
Acronym
www.uv.es/etse
Code
SFPIE_PICS-2735029
Academic course
2023-2024
Programme
Center innovation plan (PIC)
Areas of knowledge
Architecture and Engineering
Start date
01/09/23
End date
30/09/24
Categories
- Apropament al món professional a les aules
- Afavoriment de l'emprenedoria
- Virtualització de pràctiques i/o assignatures
- Millora de l'ocupabilitat
Strategic lines
- Metodologies actives per a afavorir l'aprenentatge profund dels estudiants.
- Noves formules organitzatives de la docència basades en la coordinació del professorat.
- TALENT-FEST
- JORNADES D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES D’INNOVACIÓ DOCENT A L’ETSE-UV (E4TSE)
- MASTERCLASSES@ETSEUV
- CONEXIÓ DELS ESTUDIS DE L’ETSE-UV AMB EL MÓN LABORAL: ÈTICA I PROFESSIÓ.
- CONNEXIÓ DEL ESTUDIS AMB EL MÓN LABORAL: DESENVOLUPAMENT VIDEOJOCS I ANIMACIÓ
- TFGest: LA FESTA DEL TFG
- DIA DELS COL·LEGIS PROFESSIONALS
- INTERNACIONALITZACIÓ A IETSE-UV
- TALKINN DOCENT
- L’acció tracta de posar en contacte als estudiants d’enginyeria i ciència de dades de l’ETSE-UV amb les empreses del sector i potencials ocupadors, baix el lema ‘Les empreses cerquen el teu talent i volen contactar amb tu’. Es tracta que els alumnes, en un ambient distès, puguen parlar cara a cara amb les empreses de la seua àrea d'interès i puguen compartir amb elles les seues expectatives i inquietuds sobre pràctiques externes, treballs fi de grau o màster, projectes, oportunitat laboral o una millora d’ocupació, si fos el cas. Amb aquest objectiu, i seguint l’experiència d’aquests darrers anys, es proposa la realització del Talent-Fest 2024, en el que es convidarà a diferents empreses d’enginyeria i ciència de dades amb implantació a la Comunitat Valenciana. De nou, les empreses es distribuiran en estands muntats a l'Àgora de l’ETSE-UV per tal de fer un networking amb l’estudiantat. L’esdeveniment inclourà una sessió de conferències on es parlarà en primer lloc d’aspectes generals de les pràctiques externes, tant curriculars com extracurriculars, claus per a que els estudiants i titulats d’enginyeria consoliden i validen els coneixements adquirits en un entorn real, al cop que les empreses que els acullen es beneficien del seu talent, les universitats que els han format demostren que generen bons professionals i que la societat recull el fruit de la inversió que fa en educació. Una segona conferència versarà sobre ocupació i emprenedoria impartida per UVOcupació. Li seguirà una taula rodona on les empreses convidades parlaran del perfil de professionals que estan demandant, així com aquestes veuen la realització de pràctiques externes com una primera oportunitat d’inserció laboral. Es continuarà amb el networking entre l’alumnat i les empreses a l’Àgora, que inclourà paella i música, per tal de crear un ambient distès en el qual estudiants, professors i empreses puguen xarrar i compartir els seus interessos, així com entregar el seu contacte o currículum, que després d’un triatge s’entrega a les empreses afins. Aquesta activitat, com a les darreres edicions, es pretén que compte amb la col·laboració d’UVOcupació. A més, en aquesta edició es pretén incrementar el nombre d’empreses que hi assistiran amb un pes semblant en totes les titulacions de l’ETSE-UV. Aquesta activitat s’emmarca dins de la línia estratègica d’orientació professional (línia 4a), promou la realització de TFGs i TFMs en empresa (línia 5a) i, sobretot, la línia estratègica d’accions per al foment de l’ocupabilitat i l’emprenedoria (línia 8a). La reproducció digital d’aquesta activitat s’emmarcaria dins la línia 1a de la convocatòria.
