
L’Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar la conferència ‘Audiovisual, Joves, Memòria i Altres Provocacions…’ el passat 1 d’abril al Col·legi Major Rector Peset UV per a reflexionar sobre un projecte universitari que, en un col·loqui posterior, posaren en comú professores i comunicadores de l’Havana i València amb la finalitat de recuperar la memòria social i històrica entre totes dues ribes.
En primer lloc, Maribel Acosta, professora de Periodisme de la Universitat de l’Havana, Cuba, va oferir una conferència on explicà com es van forjar allí els projectes Àlbum de Família i Maferefun Eggun, una idea que partia del Departament de Periodisme per a les classes d’Audiovisual “com una exploració de memòria des de l’àmbit familiar”.
No obstant això, al llarg dels cursos i amb la recopilació dels treballs de les diferents promocions, “vam anar descobrint que allí -en eixe material fotogràfic- estaven les claus de la memòria i de l’evolució social” de Cuba, apuntà.
Durant la seua marxa, el projecte va anar a recaure en una experiència conjunta entre la Universitat de l’Havana i la Universitat Autònoma de Mèxic, la qual cosa va fer corroborar a totes dues institucions acadèmiques “quants punts en comú tenim com a pobles i societats”.
“Estic convençuda de similituds entre l’Havana i València; i és que les essències de l’experiència humana i del seu existir-ser social guarden eixos comuns per a tots i totes”, afirmà en aquest sentit Acosta, per a qui València “és un nínxol extraordinari de memòria i condicionaments existencials i socials” i així ho demostra la seua història “passada i recent”.
Àlbum de Família és una proposta acadèmica que arranca d’una mostra d’art audiovisual i, en canvi, pot abastar tal dimensió en interconnectar les històries de les ciutats que “poguera convertir-se en un gran projecte de pobles i éssers humans”, va sostindre la professora cubana, i ho faria en un moment “en què la humanitat demana a crits reconéixer-nos en el nostre esdevindre per a “re-construir” el futur”.
Amb aquests plantejaments es van seure en una taula redona que presentà el responsable de l’Observatori Cultural UV, Raúl Abeledo, Maribel Acosta; la periodista i investigadora María Palau, autora del llibre ‘Indignas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià’; i la realitzadora Alba Pascual.
És en aquesta obra on, en opinió de Maribel Acosta, estan “els punts comuns, les eines i els descobriments que ens fan éssers socials i compromesos amb el temps que ens ha tocat viure”. I tot això perquè “la memòria no és passat, és projecció d’avindre”.
Per tot això, Acosta va convidar les persones participants en la taula redona dal CM Rector Peset a portar una antiga foto de família perquè, assegurà, “val la pena detindre’s davant una vella imatge i elaborar el relat que dona sentit a les nostres vides”.
Llista d'enllaços: