Logo de la Universitat de València Logo UV RCC-Harvard Logo del portal

Kristie Tanner: ‘Les beques del RCCH són una oportunitat única per a fer una estada en un ambient de gran prestigi i enriquir-se des del punt de vista científic i personal’

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de gener de 2024
Image de la noticia

Kristie Tanner, graduada en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, té un màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica per la Universitat de València. Actualment està matriculada en el programa de Doctorat en Biomedicina i Biotecnologia per la Universitat de València. En 2018 va ser becària del programa del Real Colegio Complutense at Harvard (RCCH) i Visiting Graduate Student al Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering a la Universitat Harvard. El seu treball se centra actualment en l'estudi de microbiomes exposats al sol (principalment panells solars i àrees intermareals de la costa mediterrània).

Com vas conèixer l’existència del RCCH?
Vaig conèixer l’existència del RCCH a través de la sessió informativa que es va celebrar al desembre 2016 al Rectorat de la Universitat de València, en la qual es va informar sobre les beques per a estades de membres de la UV al RCCH.

Què et va portar a presentar-te a la beca per a estades llargues del RCCH?
Em vaig presentar perquè em va semblar una oportunitat única per a realitzar una estada en una institució tan prestigiosa com és el RCCH. A més, coneixíem el treball d’un investigador del Wyss Institute de Harvard sobre el disseny i la creació d’una plataforma de cultiu continu per a realitzar evolució experimental, un tema que era de gran interès en el marc de la meua tesi doctoral, que va començar a l’octubre 2016 i tracta sobre bioprospecció i ecologia microbiana d’ambients d’alta insolació.

Pots explicar-nos els principals punts de la teua investigació?
La meua investigació tracta sobre l’estudi de microbiomes d’ambients d’alta insolació, en particular sobre la seua ecologia i les seues potencials aplicacions. Durant els últims anys hem estudiat les superfícies de plaques solars, que es caracteritzen per estar sotmeses a elevades dosis d’irradiació solar, així com a dessecació i fluctuacions de temperatura. Per a poder sobreviure en la superfície de les plaques solars, els microorganismes han de tenir mecanismes de resistència a aquestes condicions extremes. Per exemple, un dels mecanismes per a sobreviure enfront d’irradiació és l’acumulació de pigments.

Tenint això en compte, hem estudiat els següents aspectes. D’una banda, la composició microbiana de plaques solars de diferents localitzacions geogràfiques amb la finalitat de determinar si les comunitats que viuen en aquest hàbitat tan particular són similars independentment de la localització. A més, hem investigat el procés de colonització de les plaques solars i la producció de pigments (en particular, carotenoides) dels microorganismes que habiten en les plaques i les seues possibles aplicacions com a antioxidants. Finalment, hem analitzat la possibilitat d’incrementar la producció de carotenoides mitjançant evolució experimental en el laboratori, sotmetent als ceps microbians productors de carotenoides a estressos.

Què ha pogut aportar la teua estada al RCCH a la teua investigació?
La meua estada al RCCH va ser molt fructífera. Vaig passar tres mesos al laboratori del doctor Ahmad Khalil i, en aquest temps, no sols vaig poder utilitzar el seu sistema de cultiu continu per a realitzar experiments d’evolució experimental de soques productores de carotenoides, sinó que també vaig poder realitzar una caracterització del microbioma de les plaques solars de Boston (de l’Arnold Arboretum de la Universitat Harvard), tant mitjançant seqüenciació massiva com mitjançant l’aïllament de microorganismes cultivables. A més, d’entre les espècies aïllades en el laboratori destaca una nova espècie bacteriana, que actualment estem caracteritzant en profunditat i esperem publicar pròximament.

Durant la beca, et vas unir a la iniciativa d’organitzar seminaris web de la Universitat a la seu del RCCH. Explica’ns breument l’experiència en aquest aspecte.
Va ser una molt bona experiència, ja que em va permetre compartir els diferents aspectes de la meua investigació amb els membres del RCCH, així com amb la comunitat científica en general. A més, vaig rebre un feedback molt constructiu i de gran utilitat per a millorar els meus experiments.

Com valoraries en general la teua beca al RCCH?
La valoraria molt positivament. Per a mi va ser una experiència única, no sols en l’aspecte científic sinó també personal, ja que vaig aprendre molt i vaig poder conèixer moltes persones meravelloses que em van inspirar amb les seues idees.

Què ha sigut el més positiu de la teua estada?
Els aspectes més positius han sigut, sense cap dubte, el treball realitzat i les persones que he conegut.

I el més dur?
El més dur va ser estar lluny de la meua llar i de la gent que estime.

Et planteges repetir l’experiència?
La veritat és que l’experiència va ser tan bona que no m’importaria repetir-la.

Què li diries a altres companys que estiguen plantejant-se la possibilitat de realitzar una beca com la teua?
Els animaria a fer-ho, ja que, com he dit abans, és una oportunitat única per a realitzar una estada en un ambient de gran prestigi i per a enriquir-se des del punt de vista científic i personal.

Quines perspectives de futur tens?
De moment, les meues perspectives de futur se centren en acabar la meua tesi doctoral, cosa que està prevista per a finals del 2020.