Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical de SATTUi Logo del portal

Reunió del Comité de Seguretat i Salut (06-11-2020)

  • 9 de novembre de 2020
Image de la noticia

Estimades companyes,

Estimats companys,


El passat divendres, 6 de novembre, es va reunir el Comité de Seguretat i Salut (CSS), us passem el que considerem més interessant del tractat.

La Vicegerent Econòmica, en representació de l'administració institucional, comunica la creació d'un procediment per al seguiment d'emissió d'informes a persones vulnerables a la infecció per SARSCoV-2. Informa sobre la incidència de contagis COVID en la UVEG. Refereix que, fins al moment, no hi ha indicis de brots en les instal·lacions de la UVEG, que tots els que s'han produït són causats per trobades de caràcter social. Pel que, la part institucional, considera necessari fer una crida per a conscienciar el personal des del punt de vista social. Encara que reconeixen que no és demostrable, idea que hem vingut argumentant des de SATTUi (on tenim experts en metodologia d'investigació).

Qualsevol treballador/a haurà de comunicar la seua situació COVID, si no ho fa, ho farà el metge de família, hospital, mútua (perquè és malaltia laboral i ho comunicarà sempre a l'empresa) i conselleria. Quan la UVEG en té coneixement, contacta amb la persona que ha donat positiu per a fer un seguiment. Posteriorment s'informa la Universitat del resultat de les proves. És plausible pensar que quan una o un treballador creu possible el seu contagi (bé perquè presenta símptomes o bé perquè ha estat en contacte amb algú que ha donat positiu) al primer lloc que acudeix és al metge de capçalera o hospital (si es tenen símptomes greus). Allí l'envien a fer la PCR i si ix positiva, el o la treballadora avisa a la universitat (perquè té l'obligació). Per tant, que s'haja detectat fora de la universitat no significa que s'haja contagiat fora de la universitat, per si algú té encara dubtes, ja que en la UVEG no es fan tests de contagi. Ens informen, que segueixen el procediment marcat per Conselleria, error que contribueix a la fal·làcia que les universitats són llocs segurs, al que la part sindical, creiem que, en el seu conjunt, ha manifestat el seu desacord de transmetre aquesta sensació.

D'acord amb el paràgraf anterior, un company ha destacat l'existència d'una diferència entre els casos detectats i els casos reals. Diferència, al nostre entendre, molt important, i que va en la línia del que estem defensant.

També, per la part empresarial ens han passat unes gràfiques on comparen el nombre de casos confirmats en PAS i PDI, entre d'altres criteris. Hi apareix que la incidència entre el PAS és major que entre el PDI. Alguns companys han plantejat hipòtesis que pogueren explicar aquesta diferència. No obstant això, aquest estudi té l'error metodològic de dependre de diagnòstics fets pels serveis de salut, és a dir, per haver sigut enviades per atenció primària a sotmetre's al test de PCR, per la qual cosa les dades venen de Conselleria. Això compromet la validesa d'aquest estudi pel que expliquem en els dos paràgrafs anteriors. Una altra cosa és que la UVEG realitzara PCR a una mostra aleatòria de PAS i a una altra de PDI (sense necessitat que hi haguera simptomàtics o resultat de rastreig per contacte amb positius), això sí oferiria resultats vàlids.

Hem portat alguns suggeriments que ens heu enviat, com la conveniència d'estudiar els efectes negatius de les màquines de vending i menjar a les aules.

Un altre company s'ha queixat de la idea que sembla que s'està transmetent (i no sols en les universitats) que els espais educatius són llocs segurs. Tenim clar que no ho són, i que difondre aqueixa idea no ajuda, a més que no és certa.

En referència al control de la COVID, un company suggereix que s'ha de tindre control exhaustiu allí on hi ha un positiu. Tant per la salut del personal, com per la pròpia administració. Fent grups bombolles, treballant al 50%, 40%, per exemple, i no seguir al 100% tot el personal. En el tema del virus hem d'anticipar-nos.

En relació amb la seguretat enfront de la COVID, el company informa que, des de SATTUi i UGT, presentem un escrit de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) com a resposta a una petició nostra de valoració, ja que en algunes aules (no en totes) no s'estava complint amb els aforaments indicats (1,5 m. de distància, que és un principi generalista i condiciona l'aforament). La representació institucional ens va negar aquest criteri, deixant-lo només com a recomanació per a l'alumnat. A causa d'aquest dubte que ens van plantejar i el malestar generat, ens vam veure en el deure de demanar assessorament sobre aquest tema a l'INVASSAT, des d'on, aportant diferent normativa, ens confirmen per escrit la nostra interpretació. En l'informe de l'INVASSAT ens diuen que no sols cal mantindre aquest criteri -1,5 m de distància- sinó que aquest criteri ha de prevaldre sobre els altres.

Aquest incompliment de les condicions a les aules i altres espais de treball també es fa extensiu a la resta de condicions, com la ventilació i qualitat de l'aire, gran afluència de personal o altres condicions no recomanables (s'ha citat l'OTRI, Servei d'Investigació, Servei d'Informàtica, laboratoris... que estan ocupant espais que presenten possibles problemes de ventilació o massificació de personal). Sol·licitant que, allí on es puga, ha de prevaldre el treball a distància, més quan s'ha demostrat que ja ha funcionat. Exigint que hem de ser més preventius enfront del virus, anticipant-nos a ell. Flexibilitat davant les circumstàncies de cada situació i un ampli marge per la seguretat.

Un company sol·licita control i vigilància en les cafeteries de la UVEG, ja que no s'ha de considerar una cosa aïllada a la universitat.

També, se sol·licita revisió i control del compliment de les adaptacions indicades pel SPMA al personal que ha sol·licitat adaptació per ser especialment sensible.

La vicegerent ens comunica que, en el portal general de la UVEG, està disponible la informació de les mesures específiques front la COVID de cada Centre, com es va sol·licitar en el passat CSS.

Es realitzen consultes i es demana aclariment sobre els procediments de la vacuna per a la grip. La metgessa del Campus de Burjassot aclareix que se segueixen les indicacions de conselleria, a causa de l'escassetat d'aquestes. Es dóna prioritat al personal de risc, no obstant això, hi ha una llista d'espera i conforme es vaja tenint disponibilitat, es vacunarà tot el personal que ho haja sol·licitat.

Finalment, s'ha aprovat una excepció per al professorat en l'ús de màscares homologades (que exigeix la normativa). En el cas de fer classes a estudiants amb discapacitat auditiva, que necessiten llegir els llavis, podrà el professorat (voluntàriament) utilitzar màscares transparents, encara que no estiguen homologades a Espanya. Pròximament el Servei de Prevenció farà pública una llista dels models d'aquestes màscares que estan homologades en altres països (fins a disposar d'homologació espanyola).

Davant la problemàtica que planteja una companya sobre el "personal cremat" (bum-out), el Delegat de la Rectora per a Salut Psicosocial, comenta que s'està elaborant una guia de bones pràctiques sobre el benestar emocional des de les universitats públiques valencianes. I s'està dissenyant una enquesta pilot, per a avaluar el benestar emocional i estils de vida saludables. Aquesta enquesta es llançarà per a PDI i estudiantat.

També, una altra secció sindical i amb el suport d'una gran part dels sindicats, ha comentat el malestar que ha generat la nova addenda publicada enfront de la COVID. La gran majoria reivindica el treball a distància de manera voluntària, allí on es puga, per a ser preventius i anticipar-nos al virus.

La nostra opinió és que, sempre que es puga, el treball a distància ha de prevaldre sobre el treball presencial, tant des d'un punt de vista preventiu, com social i laboral.