Logo de la Universitat de València Logo Promoció de la Salut Sexual en Població General i amb Diversitat Funcional (SALUSEX) Logo del portal

Estudi controlat sobre l'eficàcia d'un programa d'intervenció psicològica online grupal per al tractament de l'addicció al sexe virtual

L'addicció al sexe virtual constitueix una nova forma d'addicció conductual la prevalença de la qual està augmentant notablement en els últims anys i amb un impacte demolidor en la vida de les persones que la pateixen.
Acrònim

PID2021-127353OB-I00

Descripció

A més, aquest trastorn comporta alguns perills que poden afectar la integritat d'altres persones com la sextorsión, el grooming, el desenvolupament d'algunes parafilias que poden resultar amenaçadors o el modelatge de pràctiques sexuals indesitjables. No obstant això, en l'actualitat comptem amb molt poques alternatives terapèutiques que hagen demostrat la seua eficàcia. Concretament per al trastorn del qual estem parlant no existeix cap estudi en el món que haja analitzat l'eficàcia d'un programa estructurat d'intervenció psicològica específic per a l'addicció al sexe virtual amb una mostra rellevant de pacients, un grup control i un seguiment que arribe a l'any després de la finalització del tractament.

L'objectiu general d'aquest estudi és analitzar l'eficàcia d'una intervenció grupal online (e-health) dirigida al tractament de l'addicció al sexe virtual. Concretament es pretén adaptar un programa ja existent d'intervenció cognitiu-conductual en format individual cap a un format grupal, comparant l'eficàcia d'aquest últim enfront del format individual i un grup control, amb diversos seguiments. fins a l'any de finalització de la intervenció. D'altra banda, es pretén conéixer els factors predictors del canvi terapèutic aconseguit amb la intervenció i del manteniment d'aqueixos canvis.

L'estudi es basarà en un disseny experimental controlat de comparació entre grups (2 grups experimentals i un grup control llesta d'espera), pretest-postest-seguiments, que permetrà avaluar l'eficàcia del programa de tractament proposat (Grup experimental grupal, GEG) enfront de la condició d'un altre grup experimental individual (GEI) i un grup control llesta d'espera en el qual no hi haurà cap intervenció (GC).

Tenint en compte els possibles abandons es partirà d'una mostra de 116 pacients (homes i dones) però s'espera comptar amb la participació final de 28 per a cadascun dels grups d'intervenció (grupal i individual) i altres 28 per al grup control, és a dir, un total de 84 pacients. Els criteris d'exclusió seran la coexistència amb símptomes psicòtics, retard mental o qualsevol altra condició mental greu que poguera entorpir el seguiment de la teràpia. Tant la intervenció individual com la grupal inclouran un total de dotze sessions amb els mateixos components terapèutics.

Amb el programari SPSS es realitzaran anàlisis descriptives i anàlisis de la variància de mesures repetides, utilitzant l'estadístic d de Cohen per a la grandària de l'efecte de cada intervenció. D'altra banda, amb el programari RStudio es duran a terme tant anàlisi de regressió lineal, com a anàlisi de mediació i moderació, amb la finalitat d'analitzar si alguna variable exerceix un efecte moderador o mediador sobre l'efectivitat de les intervencions. Finalment, i donada la naturalesa temporal del projecte, s'analitzaran els diferents mesuraments post-intervenció utilitzant Models d'Equacions Estructurals (SEM), i més concretament Models de Corba de Creixement (LGM) polinomiales.

Aquest projecte pretén dotar als psicòlegs clínics d'un programa de provada eficàcia i rendible en termes d'inversió de recursos per a un trastorn cada vegada més freqüent i amb un impacte tremend en la vida dels qui el pateixen.
 

Investigadors principals:
  • Gil Llario, M.dolores
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

  • Dr. Rafael Ballester Arnal (Universitat Jaume I, Castelló)

Data d'inici
2022 Gener
Data de finalització
2025 Desembre
Entitats finançadores:

Universitat Jaume I de Castelló