- Es tracta d'una trobada sobre bones pràctiques d'innovació docent en metodologies, tecnologies i/o avaluació. La jornada E4TSE està oberta a tot el PDI de l'ETSE-UV, així com a membres del PDI d'altres centres, si bé la seua participació és molt més limitada. En molts casos, els professors implicats col·laboren o coordinen altres projectes d'innovació docent i participen en diferents congressos i reunions. En l'edició de 2024, la jornada farà èmfasi en l’impacte dels nous models de Inteligència Artificial (IA) a la docència, com ara ChatGPT. Hi han diferents equips d'innovació als tres departaments del centre (Enginyeria Electrònica, Enginyeria Química i Informàtica). Tots aquestos equips participen activament any rere any en aquesta jornada, presentant les idees d’innovació dutes a terme amb la posterior discusió amb la resta de participants a la jornada. La participació de l’estudiantat, encara que reduïda, sempre és benvinguda ja que el coneixement del seu particular punt de vista aporta un valor afegit a l’activitat. A més, es convidarà a un expert en innovació docent de un altra universitat de l’Estat per a compartir les experiències d’innovació d’altres centres amb una ponència invitada. Les presentacions realitzades es publiquen a la web de l’Escola per a la seua difusió. També s’editarà un llibre d’actes digital amb la col·laboració del Servei de Publicacions de l’UV. En aquesta jornada s’analitzen, a través de les diferents ponències, com des de l’ETSE-UV es desenvolupen accions docents innovadores, accions innovadores d’avaluació de l’aprenentatge i es presenten diferents metodologies actives per a l’aprenentatge. Per altra banda, la reproducció digital d’aquesta activitat s’emmarcaria dins la línia 1a de la convocatòria; també la conferència convidada es centrarà en la docència i l’avaluació a distància.
- En el seu inici l’activitat estava adreçada especificant a l’estudiantat dels Graus en Enginyeria Multimèdia i Enginyeria Informàtica. Quan començaren els estudis de Grau en Ciència de Dades es varen incorporar a l’activitat. El curs passat es va ampliar l’activitat a la resta de graus de l’ETSE-UV incorporant dos xerrades especifiques per al camp dels processos industrials (Grau en Enginyeria Química i Grau en Enginyeria Electrònica Industrial) i en electrònica de comunicacions (Grau d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions i Grau d’Enginyeria Telemàtica). Es pretén que la iniciativa proporcione una sèrie d'activitats de formació complementària que completen els continguts desenvolupats en diferents assignatures dels Graus. A més es pretén donar als alumnes una visió empresarial de les diferents temàtiques tractades i que els coneixements adquirits en aquestes xerrades faciliten la inserció laboral de l'alumnat en empreses del sector. L’activitat consistirà en una jornada de un dia amb 10 xerrades o ‘masterclasses’ d'aproximadament una hora i mitja de duració sobre temàtiques relacionades amb la multimèdia, ciberseguretat, dades, tecnologies web, computació en el núvol i aplicacions mòbils, processos industrials, microelectrònica i electrònica de comunicacions. L’assistència serà obligatòria per als estudiants d’aquelles assignatures més afins a la temàtica de la ‘masterclass’ en qüestió. Per tal de fomentar l’anglès com a llengua de transmissió del coneixement, almenys un parell de xerrades seran impartides en llengua anglesa per professionals amb un acreditat domini d’eixa llengua. Aquesta activitat s’emmarca dins de la línia estratègica d’orientació professional, el desenvolupament de coneixements vinculats a l’activitat professional posterior i procediments normalitzats de treball i es fa un esforç per potenciar l’ús de l’anglès.
