UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

MINDFULNESS, AUTOCURA I BENESTAR

Destinataris PAS, PDI
Modalitat d'impartició En línia asíncrona + Presencial
Llengua Valencià
Durada total 12
Durada presencial 9
Durada en línia asíncrona 3
Programa Formació contínua
Modalitat formativa Curs
Curs acadèmic 2025-2026
Edició 01
Any del pla de formació 2025
Data d'inici del curs 14/10/2025
Data de finalització del curs 28/10/2025
Data d'inici d'inscripció 09/09/2025
Data de finalització d'inscripció 18/09/2025
Sessions
Sessió Data i hora d'inici Data i hora de finalització Aula Ubicació
1 14/10/2025 10:30 14/10/2025 13:30 Aula 2.2 SFPIE Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE)
2 21/10/2025 10:30 21/10/2025 13:30 Aula 2.2 SFPIE Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE)
3 28/10/2025 10:30 28/10/2025 13:30 Aula 2.2 SFPIE Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (SFPIE)
Perfil professional destinataris
Dirigit a totes les persones que estiguen interessades en el cultiu del benestar personal per a la millora de la qualitat de vida, benestar laboral i estat d'equilibri general. També és adequat per a professionals de l´educació, de l’àmbit social i de la salut, que es vulguin iniciar en mindfulness i altres pràctiques contemplatives per a l’augment del benestar en diferents entorns laborals i millorar la seua capacitat d’autocura. Els estudis desenvolupats confirmen que l’entrenament en mindfulness i altres pràctiques contemplatives reforça aspectes psicosocials relacionats amb el benestar i l’ètica professional entre els quals es troba la capacitat d’autocura.
Criteris de selecció

Es seleccionaran les persones participants d'acord amb els criteris següents:

• Per a aquells cursos que tinguen requisits específics, s’ha de comprovar que efectivament les persones sol·licitants els reuneixen.

• S’atorgarà preferència a les peticions d'aquelles persones sol·licitants que no hagen realitzat cursos de característiques semblants en els últims tres anys.

• Així mateix, s’atorgarà preferència a aquells que no hagen realitzat cursos de formació en els últims tres anys.

• En cas d'empat entre sol·licitants en aplicació dels anteriors criteris, caldrà ajustar-se al rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds (dia i hora de presentació)

Professorat UV
  • Rosaleny Castell, Ramon
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Ver ficha
Objectius formatius

Aquest curs té com a objectiu entrenar algunes de les habilitats psicològiques que s'ha demostrat científicament que tenen relació amb el benestar psicològic. Es tracta d'entendre i conèixer que el benestar es pot aconseguir treballant les causes que el generen i entrenant determinades habilitats psicològiques. A través de l'entrenament mental es poden adquirir les competències necessàries per a l'adquisició del benestar psicològic. Aquestes habilitats es poden resumir en quatre constituents: mindfulness o control atencional, sosteniment d'emocions positives, regulació de les emocions negatives i generositat o bondat. Al llarg d'aquest curs incidirem en la habilitat de mindfulness donat també s’entén com una habilitat psicològica fonamental per a sosteniment d'emocions positives i la regulació de les emocions negatives, entre altres.  S’exploraran diferents pràctiques, tasques i meditacions. La psicologia positiva, junt amb les pràctiques contemplatives, ha fet en els últims anys molts avanços que poden ajudar-nos a entrenar aquestes habilitats. L'objectiu d'aquest entrenament és treballar mitjançant mindfulness i els  últims avanços en psicologia positiva alguns dels constituents esmentats per a aconseguir d'aquesta manera un augment de benestar psicològic i la capacitat d’autocura en un context carregat de complexitats i incerteses

Competències que es desenvoluparan

1    Reconèixer les competències i habilitats que poden millorar el benestar psicològic
2    Augmentar la capacitat de reconèixer els moments de benestar psicològic a la vida quotidiana.
3    Reconèixer, a través de la meditació, els patrons mentals, i les fortaleses psicològiques que poden potenciar el nostre benestar.
4    Aprendre a cultivar les quatre habilitats que prediuen el benestar: l’atenció plena o mindfulnes, la capacitat d’allargar els emocions positives, la capacitat d’acurtar les negatives, i la compassió i conducta prosocial.
5    Integrar i dissenyar un pla d’implementació del benestar o autocura en la vida quotidiana.

Criteris i procediment d'avaluació de l'activitat

Registre de pràctiques i avaluació final pre - post intervenció

Assistència, com a mínim, al 85% de les hores presencials i fer les tasques obligatòries fixades en el programa o encomanades per el/la tutor/a o professor/a

Inscripció