Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica COVIDOferta Científic Tecnològica COVID Logo del portal

Absentisme escolar

L'absentisme escolar, absència injustificada i reiterada de les aules del menor en edat d'escolarització obligatòria, és un problema educatiu i social. Poc estudiat, focalitzat en determinats centres i barris, la seua anàlisi i estudi permet millorar l'aplicació del dret a l'educació.

Administració local i polítiques de l'educació social

L'anàlisi de la qualitat de les polítiques de l'educació social que des de l'Administració Local s'impulsen. Estudis a nivell autonòmic, estatal i internacional: Inclusió social, formació-empre, animació sociocultural, igualtat de gènere, etc.

Anàlisi crítica de la representació del cos en materials curriculars i extracurriculars utilitzats en l'Educació Infantil

Amb aquesta línia d'investigació es pretén descriure i comprendre la construcció del concepte del cos en els materials curriculars i extracurriculars utilitzats en el currículum de l'educació infantil. Per a això s'inclouen diferents eines metodològiques per a estudiar la construcció del concepte del cos com ara l'anàlisi de contingut i l'anàlisi crítica del discurs tant de les representacions visuals com del text escrit. Amb base en els resultats d'aquesta línia d'investigació, es pretén que el professorat en exercici i en formació aprenga a valorar críticament els materials curriculars que utilitza a les seues aules, així com per a proposar materials curriculars alternatius que fomenten una imatge ajustada de les xiquetes i xiquets.

Arqueologia, didàctica de les ciències socials, educació, museus i formació del professorat

Formació en didàctica de les ciències socials per a mestres d'infantil i primària, per a professorat de secundària, per a professorat universitari i per a educadors en museus i patrimonis i altres àmbits no formals. Formar educadors i generar criteris culturals d'aplicació en àmbits institucionals entre arqueologia, antropologia, educació i cinema.

Art i formació del professorat en arts

Formació en arts per a mestres d'infantil i primària, per a professorat de secundària, per a professorat universitari i per a personal educador en museus i patrimonis i altres àmbits no formals.

Art, creativitat, educació i entorns digitals

Aplicacions educatives, creatives i artístiques en entorns de distint tipus, incloent entorns digitals i ús de les TIC.

Creativitat, educació i psicologia

Formar educadors i educardores i generar criteris culturals d'aplicació en àmbits institucionals entre creativitat, psicologia, pràctiques educatives i formació del professorat.

Cultura Visual i educació artística

Desenvolupament de la cultura visual i l'educació artística en l'àmbit de públic tant infantil com d'adults, fomentant la relació amb altres camps d'estudi.

Desenvolupaments de la mineria de l'opinió (anàlisi de sentiment)

Anàlisi de l'efectivitat d'eines dissenyades per lingüistes computacionalistes i enginyers informàtics en l'examen de gèneres digitals, com ara la comunicació mediada per computadora. Inclou la valoració o subjectivitat transmesa per usuaris en usos comercials i no comercials.

Didàctica de la llengua escrita

Didàctica de la llengua escrita (castellà-català-francés-anglés) en contextos multilingües des de la perspectiva dels gèneres discursius (amb atenció a aspectes gramaticals i pragmàtics i a les TIC) mitjançant el disseny i la implementació de seqüències didàctiques com a dispositiu metodològic d'investigació didàctica.

Ensenyament i aprenentatge de la gramàtica

Ensenyament i aprenentatge de la gramàtica. La configuració de la gramàtica escolar des de plantejaments interlingüïstics i en relació amb el domini de la llengua escrita. La investigació historiogràfica sobre la gramàtica escolar.

Estudis sobre diversitat i la seua vinculació al món educatiu

Estudis LGTBIQ i la seua vinculació al món educatiu, les teories Queer i Crip i les seues implicacions educatives, els canvis dels últims anys i les darreres investigacions sobre aquests temes en l'àmbit acadèmic internacional. Igualment s'interessa pels canvis que suposen les lleis d'igualtat i les seues conseqüències en l'escola, i per les idees i creences dels docents i els estudiants universitaris sobre la diversitat a l'aula.

Formació del professorat en educació secundària

L'anàlisi de la qualitat del model de formació inicial vigent en els Màsters Universitaris de Formació del Professorat d'Educació Secundària, Batxillerat, Formació Professional i Escoles Oficials d'Idiomes.

