University of Valencia logo Logo Alternative Methods for Determining Toxic Effects and Risk Assessment of Pollutants and Mixtures (RiskTox) Logo del portal

Presentació

El grup d'investigació “Mètodes alternatius per a determinar efectes tòxics i avaluació del risc de contaminants i mescles” (RiskTox) està constituït per un equip multidisciplinari d'investigadors experts en l'ús de metodologies sofisticades basades en tècniques cromatogràfiques acoblades a espectrometria de masses amb analitzadors de triple quadrupol i de temps de vol per a l'elucidació, quantificació i confirmació de contaminants d'origen alimentari i ambiental.

Així mateix, aquest grup d'investigació estudia la mitigació dels nivells d'aquests contaminants en aliments mitjançant l'ús de tecnologies de conservació innovadores basades en tractaments no tèrmics (com els polsos elèctrics d'alta intensitat) estant en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en apostar per la sostenibilitat i l'economia circular.

A més, l'equip d'investigació durant més de vint anys està investigant sobre els mecanismes d'acció (MoA) tòxica a nivell cel·lular i molecular dels contaminants alimentaris i ambientals i de la seua combinació simultània mitjançant models in vitro. Recentment, s'ha iniciat una nova línia d'investigació sobre models nous i millorats (3D). Per a l'estudi dels efectes tòxics s'utilitzen tècniques de biologia molecular (RT-PCR, bioxips), bioquímica (western blot, inmunofluorescència, ELISA) i biologia cel·lular (cultius en 2D, 3D, citometria de flux, bioimatge).

El grup també està introduint els models computacionals com a eina predictiva de toxicitat. Aquesta línia s'ajusta a la legislació que regula l'ús d'animals en procediments científics per a fomentar i desenvolupar els principis de les 3R (reemplaçar, reduir i refinar).

A més, el grup utilitza la conjunció d'aquestes tècniques al costat de la biomonitorització en mostres biològiques humanes per mesurament dels contaminants i/o els seus productes de biotransformació com a indicador més fiable de l'exposició simultània de la població a aquestes substàncies afavorint un enfocament integrat en la presa de decisions respecte a l'avaluació del risc tòxic.

L'activitat investigadora desenvolupada ha permés als membres del grup d'investigació col·laborar amb diferents grups nacionals i internacionals, empreses i formar part del comité científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).