- L'activitat es planteja com a complement necessari per al desenvolupament professional dels futurs titulats. Al costat de les competències de caràcter tecnològic resulta essencial disposar de coneixements complementaris que permeten un desenvolupament professional ple i un exercici de la professió que s'atinga a les regles ètiques i jurídiques aplicables. El programa està estretament vinculat amb el mòdul de pràctiques externes, ja que la formació rebuda en aquest seminari és crucial per al desenvolupament satisfactori tant de les pràctiques externes que els estudiants han de realitzar de manera obligatòria com a part de la seua titulació, com de qualsevol tipus de treball a desenvolupar una vegada finalitzada la seua titulació; per tant, enllaça perfectament amb les línies de treball sobre ocupació en les quals treballa habitualment tant ADEIT com OPAL. D'altra banda, l'activitat ofereix un complet panorama del funcionament real del mercat laboral i de les implicacions pràctiques que en el mateix planteja l'associacionisme professional, la presència de tercers de confiança que acrediten coneixements i els diferents rols, amb les seues obligacions i drets, que pot assumir un professional ja siga contractat en règim laboral o com a prestador de serveis. A més es tractarà de proporcionar un coneixement suficient de tots aquells aspectes jurídics i ètics que operen com a requisits que resulta necessari analitzar per a dissenyar, implementar, provar i implantar projectes de programari de manera adequada. L’activitat constarà de dos seminaris de 2 hores de durada per als alumnes dels mòduls "34862 - Aspectes legals de les TIC" del Grau en Enginyeria Multimèdia en el primer quadrimestre (setembre-desembre) del curs 2022-2023 i "34651 - Ètica, legislació i professió" del Grau d'Enginyeria Informàtica en el segon quadrimestre (febrer-maig) del mateix curs. Els seminaris seran impartits pel Col·legi Oficial d'Enginyers Informàtics de la Comunitat Valenciana. Els continguts del seminaris seran el següents: Seminari 1: Ètica professional informàtica: nou marc europeu y perspectives professionals. La necessitat de impulsar l’ètica professional informàtica; Estat de l’art de l'ètica d'informàtica professional a Espanya; nou marc europeu d’ètica professional TIC; Perspectives empresarials i professionals; Perspectives socials Seminari 2: Dictamen pericial informàtic. Enfocament professional, legislatiu i ètic. Conceptes generals: Perit, Perit informàtic, entorn legislatiu; Ètica, codi deontològic, bona praxi i riscos a evitar; Casos pràctics.
- L'acció formativa tracta tres dels temes tecnològics dins de l'àrea de l'enginyeria multimèdia que més interès susciten en la inserció laboral dels egressats. Els coneixements adquirits en aquest curs seran aplicables en l'exercici professional, tant a l’àmbit del desenvolupament de videojocs com de la producció d’animacions i efectes especials. Així, es pretén que els alumnes tinguen una visió professional i empresarial del procés de creació, desenvolupament, implantació i eixida al mercat d'aquest tipus de produccions. Les empreses involucrades a l’acció són líders a nivell internacional a les seues respectives àrees. L'empresa GG Tech Entertainment és una empresa de referència en el sector internacional dels videojocs. Compta amb diferents projectes dedicats a plataformes de competició en esports i eines de congressos online i mons virtuals. A més a més, les seues instal·lacions en Alacant tenen diversos espais per a la creació i producció de contingut AR i XR. Per altra banda, Francesco Surace és Director Tècnic de Pipeline en diferents estudis d’animació. Treballa com a freelance i a estat desenvolupant les seues tasquest en estudis com La Tribu Animation, Skydance i WorldwideFX UK. En aquesta iniciativa es pretenen completar els continguts desenvolupats en diferents assignatures del grau d'Enginyeria Multimèdia relatius a la creació de videojocs i animació. Així, en assignatures del grau s'han estudiat la programació d'entorns gràfics i la creació d'animacions. Com a complement a la formació dels alumnes es desenvoluparan continguts relacionats amb la creació de personatges animats, l'ús de textures, materials i composició i il·luminació i es tractaran aspectes relacionats amb la producció i el funcionament d’un estudi professional. En aquest camp l'aportació d’ambdues empreses és molt interessant ja que té professionals de diferents sectors especialistes en aquests temes. Per altra banda, un dels element indispensables a l’hora de la creació d’un videojoc és el modelatge d’objectes i escenaris. En assignatures del grau han vist la vessant tècnica d’aquestes tècniques de modelatge. Es pretén introduir a l’alumnat en la part més pràctica i propera al mercat laboral. En aquest sentit s’introduirà Blender com a eina de modelatge, creació de models 3D, l'ús de textures, materials i il·luminació per part de Javier Fernández Alegre, professional reconegut amb molts anys d’experiència en el sector. A més a més es pretén completar els continguts desenvolupats en diferents assignatures del grau d'Enginyeria Multimèdia relatius a la producció d’animacions i efectes visuals. En aquest camp l'aportació de Francesco Surace és molt interessant ja que compta amb tots el coneixement de gestionar tots els departaments involucrats en una producció d’un llargmetratge, i pot aportar una visió integral del procés molt completa.
