Logo de la Universitat de València Logo Projecte d'investigació: Ciutats sonores. Fonosferes urbanes de la Mediterrània (1500-1900) (FonUrMed) Logo del portal

Les particularitats del projecte FonUrMed: presentació del projecte

  • 9 de desembre de 2024
Presentació del projecte

El projecte “Ciutats sonores. Fonosferes urbanes de la Mediterrània (1500-1900)” (FonUrMed) dona continuïtat als avanços reeixits pel grup “Ciutat Sonora” en l'estudi de la música i la cultura urbana a València entre 1609 i 1813.

Aquest nou enfocament, liderat per Andrea Bombi (UV), amplia tant la cronologia com l'abast geogràfic i metodològic, centrant-se en la reconstrucció de les fonosferes urbanes en diferents contextos històrics de la Mediterrània.

Què fac únic a FonUrMed?

  1. Ampliació temporal i espacial

El projecte abasta des del segle XVI fins al XIX, examinant l'evolució dels entorns sonors urbans des de la consolidació de les institucions musicals fins als canvis acústics provocats per la industrialització. A més, estén la seua anàlisi comparativa a ciutats italianes com Nàpols, Palerm i Roma, la qual cosa enriqueix les perspectives sobre les transferències culturals a la Mediterrània.

  1. Interdisciplinarietat i reflexió metodològica

FonUrMed és situa en la confluència de la musicologia urbana, la història de l'art i l'auditory history. Reflexiona sobre conceptes clau com el de fonosfera, oferint una alternativa al terme soundscape per a descriure les experiències sonores des d'una perspectiva històrica.

  1. Estudi d'agents diversos

Es presta especial atenció a col·lectius poc explorats, com a convents femenins, xiquets, comunitats esclaves i grups vinculats a la Inquisició, ressaltant la seua contribució a la vida sonora de les ciutats.

  1. Innovació en eines d'investigació

El desenvolupament d'un sistema de dades d'accés obert permetrà registrar, gestionar i compartir els resultats del projecte amb la comunitat investigadora i el públic general.

  1. Difusió i transferència del coneixement

A través de publicacions científiques, seminaris, congressos i documentals, FonUrMed cerca arribar tant a especialistes com a un públic ampli, fomentant el coneixement i la valoració del patrimoni cultural sonor.

 

Equip del projecte

FonUrMed està format per un grup d'investigadors i especialistes amb una destacada trajectòria en musicologia urbana i interdisciplinària. Entre els seus membres principals es troben:

  • Andrea Bombi (Universitat de València). Investigador principal i responsable del projecte.
  • Ferran Escrivà-Llorca (Universitat de València).
  • Sonia Jiménez Hortelano (Universitat de València).
  • Ascensión Mazuela-Anguita (Universidad de Granada).
  • Juan José Carreras (Universidad de Zaragoza).
  • José María Dóminguez (Universidad Complutense de Madrid).

L'equip també compta ambn la participació d'investigadors internacionals, com:

  • Simone Caputo (Università di Roma La Sapienza, Italia)
  • Anna Tedesco (Università degli Studi di Palermo, Italia)