Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Descripció

El grup té una doble missió: d'una banda, contribuir en la investigació de l'àrea Malalties Estranyes Respiratòries-ERR amb la finalitat de millorar el diagnòstic, pronòstic i l'accés a noves teràpies en el tractament de les ERR, així com contribuir a una major qualitat assistencial dels pacients amb aquestes patologies.

D'altra banda, el grup té com a missió generar una consciència social de les ERR, a través de la divulgació científica dels avanços biomèdics i de les polítiques soci-sanitàries destinades a millorar la qualitat de vida dels pacients en tots els seus aspectes. Per tant, la raó de ser del grup és generar el major coneixement possible sobre les malalties estranyes respiratòries prioritàries per al grup, amb la fi última de contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb ERR.

La visió del grup es focalitza a aprofundir en la investigació de les bases moleculars i cel·lulars de les ERR, la qual cosa contribuirà a ampliar el coneixement dels mecanismes fisiopatològics d'aquestes malalties. Aquesta aproximació permetrà obrir un camp de possibilitats per a definir dianes moleculars que seran la base per a la seua posterior translació a nous mètodes de diagnòstic, pronòstic i tractament de les ERR.

Així mateix, com a part de la missió del grup i conscients de la importància que suposa que tant els pacients com els seus familiars estiguen ben informats, els membres es comprometen a col·laborar, organitzar i difondre les característiques i possibles avanços biomèdics relacionats amb les ERR.

El grup d'investigació en ERR està liderat per la Dra. Amparo Escribano, i es conforma un grup estable format per 5 membres: 1 doctor en Biologia Molecular i Genètica, 2 facultatius especialistes en pneumologia pediàtrica (1 doctorada en pneumologia pediàtrica i una predoctoral), 2 llicenciades en Biologia, predoctorals que realitzen el programa de doctorat d'excel·lència del Dep. Fisiologia de la Facultat de Medicina-UV i una periodista.

Des de 2011 el laboratori compta amb un programa d'acolliment formatiu que permet la selecció de futurs integrants del grup. Està previst que en els pròxims 5 anys amplie la seua grandària i modifique la seua composició, gràcies a la formació de tres investigadors postdoctorals i la incorporació de tres estudiants predoctorals.

Un element diferenciador que presenta el grup és la seua experiència dilatada en la investigació bàsica i en el maneig clínic de les ERR, convertint-se en un dels pocs grups amb aquestes característiques dins de la UV.

Els membres del grup d'investigació tenen experiència en el maneig de diferents tècniques per a estudis biomoleculars amb els quals no tots els investigadors de la UV poden estar familiaritzats (inmortalització de cèl·lules, teràpia gènica, etc.).

Encara que, la major fortalesa del grup és la sinergia que s'obté del seu caràcter multidisciplinari: D'una banda, la investigadora principal (Dra. Escribano) aporta al grup un gran coneixement mèdic-clínic de les patologies respiratòries i és de reconegut prestigi per la seua labor en l'especialitat de pneumologia pediàtrica. L'investigador del grup (Dr. Dasí) acumula una gran experiència tècnica i formació en ciències bàsiques, imprescindibles per a la gestió del laboratori i la posada en marxa de tècniques, protocols, etc. Així mateix, l'IP ha mostrat una gran solvència en el desenvolupament de projectes i hipòtesis d'investigació que ha portat a situar al grup per damunt de la mitjana de qualitat en les publicacions científiques generades en la UV.

Quant als membres predoctorals del grup, la majoria està iniciant la formació doctoral, per tant, es tracta d'un equip jove, motivat, amb una gran capacitat d'aprenentatge i un compromís de continuïtat a curt i mitjà termini. Les característiques que aporten els membres del grup són essencials per a garantir l'èxit dels objectius establits pel grup en un període mínim de tres anys.

Objectius CT
  • Estudi de la biologia REDOX en pacients amb ERR.
  • Identificació dels mecanismes específics de desregulació cel·lular que faciliten el seu diagnòstic/pronòstic.
  • Desenvolupament de models cel·lulars a partir de cèl·lules de pacients amb ERR, que permeten la investigació en aquestes malalties.
  • Teràpia gènica en ERR: CRISPR-Cas9 per a DAAT.
Línies d'investigació
  • Estudi de la biologia REDOX en pacients a ERR

    Estudi mitjançant tècniques de Citometria de Flux de la biologia REDOX en pacients amb Dèficit d'Alfa-1 Antitripsina i amb Síndrome de Discinèsia Ciliar Primària.

  • Desenvolupament de models cel·lulars a partir de cèl·lules de pacients amb ERR

    Immortalització de monòcits i hepatòcits provinents de pacients amb DAAT sever (ZZ). Cultius cel·lulars derivat de l'epiteli nasal ciliat mitjançant tècnica Aire-Liquide (ALI).

  • Identificació dels mecanismes específics de desregulació cel·lular que faciliten el seu diagnòstic/pronòstic

    Les ERR són molt complexes i estan associades amb alteracions en múltiples rutes metabòliques. Un aspecte important per al diagnòstic, pronòstic i tractament de les ERR és identificar els canvis aberrants que es produïsquen en aquestes rutes metabòliques i elucidar la seua relació amb la malaltia. En aquest sentit utilitzarem assajos d'alt rendiment (high-throughput) com els bioxips i la seqüenciació massiva per a l'anàlisi de mostres biològiques de pacients amb Dèficit d'alfa-1 antitripsina i amb Síndrome de Discinèsia Ciliar Primària amb la finalitat d'identificar les possibles rutes metabòliques implicades en el desenvolupament d'aquestes malalties, amb l'objectiu d'identificar nous biomarcadores diagnòstics, pronòstics (incloent la resposta al tractament) i identificar noves dianes terapèutiques.

  • Teràpia gènica en ERR

    Edició gènica i reparació mitjançant el sistema CRISPR/Cas9 i tècniques de teràpia gènica no viral de la mutació Z del gen SERPINA 1 que codifica per al gen de l'alfa-1 antitripsina en monòcits i hepatòcits de pacients amb dèficit d'alfa-1 antitripsina.

Membres
  • ALIÑO PELLICER, SALVADOR FRANCISC
  • PDI-Emerit/a Universitat
Veure fitxa
  • ARMENGOT CARCELLER, MIGUEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
  • DASI FERNANDEZ, FRANCISCO JOSE
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Silvia Castillo Corullón - HCU-Valencia

Estructura asociada
Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Malalties Rares Respiratòries (ERR)

Campus Burjassot/Paterna

Av. Blasco Ibáñez, 15

46010 València (València)

963 864 100

Geolocalització

amparo.escribano@uv.es