- A la web de l’Escola, en l’apartat ‘TREBALL FI DE GRAU’ (https://www.uv.es/uvweb/enginyeria/ca/estudis-grau/treball-fi-grau/ presentacio-1285885225985.html), l’alumne disposa de tota la informació necessària per realitzar el seu TFG: Instruccions amb terminis i procediments per començar el TFG, temàtiques de TFG, avantprojecte, normes bàsiques d’estil y estructura, etc. Entre tota la informació de que disposa, cal remarcar el ‘Calendari de processos del Treball Fi de Grau’ on se l’indica tots els processos, accions, amb la data i lloc per completar les accions que l’alumne ha de fer per tal de dur a terme el seu TFG. No obstant tot això, i amb la finalitat de que l’alumne estiga ben informat i conscienciar-lo perquè treballe en el seu TFG des de l'inici de curs, al 2018 començarem una nova iniciativa a l’ETSE-UV que consistia amb una xerrada-col·loqui amb aquesta temàtica única. Aquest any es pretén continuar aquesta iniciativa amb una organització molt semblant. Primer, i després de la recepció dels alumnes, els professors responsables de les diferents comissions de TFG faran una breu presentació en la qual s'aborden temes de normativa i metodologia. A continuació, s'obrirà un col·loqui en què participaran també alumnes, un per cada grau de l’Escola. Es pretén que els alumnes participants exposen problemàtiques que han pogut tenir en la realització del seu TFG, així com els aspectes que consideren més rellevants i puguen servir d’ajuda i orientació a la resta d’assistents. Contestaran també a les preguntes que els assistents puguen plantejar. A continuació es realitzarà un networking amb aperitiu i es penjaran pòsters dels TFGs més representatius (millor valorats pels tribunals d'avaluació) de cada titulació en el curs anterior, exposats pels seus autors. Els pòster serveixen per a donar una visió més tècnica del tipus de treballs que s’han dut a terme a l’Escola. Es realitzarà un concurs per a premiar el pòster millor valorat per votació de l’estudiantat. També aquest any es preveu que participen les organitzacions estudiantils AdR i IEEE Student Branch
- Durant el curs 2023-24 es pretén convidar als següents col·legis professionals: Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials i de Grau (COGITI) de València per als alumnes dels graus en Enginyeria Electrònica Industrial i Enginyeria Química, Col·legi oficial i associació de graduats en enginyeria en telecomunicació i TIC de la Comunitat Valenciana (COGITCV) per als alumnes dels graus en Enginyeria Electrònica de Telecomunicació i Enginyeria Telemàtica i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics en Informàtica Comunitat Valenciana (COITCV) per als alumnes del Grau en Enginyeria Informàtica i Grau en Enginyeria Multimèdia. Amb l’objectiu de que ens conten les avantatges d’estar col·legiat, el procediment per col·legiar-se i les sortides professionals de cadascuna de les titulacions. Com en els darrers anys, aquesta acció es farà coincidir amb la celebració del Talent-Fest, per a que els alumnes puguen conèixer els diversos aspectes del seu futur professional en una mateixa jornada. El format de cadascuna d’aquestes xerrades serà molt semblant a la dels darrers anys. En una primera part, membres destacats del col·legi professional en qüestió informaran als alumnes de les avantatges d’estar col·legiat, així com el procediment per col·legiar-se; i una segona sessió, on professionals del sector parlaran de sortides professionals en aquests àmbits. Les conferències podran ser enregistrades i penjades a la web de l’Escola per a la seua posterior visualització de forma asíncrona.