Formació universitària en moviment musical per a l'Educació Infantil

Amb aquesta línia d'investigació es pretén d'una banda analitzar les propostes metodològiques i les eines musicals que s'utilitzen a l'aula universitària per a afavorir el desenvolupament integral de les xiquetes i xiquets en Educació Infantil. Per una altra, desenvolupar propostes innovadores amb base en el moviment musical perquè el futur professorat d'Educació Infantil no especialista en Música puga aplicar les múltiples possibilitats de desenvolupament cognitiu, socioafectiu, motor i verbal que ofereix l'aplicació d'activitats de moviment musical durant aquesta etapa educativa.

Interseccionalitats: la diversitat LGTBIQ i les altres diversitats

Investigació sobre les interseccionalitats entre la diversitat LGTBIQ i d'altes factors com ara la classe social, l'exclusió, el gènere, l'ètnia, la cultura, les migracions, la diversitat funcional. Aquest línia de treball aborda la complexitat dels cossos i les vides des de la perspectiva interseccional, això és, des de la idea que estem travessats per identitats diverses que ens configuren i ens defineixen, i des de la importància d'aquesta qüestió a l'hora d'abordar la diversitat en les aules.

La diversitat en els materials, els espais i les activitats d'aula: propostes didàctiques

Propostes vinculades a la presència de la diversitat a les aules dels diversos nivells educatius: materials d'aula, tractament dels espais, llibres de text i altres materials escolars en relació a la presència i el tractament de la diversitat afectivosexual i la identitat de gènere, del tractament del cos i dels cossos no normatius. Estudis sobre els referents (literaris, audiovisuals...) dels estudiants a l'hora de conéixer i entendre el món, i de la presència i el tractament de la diversitat en aquests contextos.

Mesurament d'aspectes psicosocials de l'adolescent

Estudi d'aspectes psicosocials de l'adolescent, en particular, el mesurament de socialització, conducta agressiva i sentit de la vida, analitzant la seua interrelació.

Migracions, educació, diversitat cultural i competències interculturals

Educació superior i mobilitat. Competències interculturals i benestar. Formació en competències interculturals. Processos migratoris i equilibri personal. Identitat cultural i processos d'aculturació. Llenguatge i diversitat cultural. Estereotips culturals i minories. Gènere i processos migratoris. Identitats de gènere i “nous entorns”. Processos d'aculturació i xoc cultural. Comunicació i Mediació intercultural. Mobilitat i polítiques migratòries. Recursos TIC, comunicació i processos migratoris. Ciutadania, participació i diversitat cultural.

Nous plantejaments en educació digital i ús de xarxes socials per una educació sostenible

Les humanitats digitals i l'educació amb formats digitals ens ajuden a millorar nombrosos aspectes que poden canviar gràcies a les tecnologies digitals.

Pedagogia Universitària

S'aborda en aquesta línia l'anàlisi dels processos d'ensenyament-aprenentatge en la universitat per a realitzar propostes de millora i implementar-les i avaluar-les, en la mesura que siga possible. Així mateix, les bones pràctiques, l'ús de les TIC, els processos de transició, l'abandó i fracàs, etc.

Planificació i gestió de l'educació superior i de les universitats

Anàlisi dels diferents models, estructures i govern de les universitats tant en el context internacional com en el nacional, concretament en l'estudi de polítiques de finançament universitari, gestió i assignació de recursos, i polítiques d'accés a l'educació superior.

Polítiques d'educació intercultural i salut escolar

La investigació en educació intercultural i educació per a la salut a les escoles pretén conéixer, estudiar i donar solucions d'atenció a la diversitat a les escoles. L'objectiu és dotar de recursos a les escoles i a la comunitat educativa per a atendre a l'alumnat de manera integral.

Polítiques de difusió de ciència, ciència oberta, societat del coneixement i universitat en xarxa

Anàlisi del paper de les universitats en el context tecnològic actual, reptes, perspectives i tendències. Rols en la difusió del coneixement. Polítiques i estratègies de per a de construcció de ciència oberta, nous paradigmes i eines.

Polítiques educatives per la construcció de la identitat cultural

El dret a l'educació s'amplia amb la identitat cultural: El dret a triar la pròpia cultura, la protecció i desenvolupament de la pròpia identitat cultural, a triar educació, són temes d'estudi que transcendeixen l'educació com a dret social (a l'educació) per a ser-ho de qualitat (en l'educació).