El grup d'investigació "Cos, moviment, música i pràctiques curriculars" és un grup interdisciplinari que té el propòsit de comprendre els factors que impacten el procés de construcció de la identitat i autonomia personal de les xiquetes i xiquets amb especial atenció al moviment i a la música en el currículum de l'Educació Infantil.
En general, realitza activitats d'investigació i divulgació sobre les pràctiques curriculars sobre el cos, el moviment i la música en els centres escolars que imparteixen el primer i el segon cicle de l'Educació Infantil. En particular, desenvolupa la seua activitat investigadora en virtut de cinc línies d'investigació en les quals es ressalta la necessitat d'analitzar les pràctiques curriculars que condicionen el coneixement del cos i les seues possibilitats d'acció a través de l'ús d'estratègies i instruments com ara l'ús d'anàlisi de contingut, l'anàlisi crítica del discurs, l'ús de sistemes observacionals de registre, entre altres.
Al seu torn, participa en projectes d'investigació i innovació educativa que busquen transferir el coneixement construït en les investigacions tant en la formació del professorat com amb el professorat en exercici.
Els membres del grup participen en els graus de Mestra i Mestre en Educació Infantil i Primària, així com en el programa de Màster i Doctorat en Investigació en Didàctiques Específiques.
- Analitzar la representació del cos en els materials curriculars i extracurriculars utilitzats en l'educació infantil.
- Desenvolupar mètodes didàctics basats en el moviment musical des de l'aula universitària com a pas previ per a la seua validació en l'espai educatiu infantil.
- Analitzar els diferents mètodes didàctics utilitzats en l'àmbit de la motricitat infantil.
- Desenvolupar, analitzar i validar propostes didàctiques basades en el moviment musical i promotores de les àrees motora, cognitiva i socioafectiva, per a garantir l'atenció a la diversitat funcional.
- Realitzar un diagnòstic sobre les accions, programes i estratègies utilitzades en la promoció de l'activitat física en el currículum de l'Educació Infantil.
- Promoció de l'activitat física en el currículum d'Educació Infantil
Amb aquesta línia d'investigació es pretenen analitzar les accions, programes i estratègies utilitzades en la promoció de l'activitat física en el currículum de l'Educació Infantil. En general, s'analitzen els correlats i determinants de l'activitat física dins i fora de l'escola que puguen impactar positivament sobre la formació integral de les xiquetes i els xiquets. En particular, s'analitza la conducta d'activitat física durant les sessions de motricitat infantil en virtut de sistemes observacionals de caràcter qualitatiu així com a través de sistemes quantitatius de mesurament de l'activitat física.
- Anàlisi crítica de la representació del cos en materials curriculars i extracurriculars utilitzats en l'Educació Infantil
Amb aquesta línia d'investigació es pretén descriure i comprendre la construcció del concepte del cos en els materials curriculars i extracurriculars utilitzats en el currículum de l'educació infantil. Per a això s'inclouen diferents eines metodològiques per a estudiar la construcció del concepte del cos com ara l'anàlisi de contingut i l'anàlisi crítica del discurs tant de les representacions visuals com del text escrit. Amb base en els resultats d'aquesta línia d'investigació, es pretén que el professorat en exercici i en formació aprenga a valorar críticament els materials curriculars que utilitza a les seues aules, així com per a proposar materials curriculars alternatius que fomenten una imatge ajustada de les xiquetes i xiquets.
- Mètodes didàctics utilitzats en la motricitat infantil
Amb aquesta línia d'investigació es pretenen analitzar els diferents mètodes didàctics utilitzats en l'àmbit de la motricitat infantil i la música que juguen un paper protagonista en el desenvolupament de l'autonomia personal, explicant-se entre altres, amb mètodes musicals que es basen en l'expressió i el moviment corporal com a principal forma de treball. Per a això, es recorre a l'ús de diferents sistemes observacionals utilitzats tant a les aules de psicomotricitat com a l'aula tradicional, els quals permeten analitzar el coneixement didàctic del contingut, el paper del professorat o l'impacte de l'espai, dels materials curriculars, dels elements musicals i de les eines alternatives utilitzades en el currículum de l'educació infantil.
- Atenció a la diversitat funcional mitjançant el Moviment amb Música
Amb aquesta línia d'investigació es pretén analitzar l'impacte de les pràctiques de moviment i expressió corporal musicalitzades en l'alumnat amb diversitat funcional d'Educació Infantil. Aquesta anàlisi permetrà al professorat universitari desenvolupar propostes metodològiques amb les adequades eines per a la millora de les capacitats motores d'aquest alumnat; veient-se afavorida la formació del futur professorat d'Educació Infantil en possibilitar-se el seu inici a la investigació i la comprovació de la utilitat de les pràctiques proposades en els plantejaments didàctics pràctics de l'aula universitària. Al seu torn, es pretén desenvolupar programes de rehabilitació de problemes de motricitat global i fina de l'alumnat d'Educació Infantil, en els quals es combinen les propostes fisioteràpiques tradicionals amb elements musicals adequats, de manera que es potencien els resultats esperats i s'establisquen noves línies d'actuació inter i multidisciplinàries davant la diversitat funcional motora.
- Formació universitària en moviment musical per a l'Educació Infantil
Amb aquesta línia d'investigació es pretén d'una banda analitzar les propostes metodològiques i les eines musicals que s'utilitzen a l'aula universitària per a afavorir el desenvolupament integral de les xiquetes i xiquets en Educació Infantil. Per una altra, desenvolupar propostes innovadores amb base en el moviment musical perquè el futur professorat d'Educació Infantil no especialista en Música puga aplicar les múltiples possibilitats de desenvolupament cognitiu, socioafectiu, motor i verbal que ofereix l'aplicació d'activitats de moviment musical durant aquesta etapa educativa.
- MARTINEZ BELLO, VLADIMIR ESSAU
- PDI-Titular d'Universitat
- BERNABE VILLODRE, MARIA DEL MAR
- PDI-Titular d'Universitat
- DIAZ BARAHONA, JOSE
- PDI-Titular d'Universitat
Col·laboradors/es
- Maria Ángeles Fernández Vilar - UM-Murcia
Campus de Tarongers
Av. dels Tarongers, 4
46021 València (València)
- MARTINEZ BELLO, VLADIMIR ESSAU
- PDI-Titular d'Universitat