University of Valencia logo Logo Scientific Technological Offer Logo del portal

L'objectiu principal del projecte INTERSANECO és analitzar els impactes asimètrics que tenen les sancions internacionals amb una perspectiva d'economia política
Acronym

INTERSANECO

Description

La literatura acadèmica ha analitzat abundantment l'eficàcia de les sancions als estats receptors des del punt de vista dels seus emissors. Així mateix, innombrables contribucions examinen el propi instrument de les sancions, o el seu ús per part de diferents estats o organitzacions internacionals. Amb menys amplitud s'ha cobert l'estudi d'un altre tipus d'impactes, com els efectes que puguin exercir les sancions sobre la política domèstica dels mateixos emissors, o sobre països tercers que no estan subjectes a sancions. Són comptades les contribucions que han analitzat el posicionament de tercers estats pel que fa a la disputa entre emissor i receptor, i encara són més inusuals els estudis que examinen les sancions des del punt de vista de l'Estat receptor. D'altra banda, quan l'anàlisi dels efectes de les sancions transcendeix la de l'eficàcia política ja esmentada, sol limitar-se al seu impacte humanitari. El nostre grup de recerca es proposa contribuir a satisfer aquest buit en la literatura acadèmica, interrogant-se sobre els altres aspectes de l'economia política de les sancions internacionals, no només perceptibles a l'Estat receptor, sinó també a tercers estats o, fins i tot, a l'Estat emissor.
Durem a terme una anàlisi de casos concrets de règims de sancions, per analitzar com s'interconnecten les rivalitats geopolítiques amb les realitats de les topografies de les xarxes financeres i informatives, finalitzant amb una anàlisi del risc sistèmic que suposa la utilització creixent de sancions com una eina per projectar poder i dirimir conflictes. Finalment, durem a terme l'avaluació de l'eficàcia i els efectes dels diferents règims de sancions actualment existents, un fenomen que podem concebre com un híbrid entre la política exterior i l'àmbit de les relacions internacionals i la política econòmica. L'objectiu serà obtenir informació i dades exhaustives que ens permetin contribuir a generar una idea sòlida de les conseqüències de les sancions per a les poblacions afectades, correlacionant-les amb índexs de capacitat estatal, fragilitat institucional i desigualtat política i social.
Els resultats esperats són rellevants dins del camp científic en la mesura que permetran:

  • Establir una tipologia i una tipologia de sancions internacionals en funció dels seus objectius i instruments.
  • Avaluar fins a quin punt les sancions internacionals suposen una ruptura dels principis del lliure comerç internacional i de lliure circulació de capitals.
  • Oferir informació sobre l'impacte que tenen sancions internacionals sobre les economies domèstiques dels països sancionats i sobre la capacitat de resiliència dels estats davant dels xocs.

Finalment, cal assenyalar que els resultats d'aquesta investigació seran d'accés obert, per tal de garantir que arribin als actors a qui pugui resultar d'interès, des de les autoritats polítiques encarregades de l'aplicació de les sancions internacionals, a les organitzacions interessades de la societat civil com a Cambres de Comerç, els diferents grups i subgrups de l'acadèmia, think tanks, etc

Developers of the project
Actors and Power in Globalisation (POLAR)
Keywords

Sancions, economia política, béns públics globals, política exterior, política econòmica

Principal investigators:
  • Arriba Bueno, Raul De
  • PDI-Titular d'Universitat
View details
Participating researchers:
  • Ochando Claramunt, Carlos
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
View details
Non-UV participating researchers

Santiago Luzuriaga (Grupo POLAR)

Contact

Raúl de Arriba: dearriba@uv.es

 

Start date
2023 January
End date
2024 December
Funding agencies:

Universitat de València

Project type
  • UV - Special actions for the implementation of research projects