L'estudi de crescudes en rambles constitueix un dels pilars clau per a entendre el risc d'inundació en ambients mediterranis. Es tracta de xicotetes conques, de circulació efímera, la configuració de la qual està determinada per uns pocs successos d'alta energia, on se superen uns certs llindars hidrogeomorfológics, que originen els majors canvis en el sistema fluvial i els principals perills per a l'home.
Establir el patró de risc d'aquestes conques implica conéixer a partir de quins llindars de pluja (quantitat, intensitat i distribució espacial) es produeix escolament superficial, i quins llindars de cabal generen els principals problemes en el pla d'inundació. El nostre grup es dedica a estimar aquests llindars hidrogeomorfológics, a partir de l'estudi detallat d'episodis extrems. L'anàlisi contemplava tres escales de treball: a) una escala general, que engloba el territori adscrit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (43.000 km 2), on s'aborden els llindars de precipitació en relació amb la situació sinòptica, el relleu i la temperatura de la mar ; b) una escala de conca (conques pilot de Carraixet, Poyo, La Rambla de la Castellana, Rambla de Gallinera i Riu Vernissa), on s'estudien els llindars de producció d'escolament, en relació amb la configuració hidrogeomorfológica i els usos del sòl; i c) una escala més detallada, de pla d'inundació, on s'analitzen els nivells de risc en relació amb els llindars de desbordament, perill natural i vulnerabilitat.
L'estudi d'episodis concrets es basa en les dades del (Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica) SAIH-Xúquer, des de 1989. A partir d'aquestes dades, s'ha desenvolupat un sistema d'emmagatzematge i filtrat de la informació que permet treballar a diferents escales temporals, des dels cinc minuts a l'escala anual. Amb aquests registres es defineixen episodis de pluja i es caracteritzen amb indicadors de precipitació acumulada, intensitat, duració, torrencialidad, irregularitat i persistència. S'analitza el comportament de les pluges extremes per a diferents escales d'observació temporal (5', 15', 30', 1 h, 2h, 3h, 4h, 6h, 12 h i 24h) i la seua distribució espacial en el territori de la CHJ. Els màxims s'estudien en relació amb els factors geogràfics d'altitud, orientació i distància a la mar. Així mateix s'estudien els patrons de risc en funció dels factors de perillositat i de vulnerabilitat de la població, atenent la seua distribució espacial i segons les característiques d'ocupació de l'espai, en funció de patrons temporals (dies, nits, hores laborables i dies festius).
Tota la informació es creua amb les dades cedides pels Serveis de Protecció Civil i del Consorci de Compensació d'Assegurances a fi d'obtindre relacions entre els indicadors de pluja i les categories de danys produïts pels episodis. Aquest estudi conjunt ens permet avaluar el grau d'adequació dels llindars de pluja vigents en el Pla Nacional de Predicció i Vigilància de Fenòmens Adversos, METEOALERTA.
A més, gràcies a un Conveni d'investigació amb l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta enfront de les Emergències, s'analitzen els episodis intensos en relació amb les anomenades a l'1.1.2 CV (amb especial atenció a les pluges in situ). D'altra banda, s'ha procedit a l'elaboració del Mapa integrat de Perill d'Inundació a la Comunitat Valenciana (MIPICOVA) a partir de la integració de la cartografia oficial del Pla Territorial de Risc d'Inundació de la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) i del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables (SNCZI).
En l'actualitat s'està avaluant el risc d'inundació en rambles, en el context de canvi climàtic (considerant les noves tendències en les entrades de precipitació als sistemes mediterranis i els hidrogrames de resposta).
- Definició de criteris de detecció i selecció d'episodis de pluja, sobre la base de les dades del SAIH.
- Creació d'una base de dades dels episodis
- Identificació, caracterització i comparació de patrons de comportament pluja, a diferents escales temporals
- Distribució espacial dels episodis en relació amb els factors genètics (meteorologia, proximitat de la mar i topografia)
- Estudi hidrogeomorfológico de les conques pilot. Detecció i cartografia de les zones de risc
- Detecció de llindars i indicadors de pluja de suport a la gestió del risc i del recurs
- Avaluació, anàlisi i diagnòstic dels episodis de pluges intenses i inundacions ocorreguts des de la implantació del telèfon únic 1·1·2 Comunitat Valenciana. Elaboració de cartografia de relacionant intensitats pluviomètriques amb entrades d'incidents a través del telèfon 1·1·2
- Estudi dels problemes produïts per les pluges in situ
- Generació de cartografia de risc unificada a partir de les cartografies oficials. Elaboració del Mapa integrat de Perill d'Inundació a la Comunitat Valenciana (MIPICOVA) a partir del PATRICOVA i del SNCZI
- Estudi d'episodis de crescuda en rambles en l'actual context de canvi climàtic
- Risc d'inundació
Anàlisi de risc d'inundació a diferents escales, amb particular atenció als produïts per sistemes fluvials mediterranis. Cartografia de perill, vulnerabilitat i risc.
- Estudi d'episodis de pluja intensa. Tendències de canvi: del recurs al risc
Estudi d'episodis de pluja torrencial, a diferents escales temporals. S'estudien els episodis en relació als factors genètics que els han produïts, així com en relació als factors d'intensificació i a les seues conseqüències, en termes hidrològics. S'estudien les tendències de canvi que semblen apuntar cap a una disminució del recurs i un increment del risc.
- Hidrologia Mediterrània en el context de canvi climàtic
S'estudia les particularitats de la hidrologia mediterrània, amb especial atenció al funcionament de rambles i barrancs, en el context actual de canvi climàtic.
- CAMARASA BELMONTE, ANA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a de Departament
- ExpandirCAMARASA BELMONTE, ANAPDI-Catedratic/a d'UniversitatDirector/a de Departament
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 28
46010 València (València)
- CAMARASA BELMONTE, ANA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Director/a de Departament