UVemprénUniversitat de València Logo del portal

L’Aula d’Emprenedoria en Economia social i sostenible col·labora en unes jornades sobre Digitalització i Economia Col·laborativa

  • November 11st, 2019
Transformació digital i Economia col·laborativa: oportunitats per a l’Emprenedoria social en l’àmbit social

Els dies 6, 7 i 8 de novembre va tindre lloc unes jornades internacionals amb el títol “Transformació digital i Economia col·laborativa: oportunitats per a l’Emprenedoria social en l’àmbit social”, organitzades pel projecte d’investigació DIGISOST de la Universitat de València, en col·laboració amb la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries i l’Aula d’Emprenedoria en Economia social i sostenible (Empresocial).

Després d'una benvinguda als assistents a càrrec de la vicerectora d'Ocupació i Programes Formatius, M. Adela Valero, i el vicepresident tercer de la Diputació de València, Carlos Fernández, les Jornades van començar el dia 6 de matí amb la primera sessió, que va consistir en un taller sobre cooperatives d'emprenedors, en el qual es va explicar algunes experiències que suposen models diferents, analitzats per experts jurídics.

De vesprada, en la sessió dedicada el dia 6 de novembre a la tecnologia blockchain o cadena de blocs (segona sessió) es van abordar els seus aspectes tècnics bàsics i alguna de les seues possibles aplicacions com ara la creació de monedes virtuals, els contractes intel·ligents o la seua utilització per a implementar processos de traçabilitat, amb particular atenció a la seua potencial utilitat per a l'emprenedoria social.

En el marc d’aquestes jornades, el dia 7 es va dedicar al tema de les cooperatives agroalimentàries, desenvolupant-se en dues sessions: de matí (sessió tercera de les Jornades) es van tractar les Iniciatives de Gestió en Comú en el marc de la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d’Estructures Agràries de la Comunitat Valenciana, i de vesprada (sessió quarta), la transformació digital en l’àmbit cooperatiu.

En la sessió matinal es van exposar els resultats de la investigació realitzada per la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries, patrocinada per la Conselleria d’Economia Sostenible amb la col·laboració de Cooperatives Agroalimentàries de la CV, sobre les possibles Iniciatives de Gestió en Comú (IGC), previstes en la Llei d’Estructures Agràries, a desenvolupar per les cooperatives agroalimentàries. Aquestes iniciatives poden suposar una manera de millorar el relleu generacional en les explotacions agràries i evitar l’abandonament d’explotacions i el despoblament rural.

En aquest sentit, s’ha efectuat una anàlisi dels elements jurídics i fiscals de la Llei d’Estructures Agràries, en relació amb aquestes Iniciatives de Gestió en Comú, les conclusions de les quals es volen traslladar al sector, als estudiants i investigadors i als responsables de polítiques públiques en la matèria, tant de la comunitat autònoma com de l’àmbit local.

La sessió es va composar de dues taules: en la primera es van abordar les qüestions relatives al concepte d’IGC, els elements requerits per al seu registre, i els beneficis fiscals que la Llei ha previst per a aquesta figura. Posteriorment, es va desenvolupar la segona taula, sobre els diferents models d’IGC, i les qüestions jurídiques i de qualificació fiscal que presenten.

La quarta sessió va versar sobre la transformació digital de les cooperatives, la seua situació actual en el terreny digital, i les seues necessitats per a ser competitives i sostenibles. Va començar amb una ponència general sobre el tema, i després va passar a una taula-debat sobre la digitalització en sectors cooperatius concrets.

La cinquena sessió de les Jornades, que es va desenvolupar el divendres 8 en horari de matí, està dedicada als usos innovadors de l'habitatge. Partint d'una ponència general en la qual es van analitzar les polítiques públiques en matèria de turisme de plataforma i cohousing, la sessió es va completar amb taules de debat dedicades a ambdós temes.

Les jornades, que es van celebrar en la Sala de Juntes de l’edifici de Rectorat de la Universitat de València, van ser clausurades per la Directora General d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana, Teresa García, i pel president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa. Més informació en aquest enllaç.