Logo de la Universitat de València Logo Prevenció i Salut en l'Exercici i l'Esport (PHES) Logo del portal

Presentació

Treballem en l'estudi de l'esport i l'activitat física des del punt de vista de salut i funcionalitat. A més de difondre i transmetre les solucions d'investigacions en diferents àmbits, ja siga acadèmics, professionals o socials. Ens agrada atendre a tots els nuclis de població: esportistes d'alt nivell, persones sedentàries, adults joves i majors actius, població amb necessitats especials, etc. Per tot això, ens identifiquem per emprar metodologies quantitatives d'investigació experimental.

El present grup d'investigació, reconegut oficialment com GIUV2015-226, és un grup que es conforma després d'haver estat col·laborant prèviament, en alguns dels casos, per més d'una dècada. Fruit d'això ja ha sigut en general l'elaboració de nombroses tesis doctorals, de màster i de treballs de grau, així com molts altres treballs científics presentats a congressos internacionals. De manera ressenyable es pot indicar que actualment s'estan escometent conjuntament pels seus membres projectes d'investigació obtinguts en convocatòries públiques. Ha de destacar-se que fruit de l'àrdua labor prèvia dels seus investigadors són centenars els articles que s'han publicat i que estan indexats en el Journal Citation Reports. L'activitat investigadora d'este grup se centra en l'anàlisi i desenvolupament de protocols i activitats de condicionament i exercici físic que puguen exercir efectes positius sobra la salut, i la seua preservació, en diferents col·lectius, és a dir, des d'esportistes fins a persones sedentàries. El concepte de salut que s'analitza en este grup és aquell que integra la concepció holística de l'ésser humà, és a dir contempla les dimensions físiques, psicològiques i socials, abordant com l'exercici físic pot previndre la malaltia i potenciar la salut en segments socials tan dispars i en tota mena de poblacions com així poden ser les poblacions amb necessitats especials (discapacitats físics, psíquics i sensorials, persones amb disfuncions metabòliques, pulmonars, osteomusculars, psicològiques, etc.), així com també a l'ésser humà en els seus diferents moments evolutius com és el cas de la infantesa, l'adolescència, l'edat adulta (processos especials en ella com a embaràs, pre i postmenopausa) i l'ancianitat.

Fites importants que es pretenen avaluar, i que ja estan sent fruit d'estudi, són la influència de l'exercici físic i l'esport, així com la seua absència, sobre l'estrés oxidatiu, el sistema immune, el perfil lipídic, la percepció de benestar, la deterioració cognitiva, social i de personalitat, el dolor agut i crònic, la composició corporal (grassa, massa muscular i massa òssia), i el rendiment motor i funcional. Unit a estes fites l'acció investigadora també pretén avaluar quin tipus de programes, materials i aspectes de suplementació alimentosa podrien ser més eficaces i assegurances per a millorar la salut en general i afavorir el rendiment motor. Sobre totes estes fites comentades, el grup duu a terme una destacada labor de formació investigadora contribuint en la docència del Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, el Màster Universitari en Investigació i Intervenció en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, així com en el Programa de Doctorat en Activitat Física i Esport. El grup compta amb personal investigador en formació i acull sovint estudiants d'altres universitats nacionals i internacionals, que duen a terme estades d'investigació. Per tot això, el grup garantix la seua competència per a donar continuïtat a les seues línies d'investigació i per a transmetre coneixement científic a la comunitat professional i científica.