
La Universitat de València celebra hui, 20 de novembre, el Dia de la Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables, repartint 2300 kg de fruita ecològica, de proximitat i de temporada. Enguany el lema és: Menjar bé no té pèrdua
Promoguda pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, la fruita es repartix en 17 Facultats de la Universitat de València fins a esgotar existències. Esta acció s'alinea amb les accions de la Universitat per a promoure una alimentació més saludable i sostenible. Les bondats de la fruita fresca i de temporada ja s'arrepleguen en la guia elaborada per la Xarxa en 2019, Guia per al consum de fruites saludable i sostenible.
La fruita és un aliment essencial en la dieta mediterrània i el seu consum diari té beneficis en la salut i en l'entorn, ambiental i social.
És per això que l'acció no es queda només en una anècdota d'un dia, sinó que la Universitat ha anat incorporant canvis en les licitacions de les cafeteries perquè es puguen comprar peces soltes entre hores i s'oferisquen dos opcions de fruita diferents en els menús.
La fruita, a més, genera menys residus que altres alternatives per a postres i els seus residus són orgànics i més fàcilment reciclables. A això s'unix l'eliminació del plàstic en les begudes i en embolcalls superflus. L'objectiu és que l'alimentació en la UV siga més saludable i sostenible i conscienciar a la comunitat universitària perquè adopten i difonguen hàbits saludables. Elaborar receptes saludables de la dieta mediterrània amb productes de temporada i evitar els ultraporcessats és un pas decisiu en la millora de la salut i en la sostenibilitat.
Però en què consistix la dieta mediterrània?
Deixem ací dos xicotets articles molt clarificadors.
Dieta mediterrània, Guia de Comerç Just i Consum Responsable de la UV.
Pautes per a seguir una verdadera dieta mediterrània. The Conversation.
Aprofundint en el tema dels residus, el Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, ha editat el llibre RESIDUS. Un planeta d'usar i tirar? en el qual experts de la Universitat de València aborden la casuística, entre altres, dels residus alimentaris. L'obra s'ha presentat en la ETSE amb dos taules redones per part d'una representació dels nombrosos autors.
Imatges:








