Línies d'investigació
- Promoció de la salut sexual de les persones amb diversitat funcional intel·lectual: Aquesta línia d'investigació se centra en l'anàlisi dels coneixements, actituds, així com del comportament sexual centrant-se especialment en la prevenció de l'abús sexual en persones adultes amb diversitat funcional intel·lectual (DFI) que tenen necessitats de suport contínues o intermitents. Aquesta informació constitueix el fonament per a l'elaboració de programes d'educació afectiu-sexual, alguns dels quals ja han mostrat la seua eficàcia (SALUDIVERSEX per a persones adultes amb DFI amb necessitats de suport intermitents) i uns altres estan en procés d'adaptació o de comprovació de la mateixa (SALUDIVERSEX-M per a persones adultes amb DFI que no tenen lecto-escriptura o SALUDIVERSEX-T per a adolescents amb TEA). Per a més informació visita la nostra pàgina: Saludiversex | Salusex.
- Promoció de la salut sexual en col·lectius d'adolescents i joves en risc d'exclusió social. Aquesta línia d'investigació se centra en l'anàlisi de la salut sexual dels xiquets, xiquetes, adolescents i joves que estan sota la tutela del Sistema de Protecció per haver sigut víctimes de negligència, maltractament o abús, així com dels qui estan en el sistema de Mesures Judicials segons decisió del jutge pels seus delictes. Per a caracteritzar la seua salut sexual es requereix obtindre informació vàlida i fiable de diferents fonts: ells i elles mateixes, els professionals que treballen diàriament amb ells i elles en els centres residencials o de mesures judicials, les famílies d'acolliment alié i, en els casos en què siga possible, també les famílies extenses i les biològiques. Ens resulta especialment important identificar els indicadors de risc per a la salut mental i sexual que puguen derivar-se de la victimització sexual experimentada directament (abús sexual puntual o reiterat), o observada sobre un familiar o persona pròxima. Per a abordar aquest estudi hem recorregut a tècniques d'investigació tant quantitatives com qualitatives. La fi última, és desenvolupar programes de promoció de la salut sexual dirigits a compensar les seues manques i programes terapèutics que asseguren la correcta reinserció social evitant d'aquesta manera que aquests comportaments deriven en conductes delictives sexuals i disminuïsca l'índex de reincidència. Per a més informació visita la nostra pàgina web: Sexjuve | Salusex.
- Prevenció de la infecció per VIH en població general i col·lectius específics. L'epidèmia del VIH-Sida ha suposat i continua sent un repte per als professionals donades les seues repercussions bio-psicosocials. Per això, des dels anys 90, el nostre equip ha desenvolupat diferents línies d'investigació. D'una banda, en l'àmbit preventiu, s'ha estudiat el nivell d'informació, les actituds i les principals conductes de risc en la població general. S'han analitzat les variables disposicionales que podrien afavorir el risc en diferents col·lectius (joves, dones, treballadors comercials del sexe, etc.), així com l'evolució en les últimes dècades de les pròpies conductes sexuals de risc i de la realització de les proves de detecció d'anticossos. En aquest mateix camp, s'ha avaluat l'eficàcia diferencial de diferents components de prevenció, així com el rol de les característiques personals dels participants en els programes en aquesta eficàcia. Hem desenvolupat diferents programes de prevenció i avaluat la seua eficàcia. D'altra banda, en l'àmbit de l'atenció psicosocial, s'han analitzat aquells factors que podrien modular la qualitat de vida de les persones infectades, a més d'avaluar l'eficàcia d'un programa multicomponente dirigit a millorar el seu benestar, incloent aspectes com l'adherència als tractaments o el suport social. En aquest context, també s'han desenvolupat estudis que avaluen la solidaritat i estigma associats a la malaltia.
- Promoció de la salut sexual en el col·lectiu LGTBIQA+. Els prejudicis que porten al rebuig de les persones l'orientació sexual de les quals no és l'heteronormativa estan tan estesos en la nostra societat que l'homofòbia/bifòbia/transfòbia,… que senten les pròpies persones del col·lectiu LGTBIQA+ cap a si mateixes (homofòbia,…. interioritzada) és una característica comuna del seu desenvolupament psicosocial. En aquesta línia el nostre treball s'ha dirigit a avaluar la prevalença i característiques de l'homofòbia interioritzada així com a analitzar les conseqüències que, el fet de tindre una orientació diferent a la normativa poden tindre sobre la salut sexual. Paral·lelament i des d'una visió positiva, hem estudiat la riquesa que suposa la diversitat afectiu-sexual que es troba en la nostra societat al llarg de tot el cicle vital i la sexualitat de persones amb diferents orientacions i identitats de gènere.
- Prevenció i tractament de la compulsividad sexual (addicció al sexe i al sexe virtual). Amb l'auge de les Tecnologies de la Relació, de la Informació i la Comunicació (TRIC), durant els últims anys s'ha produït un increment exponencial del percentatge de joves i adults que empren aquest mitjà per a accedir a continguts sexuals o bé per a conéixer a persones amb els quals mantindre contactes sexuals online o offline. Les nostres primeres investigacions se centraven en estimar la magnitud del fenomen en població jove, així com a analitzar el patró de consum recreatiu i la seua evolució cap a una addicció. En l'actualitat, el nostre interés se centra en explorar aquest fenomen al llarg de totes les etapes del cicle vital (des de la infància i adolescència fins a l'adultesa tardana), a traçar un perfil de risc que permeta identificar a les persones més vulnerables de desenvolupar una addicció i proposar estratègies d'intervenció que permeten el seu control efectiu. També hem desenvolupat l'única plataforma en l'àmbit hispà per a l'avaluació i tractament online de l'addicció al sexe virtual. En aquesta línia, hem desenvolupat el primer programa de tractament per a aquesta patologia i actualment estem analitzant la seua eficàcia. Visita la pàgina clicant en el següent enllaç: Addicció al Sexe | Sexe virtual | Sexualitat (uji.es)