Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical de SATTUi Logo del portal

Reunió urgent del CSS (05-10-2020)

  • 6 d’octubre de 2020
Image de la noticia

INFORME REUNIÓ URGENT COMITÉ SEGURETAT I SALUT 05/10/20

 

Estimades companyes,

Estimats companys,

 

Ahir dilluns se'ns va convocar als membres del Comité de Seguretat i Salut (de la UVEG) a una reunió d'urgència, a conseqüència de la situació donada en el Col·legi Major Galileo Galilei, que coneixereu pels mitjans.

 

Per la part institucional van parlar la vicegerent d'assumptes econòmics, Beatriz Gómez, i el vicegerent de RRHH, Pepe Ramírez. La vicegerent ens va comunicar que el motiu d'aquesta reunió urgent del CSS era per a informar-nos de la reunió celebrada entre les universitats valencianes i la Conselleria, a conseqüència d'aquest esdeveniment en el col·legi major i els problemes generats, que han portat a la suspensió de la docència presencial en la UPV, i augmentat les probabilitats d'això en la resta d'universitats valencianes, ja que en aquest col·legi major resideixen estudiants de diverses universitats, inclosa la UVEG.

 

La vicegerent ens va informar que en la reunió amb la Conselleria s'havien tractat tres d'aquests problemes:

 

1) Necessitat de conscienciar a les i els estudiants de la importància de mantindre les mesures de seguretat també quan es troben fora de les instal·lacions universitàries. Davant el fet, posat de manifest per aqueixa i altres festes celebrades amb motiu de l'inici del curs, que molts/es no compleixen les recomanacions (distància social, màscares...).

 

2) Necessitat d'elaborar un SIP provisional a aquelles i aquells estudiants que venen de fora, per a poder fer el cribratge, en cas de necessitar fer-ne.

 

3) Necessitat de fer un protocol específic per a les residències d'estudiants, tant públiques com privades.

 

També se'ns va informar que a la UVEG s'havien suspés les pràctiques sanitàries en hospitals, i que en algunes titulacions s'havia passat a docència on-line.

 

I, finalment, que la Conselleria ha acceptat considerar com a baixa per accident de treball, a efectes econòmics (encara que no ho són), les baixes per contagi o quarantena que es produïsquen entre el personal (PDI i PAS).

 

En el torn d'intervencions, vam tornar a denunciar que en moltes aules de la UVEG s'han establit aforaments i posicions en els quals és impossible mantindre les distàncies de metre i mig entre les persones. I que, atés que aquests aforaments (separació d'una cadira pels costats i de la profunditat d'una taula entre files) no han estat publicats (Plans de Contenció i Continuïtat), podria recaure sobre el professorat la responsabilitat de les possibles conseqüències en cas de contagi entre estudiants, en veure's obligats les i els estudiants a ocupar les aules sense poder mantindre les distàncies establertes. Enfront del qual, el delegat de SATTUi va demanar que constara en acta aquesta denúncia, ja que no s'ha fet constar en altres reunions en les quals aquest tema ha sigut redundant per la nostra part.

 

Respecte al primer dels problemes tractats en la reunió que van mantindre amb Conselleria (que els y les estudiants prenguen consciència de la necessitat de mantindre les mesures preventives fora dels campus universitaris), el delegat d'un altre sindicat va insistir en la necessitat d'actuar en les cafeteries dels centres, en les quals no s'estan mantenint les distàncies.

 

Respecte aqueix mateix problema, el nostre delegat (SATTUi) va tornar a intervindre per a argumentar que si en els cartells enganxats en les parets d'alguns centres es demana mantindre (fins i tot) dos metres de distància interpersonal, però que en entrar a les aules els i les estudiants no les poden complir, si ocupen els llocs establits, com esperarem que prenguen consciència de respectar aquestes distàncies quan estiguen fora de les instal·lacions universitàries, si dins els estem obligant a no complir-les?

 

La resposta de la vicegerent citada (part institucional) va ser que aquestes distàncies no eren obligatòries, al que un dels companys presents, de reconeguda experiència en el tema de la prevenció, va manifestar la seua discrepància i la va argumentar. Discrepància a la qual ens sumem.

 

La resposta del vicegerent de RH va ser que la UVEG disposava d'una assegurança de responsabilitat. Al que el nostre delegat va respondre que les assegurances podrien declinar la seua responsabilitat de compensar els danys si no s'han complit les recomanacions de prevenció d'aquests.

 

Salutacions,

SATTUi UV