Observatori CulturalUniversitat de ValènciaUVCultura Logo del portal

Centre de Recursos per a la Gestió Cultural

Part important de la labor dels Observatoris Culturals consisteix a identificar, sistematitzar i difondre la gran quantitat d'informació que hui tenim disponible sobre el sector cultural i artístic. Com els continguts abasten una àmplia varietat temàtica i es troben en formats de divers tipus, hem classificat la informació en 4 seccions:

  1. Mapatge d'Observatoris Culturals, classificats territorialment segons pertanguen a Espanya, països de Llatinoamèrica, d'Europa o Altres territoris.
  2. Informació específica sobre el fenomen dels Observatoris Culturals.
  3. Selecció de publicacions, principalment documents i vídeos, d'altres organitzacions i entitats dedicades a l'anàlisi, la gestió i la investigació en matèria de cultura.

alt=
XARRADES IBEROAMERICANES AMB OBSERVATORIS | Sessió 5
PolObs de la Universitat do Minho; Observatório de Políticas Públicas Culturais de la Universidade de Brasília; Observatori Cultural de la Universitat de València. (2024). Castellá i portugues. Registre audiovisual

Cicle de 12 xarrades en línia entre diferents observatoris culturals, sistemes d’informació cultural o centres d’investigació de l’espai iberoamericà desenvolupades entre abril de 2024 i març de 2025.

QUINTA SESSIÓ | 19.08.2024 | Argentina — Brasil — Guatemala
Juan Ignacio Brizuela — Observatório da Diversidade Cultural (ODC) | Brasil.
Luis Javier Crisóstomo — Observatorio de Pueblos Indígenas de Guatemala | Guatemala.
Modera: Fátima Makiuchi — Observatório de Políticas Públicas Culturais | Universidade de Brasília | Brasil.

 

alt=
Kultur revista interdisciplinària sobre la cultura de la ciutat (Vol. 9 No 18 (2022))
Universitat Jaume I (2022). Valencià. Revista especialitzada

Kult-ur, una publicació periòdica de la Universitat Jaume I. Els treballs que publica s'orienten fonamentalment al progrés de la ciència en els àmbits de la cultura, l'educació i el desenvolupament local, donant preferència a la difusió de resultats d'investigació originals. Aquest número es titula Universitat i ciutadania activa: expandir la institució, dedicant tres articles a rol de l'extensió universitària i els Observatoris Culturals. 

alt=
 Greening the Creative Europe Programme – Final report
European Commission (2023). Anglès. Document
Kruger, T., Mohamedaly, A., Muller, V., Rodriguez, A. Feifs, T. i Buiskool, B. (Eds.)

Aquest informe ofereix una descripció general de com el sector creatiu i cultural pot contribuir als esforços de la Comissió Europea per a integrar les accions climàtiques a través del Programa Europa Creativa.

alt=
Observatori Cultural de la Universitat de València: Memòria 2022
Observatori Cultural de la Universitat de València (2023). Castellà. Document
Abeledo, R. y Jadue, M.

A través d’una cuidada selecció temàtica, aquesta segona publicació de l’Observatori Cultural de la Universitat de València introdueix en l’agenda pública matèries emergents i de visibilització prioritària per al sector artístic i cultural. Es tracta d’un llibre escrit a diverses mans que reprodueix la veu de doctores i doctors en Belles Arts, Economia, Humanitats o Mitjans de Comunicació, però també dona compte de la valuosa experiència d’agitadors culturals, guionistes, activistes de moviments socials, gestores culturals, investigadores, periodistes i especialistes en il·lusionisme. 

alt=
Guia d'Accessibilitat i Inclusió en Festivals de Música
Fundación Music for All (2023). Castellà. Document
Ferrón, D. y Galindo, P. (Dirs).

En aquest document es reflecteixen una sèrie de propostes de millora i projectes de bones pràctiques que facilitaran el compliment dels grans objectius que garanteixen una oferta de música en viu: accessibilitat, diversitat i inclusivitat. La guia s'estructura en tres blocs amb continguts d'aplicació pràctica: (1) orientacions necessàries per a poder identificar les necessitats, demandes i expectatives de les persones amb discapacitat i potencials noves audiències; (2) característiques de l'entorn que acull una activitat musical; i (3) mesures dirigides a l'accessibilitat universal per a concerts de música en directe.