- Es faran dues Reunions de Benvinguda per a l’alumnat incoming al primer i segon quadrimestre, seguides d’un xicotet aperitiu amb jocs interactius entre els assistents per a afavorir el networking entre l’alumnat que acaba d’aplegar al nostre centre. També es proposaran les sessions ‘Speak cafenet’, consistents en quedades curtes a la terrassa de la cafeteria on acudiran alumnes incoming i alumnat de la ETSE per a xerrar en ‘anglès’ i compartir experiències. Estes activitats tenen com a objectiu augmentar la integració de l’alumnat incoming a l’escola, i al mateix temps donar a possibilitat al nostre alumnat de gaudir d’una experiència d’internalització a la seua pròpia escola mentre practiquen un altre idioma. En novembre del 2024 s’organitzarà la Setmana Internacional amb el ‘V encontre amb estudiants incoming/outgoing de l'Escola d'Enginyeria ‘ ETSE-UV’ per a futurs alumnes Erasmus. Aquest encontre consistirà en una xerrada al voltant de les diverses experiències de mobilitat seguit d’un aperitiu per a compartir inquietuds. L’encontre acabarà a la terrassa de la Cafeteria de la ETSE on alumnes i mentors organitzaran taules informatives per països per a atendre els dubtes del futur alumnat Erasmus eixint,. Finalment, a finals de curs celebrarem la VI Summer School sobre ciència de dades on es pretén, des d'un enfocament multidisciplinari, organitzar un curs dirigit a estudiants de grau i postgrau interessats en aprofundir en les eines de gestió i aplicacions per al gran volum d’informació que genera la societat actual. Com en edicions anteriors es mantindrà un taller d’start-ups amb l’objectiu de introduir els estudiants en la creació d’una start-up aplicant els conceptes apresos durant les sessions de l’escola d’estiu a un tema de la vida real. Es dedicaran sessions específiques on l’alumnat organitzats per grups desenvoluparà la seua idea. Durant el taller, els estudiants rebran assessorament i orientació per part de mentors / formadors / organitzadors en diferents àrees: producció, creació, comunicació i habilitats directives. L’última dia es faran les presentacions dels treballs desenvolupats durant la setmana de l’escola d’estiu. La Summer School, des d’aquesta edició s’acullirà al format de Programa Intensiu de Mobilitat (BIP: Blended Intensive Programme), que és una combinació de mobilitat física de curta duració (5 dies) amb un component virtual que usa mètodes innovadors d’ensenyament. La participació en un BIP atorga 3 ECTS a l'estudiantat (component físic i virtual combinat). Els programes de mobilitat BIPs estan promoguts pel programa Erasmus Estudis per a afavorir la mobilitat d’estades curtes de l’estudiantat. La iniciativa està organitzada per centres dels tres campus, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, la Facultat de Matemàtiques, la Facultat d'Economia i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. La summer comparteix campus, desenvolupant-se els tres primers dies a la ETSE, i els darrers dies a la Facultat d’Economia. Durant la setmana de la summer es desenvolupa una xerrada lúdica-formativa sobre dades conjuntament amb l’organització de la DatabeersVLC al centre de València, en anglès, ja que es troba dins del recorregut de formació de la summer. El curs tindrà un màxim de 25 estudiants i podran inscriure's alumnes de diferents universitats d'arreu del món. Aquesta escola d'estiu comptarà amb prestigiosos professors de diverses universitats europees, professionals de prestigi en l'àmbit de la gestió de dades i responsables d'empreses que han desenvolupat aplicacions en aquest camp.
