebec
Rocío Benavent, gestora cultural en la empresa SALTARINAS.
PRÀCTIQUES
El Punt, autogestió de la memòria social antagonista
Francisco Collado Cerveró, miembro de El Punt, Espai de LLiure Aprenentatge.
Cultura del rock and roll. Autogestión de la industria musical en València
Eduardo Guillot, periodista cultural.
Llista d'enllaços: