Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Angiogènesi i immunoregulació

Estudi d'interrelacions entre la neovascularització tumoral, la presència de poblacions de cèl·lules immunoreguladores i la recidiva o progressió en el microambient tumoral.

Avaluació d'efectes citoprotectors i citotòxics mitjançant tècniques in vitro

Avaluació d'efectes biològics de components dels aliments i ingredients alimentaris: citoprotecció i/o citotoxicitat, marcadors d'estrés oxidatiu, inflamació i apoptosi, utilitzant cultius cel·lulars.

Biòpsia líquida

Anàlisi de biomarcadors en mostres mínimament invasives (saliva, sang, líquid cefalorraquidi, líquid pleural, etc), amb l'objectiu de millorar el diagnòstic, personalitzar els tractaments i realitzar un monitoratge més estret dels pacients (detecció de resistències i recaigudes).

Caracterització de vesícules extracelul·lars i els seus components. Aplicacions en salut

Aïllament i caracterització de vesícules extracelul·lars (EVs) en diversos helmints paràsits. Identificació de les molècules presents en les EVs. Anàlisi de la utilitat de les EVs en el control de helmintiasi i altres malalties (diagnòstic, vacunació i tractament).

Caracterització del repressor de Start Whi7

El nostre grup ha caracteritzat un nou regulador important en la transició de Start: Whi7. Whi7 actua com a repressor transcripcional del programa de Start col·laborant amb Whi5 en aquesta funció, de manera que, com ocorre en mamífers amb la família Rb, el control de la iniciació del cicle cel·lular depén del joc entre diferents repressors. Els treballs del grup pretenen avançar en la caracterització de la regulació i funció de Whi7 i la seua comparació amb Whi5 en diferents condicions fisiològiques, la qual cosa pot ajudar a entendre com es coordina l'acció de diferents repressors en el control de l'inici del cicle cel·lular. A més, s'està investigant la relació existent entre Whi7 i la ruta de la proteinaquinasa C. El fet que un membre de la família Rb estiga mutat en quasi tots els tumors reforça fins i tot més la importància d'estudiar el paper d'aquests repressors de G1. 

Caracterització del repressor de Start Whi7

El nostre grup ha caracteritzat un nou regulador important en la transició de Start: Whi7. Whi7 actua com a repressor transcripcional del programa de Start col·laborant amb Whi5 en aquesta funció, de manera que, com ocorre en mamífers amb la família Rb, el control de la iniciació del cicle cel·lular depén del joc entre diferents repressors. Els treballs del grup pretenen avançar en la caracterització de la regulació i funció de Whi7 i la seua comparació amb Whi5 en diferents condicions fisiològiques, la qual cosa pot ajudar a entendre com es coordina l'acció de diferents repressors en el control de l'inici del cicle cel·lular. A més, s'està investigant la relació existent entre Whi7 i la ruta de la proteinaquinasa C. El fet que un membre de la família Rb estiga mutat en quasi tots els tumors reforça fins i tot més la importància d'estudiar el paper d'aquests repressors de G1.

Caracterització morfològica i molecular d'exosomes. Estudi del seu potencial metastàtic en càncer

Els exosomes han interromputs en ciència com una possible via de comunicació a llarga distància, emprant vesícules. Aquestes contenen proteïnes i àcids nucleics. El projecte intenta conéixer més sobre aquestes vesícules en sang, la seua morfologia i contingut molecular procedents de càncer metastàsic.

Control del checkpoint d'integritat del DNA per proteinquinasa C

Pkc1 de llevat i l'isoforma PKCd de mamífers comparteixen la mateixa funció de control del checkpoint d'integritat genòmica. Es planteja un estudi en paral·lel en tots dos organismes per a caracteritzar les claus moleculars d'aquest mecanisme.

Control del checkpoint d´integridad del DNA per proteinquinasa C.

Pkc1 de llevat i la isoforma PKCd de mamífers comparteixen la mateixa funció de control del checkpoint d'integritat genòmica. Es planteja un estudi en paral·lel en tots dos organismes per a caracteritzar les claus moleculars d'aquest mecanisme.

Cèl·lula Mare Tumoral (CSC)

Caracterització i aïllament de CSC a partir de mostres de tumors. Desenvolupament de models in vitro i in vivo per al disseny de noves estratègies terapèutiques destinades al control de la població de CSCs.

Envelliment i malaltia d'Alzheimer. GSK3 com diana terapèutica

El projecte pretén l'anàlisi de les NSCs, nínxols neurogènics i la neurogènesi amb l'edat així com la seua afectació d'en l'EA. D'altra banda s'estudiarà el paper de GSK3 en els processos de proliferació i diferenciació de les NSCs tant in vitro com in vivo així com la seua regulació com a diana.

Estudi de factors reguladors de l'estat de quiescència de les NSCs

Estudi dels mecanismes moleculars responsables del manteniment i correcte funcionament de les NSC en el cervell adult. De manera específica, pretenem abordar l'estudi de com es regula la quiescència a nivell molecular i com la quiescència-activació respon a l'elements del nínxol.

Estudi de l'etiologia de l'esclerosis lateral amiotròfica i el desenvolupament de teràpies basades en el paper neuroprotector de les cèl·lules mare

S'analitzaran les afectacions més primerenques que esdevenen en les neurones de la medul·la espinal, així com el paper que juga la glia, amb l'objectiu d'identificar els mecanismes causants i implicats en la malaltia. D'altra banda, s'estudiarà una potencial via de propagació entre neurones.

Estudi de la regeneració de teixits dentals i peridentals

Assagem diferents materials incloent pròtesis de titani o matrius dentàries descel·lularitzades per a la regeneració de teixits dentals i peridentals. Així mateix, avaluem teixits conjuntius com la polpa dental o el lligament periodontal com a fonts d'obtenció de cèl·lules mare amb diferent potencialitat. Aquesta línia és finançada per diferents projectes finançats en convocatòries públiques competitives incloent IMPORTOX o NerBIO.

Estudi de les bases cel·lulars de la malaltia de parkinson

Estudi de les alteracions associades a o causants de la degeneració de les neurones dopaminèrgiques i la seua relació amb l'envelliment i condicionants associats. Estudis dels efectes del parkinsonisme sobre el comportament de les NSCs.

Estudi de l´impronta genòmica i la seua regulació epigenètica en cèl.lules mare neurales

Aquesta línia pretén estudiar la regulació epigenètica bàsica (centrant-nos en l'empremta genòmica) en NSCs sota condicions fisiològiques, i identificar nous mecanismes epigenètics que puguen modular-se potencialment durant les teràpies de reactivació o en la formació de tumors.

Estudi de processos bàsics del desenvolupament en Drosophila rellevants per a la salut humana

Estudi a nivell genètic i cel·lular de processos del desenvolupament en Drosophila, com el tancament dorsal embrionari i l'establiment de la polaritat plana epitelial, utilitzats com a models de processos rellevants per a la salut humana com la cicatrització de ferides o processos de migració cel·lular.

Estudi del Sistema Nerviós entèric en la Malaltia de Parkinson

Estudis recents han mostrat la presència de cossos de Lewy dins del sistema nerviós entèric (SNE). La simptomatologia gastrointestinal d'aparició primerenca i anterior als símptomes motors en la malaltia de Parkinson han fet pensar recentment que les lesions en el SNE puguen desenvolupar-se primerencament en el curs de la malaltia, prèviament a l'aparició de citopatologia en les neurones de la substància negra, i així l'estudi del SNE podria ajudar a comprendre la citopatologia de la malaltia de Parkinson. Aquestes dades i la facilitat per a l'obtenció de mostres de pacients mitjançant biòpsies colòniques rutinàries han portat a la utilització del SNE com a model d'estudi en la nostra línia d'investigació. El nostre principal objectiu és estudiar les neurones dopaminèrgiques dels plexes de Meissner i de Auerbach de mostres de còlon tant proximal com distal d'un model de rata parkinsoniana. Els estudis es duen a terme mitjançant anàlisis morfològiques d'alta resolució.

Estudi dels oligodendròcits i la seua capacitat de mielinitzar durant el desenvolupament i en l'adult

Es pretén l'anàlisi del procés de mielinització durant el desenvolupament, els quals resulten de vital importància per a la inducció de processos de mielinització/remielinització en l'adult. En models de desmielinització s'analitzarà remielinització utilitzant els coneixements adquirits.

Identificació i caracterització dels nínxols neurogènics en el cervell adult de mamífers

El projecte general la identificació i caracterització dels nínxols neurogènics en les diferents zones del sistema nerviós: la ZSV, el GD de l'hipocamp, el tercer ventricle i la medul·la espinal. Aquests nínxols seran analitzats en diferents espècies animals des de ratolí, mico fins a humà.

Marcadors moleculars en oncologia

Biomarcadors de diagnòstic, pronòstic i/o predictius: en càncer de pulmó, de cap i coll, càncer de còlon, càncer de mama, melanoma, entre altres, a través de diferents aproximacions òmiques (genòmica, transcriptòmica, metabolòmica).

Neuroplasticitat

Estudi de la plasticitat del sistema nerviós adult. Estudi de la plasticitat estructural de interneurones en el cervell adult i el paper de l'àcid polisiàlic en esta plasticitat, la microcircuiteria del bulb olfactori i l'hipocamp, tant en condicions normals com patològiques (síndrome de Down, epilèpsia…). 

Nous mecanismes de control d'altres reguladors del cicle cel·lular

Els treballs del grup també se centren en l'estudi de mecanismes de regulació espacial en el control del cicle cel·lular, mecanismes que impliquen el control de la localització sub cel·lular de proteïnes clau per a la progressió en el cicle. S'ha estudiat en particular el paper de la carioferina Msn5 en el control de factors de transcripció (Swi6, Swi4, Mbp1, Swi5, Whi5) així com de ciclinas de Start (Cln1, Cln2). A més, s'investiguen determinants de l'especificitat funcional de ciclines i la identificació de nous mecanismes que controlen la síntesi i degradació de ciclines (Cln2, Clb2).

Nous mecanismes de control d'altres reguladors del cicle cel·lular

Els treballs del grup també se centren en l'estudi de mecanismes de regulació espacial en el control del cicle cel·lular, mecanismes que impliquen el control de la localització subcel·lular de proteïnes clau per a la progressió en el cicle. S'ha estudiat en particular el paper de la carioferina Msn5 en el control de factors de transcripció (Swi6, Swi4, Mbp1, Swi5, Whi5) així com de ciclinas de Start (Cln1, Cln2). A més, s'investiguen determinants de l'especificitat funcional de ciclines i la identificació de nous mecanismes que controlen la síntesi i degradació de ciclines (Cln2, Clb2).

Noves teràpies basades en polifenols naturals

Identificació de nous marcadors associats al metabolisme oxidatiu mitjançant espectrometria de masses. Estudi de les patologies associades a l'estrés oxidatiu i a la hipòxia tissular. Mecanismes cel·lulars i moleculars de la prevenció del mal tissular en les neuropaties hipòxic isquèmiques mitjançant polifenols naturals i sintètics.

Noves teràpies dirigides en la fibrosi pulmonar

Identificació de nous marcadors i dianes moleculars per al tractament de la fibrosi pulmonar. Identificació dels determinants moleculars de la transició fibroblast-miofibroblast mitjançant tecnologies òmiques. Paper de la inflamació i l'estroma en el microambient tumoral i la progressió del càncer pulmonar.

Prevenció de la ceguera glaucomatosa

Investigació en Glaucoma. Identificació de gens i molècules implicades en els glaucomes. Bases cel·lulars de la malaltia glaucomatosa. Aplicació de les ciències òmiques a l'estudi del glaucoma.

Regulació de les NSCs durant el desenvolupament de l'escorça cerebral i la seua relació amb les malalties del neurodesenvolupament

En aquesta línia de treball pretenem estudiar els mecanismes cel·lulars i moleculars que regulen el correcte balanç entre la producció i l'especificació de les cèl·lules de l'escorça cerebral per part de les NSCs. Així mateix perseguim entendre com a alteracions en aquests processos es relacionen amb malalties del neurodesenvolupament com l'autisme mitjançant l'estudi de models murins d'aquests trastorns.

Regulació del cicle cel·lular

Paper de la MAP cinasa p38 alfa en la regulació de la citoquinesi en hepatòcits.

Teràpia cel·lular amb cèl·lules mare adultes en isquèmia cerebral

S'analitzarà el paper neuroprotector de cèl·lules mare de la medul·la òssia en un model d'isquèmia cerebral. Per a això les cèl·lules seran marcades amb ferro i dirigides al lloc de la lesió mitjançant camps magnètics amb la finalitat d'augmentar el nombre de cèl·lules viables el teixit lesionat.

Teràpia cel·lular en model animal d'esclerosi múltiple. Modificació genètica dirigida a potenciar la regeneració axonal

El projecte versa sobre l'aplicació de teràpia cel·lular amb cèl·lules mesenquimales modificades genèticament (plasmidi episomal) per a tractar-la evolució i reparar la deterioració neurològica en el model animal d'esclerosi múltiple.

Teràpies basades en nanopartícules i biomaterials amb aplicació en isquèmia cerebral i càncer

Desenvolupament de nanopartícules amb capacitat de funcionalització per a la seua aplicació en bioimatge, aplicació com a teràpia anti-tumoral i teràpia regenerativa. (Projecte desenvolupat per Vicente Herranz Pérez, investigador post-doctoral contractat per CIBERNED).

Tràfic Intracel.lular en la Malaltia de Parkinson

L'objectiu principal de la nostra línia d'investigació és l'anàlisi dels mecanismes citopatològics implicats en la fragmentació de l'aparell de Golgi i en les alteracions del trànsit intracel·lular en les neurones dopaminèrgiques en la malaltia de Parkinson.

Utilització de Drosophila com a model per a l'estudi de patologies humanes d'origen genètic

Estem utilitzant diverses aproximacions per a l'estudi en Drosophila de malalties genètiques humanes a fi de disseccionar les seues rutes de patogènesi i identificar biomarcadors que permeten el seu diagnòstic i/o la seua progressió, així com de descobrir molècules amb potencial terapèutic.