- Esta activitat s’enfoca com una reunió del professorat semblant a les reunions de coordinació del quadrimestre, però incloent a docents de totes les titulacions per a posar en comú les problemàtiques tranversals de l’alumnat. Es convocarà a la reunió amb la suficient antelació. La reunió tractarà de donar resposta als temes següents: 1. Estratègies per a millorar la participació i el compromís dels estudiants. 2. Mètodes per a avaluar l'aprenentatge dels estudiants i proporcionar retroalimentació efectiva. 3. Enfocaments per a fomentar el pensament crític i la resolució de problemes a l'aula. 4. Estratègies per a manejar comportaments disruptius i conflictes a l'aula. 5. Recursos i tecnologies educatives per a donar suport a l'aprenentatge en línia i presencial. 6. Enfocaments per a adaptar-se a les necessitats i estils d'aprenentatge dels estudiants. 7. Estratègies per a fomentar la inclusió i la diversitat a l'aula. 8. Enfocaments per a involucrar als estudiants en projectes de recerca i activitats pràctiques. 9. Tècniques d'ensenyament per a millorar la retenció i l'aprenentatge a llarg termini. 10. Com crear un ambient d'aprenentatge col·laboratiu i de suport. 11. Maneres de fomentar la innovació i la creativitat a l'aula. 12. Com abordar la fatiga i l'esgotament docent. 13. Resum de les discussions i conclusions. 14. Planificació per a futures reunions i seguiment d'accions. Es faran tres reunions al llarg del curs (a inici del curs, al final del primer quadrimestre i al final del segon quadrimestre) per seguir l’evolució del temes proposats. La tercera reunió es farà coincidir amb l’activitat de la jornada d’intercanvi d’experiències docents E4TSE.
Degree in Data Science
Degree in Industrial Electronic Engineering
Degree in Telecommunications Electronic Engineering
Degree in Computer Engineering
Degree in Multimedia Engineering
Degree in Multimedia Engineering
Degree in Chemical Engineering
Degree in Telematics Engineering
Degree in Chemistry
Double degree in Mathematics and in Telematics Engineering
Double Degree in Mathematics and in Computer Engineering
Double Degree in Chemistry and Chemical Engineering
Degree in Industrial Electronic Engineering
Degree in Telecommunications Electronic Engineering
Degree in Computer Engineering
Degree in Multimedia Engineering
Degree in Multimedia Engineering
Degree in Chemical Engineering
Degree in Telematics Engineering
Degree in Chemistry
Double degree in Mathematics and in Telematics Engineering
Double Degree in Mathematics and in Computer Engineering
Double Degree in Chemistry and Chemical Engineering
Master's Degree in Bioinformatics
Master’s Degree in Data Science
Master’s Degree in Data Science
Master's Degree in Environmental Engineering
Master's Degree in Environmental Engineering
Master's Degree in Electronic Engineering
Master's Degree in Electronic Engineering
Master's Degree in Chemical Engineering
Master's Degree in Chemical Engineering
Master's Degree in Telecommunications Engineering
Master's Degree in Web Technology, Cloud Computing and Mobile Applications
Master’s Degree in Data Science
Master’s Degree in Data Science
Master's Degree in Environmental Engineering
Master's Degree in Environmental Engineering
Master's Degree in Electronic Engineering
Master's Degree in Electronic Engineering
Master's Degree in Chemical Engineering
Master's Degree in Chemical Engineering
Master's Degree in Telecommunications Engineering
Master's Degree in Web Technology, Cloud Computing and Mobile Applications
Estimació d'alumnes per activitat segons el centre:
- TALENT-FEST = 2.000
- JORNADES D’INTERCANVI D’EXPERIÈNCIES D’INNOVACIÓ DOCENT A L’ETSE-UV (E4TSE) = 2.000
- MASTERCLASSES@ETSEUV = 2.000
- CONEXIÓ DELS ESTUDIS DE L’ETSE-UV AMB EL MÓN LABORAL: ÈTICA I PROFESSIÓ = 70
- CONNEXIÓ DEL ESTUDIS AMB EL MÓN LABORAL: DESENVOLUPAMENT VIDEOJOCS I ANIMACIÓ = 50
- TFGest: LA FESTA DEL TFG = 400
- DIA DELS COL·LEGIS PROFESSIONALS = 600
- INTERNACIONALITZACIÓ A IETSE-UV = 2.000
- TALKINN DOCENT = -
Coordination
- VILA FRANCES, JOAN
- PDI-Titular d'Universitat
- Secretari/a de Facultat/Secretari/a Ets
Related structures
School of Engineering
Other structures
Entitats no lucratives (associacions, fundacions i ONG’S) en les didàctiques d’innovació docent.
PLAYLIST