UVemprénUniversitat de València Logo del portal

INNOTOOLS: Barrets per a pensar

Els barrets per a pensar permeten incloure en una discussió una gran varietat de punts de vista i perspectives, mentre es manté l'enfocament en el problema actual. És una tècnica que pot utilitzar-se per a motivar a les persones a veure un tema des d'un nombre variat d'enfocaments. L'equip aprèn a separar el pensament en sis funcions o rols clars, observant tots els costats d'un problema. En estructurar la conversa al voltant d'aquests diferents punts de vista s'eviten debats interminables. Aquesta tècnica es va popularitzar amb el llibre "Sis Barrets per a Pensar" (De Bono, 1985).

Existeixen dues formes d'usar els Barrets per a Pensar:

  1. Tothom "es posa" el mateix barret al mateix temps. Selecciona un dels barrets i demana'ls a tots que contribuïsquen en la discussió des del punt de vista del barret en qüestió. Cadascun dels sis barrets s'empra per a discutir algun conflicte.
  2. Tothom "es posa" diferents barrets i el tema és discutit des de múltiples punts de vista. Tots els barrets han de contribuir prou a la discussió i els barrets poden intercanviar-se durant la dinàmica, forçant a les persones a veure les coses de forma diferent.