UVdocència:UVdocènciaUniversitat de València Logo del portal

L'ESTUDI DE CASOS. UN METODE ACTIU, MOTIVADOR I FORMATIU

Target PDI
Method of impartition Online synchronous
Language Spanish
Total duration 8
Presential duration 0
Synchronous online duration 8
Asynchronous online duration 0
Program Own offer -SFPIE
Training modality Course
Academic course 2021-2022
Edition 01
Training plan year 2022
Start date of the course 28/04/2022
End date of the course 10/05/2022
Registration start date 15/12/2021
Registration end date 23/12/2021
Sessions
Session Start date and time End date and time Aula Location
1 28/04/2022 10:00 28/04/2022 12:00 Online
2 03/05/2022 10:00 03/05/2022 12:00 Online
3 05/05/2022 10:00 05/05/2022 12:00 Online
4 10/05/2022 10:00 10/05/2022 12:00 Online
Selection criteria

Es seleccionaran les persones participants d'acord amb els criteris següents:

  • Per a aquells cursos que tinguen requisits específics, s’ha de comprovar que efectivament les persones sol·licitants els reuneixen.
  • S’atorgarà preferència a les peticions d'aquelles persones sol·licitants que no hagen realitzat cursos de característiques semblants en els últims tres anys.
  • Així mateix, s’atorgarà preferència a aquells que no hagen realitzat cursos de formació en els últims tres anys.
  • En cas d'empat entre sol·licitants en aplicació dels anteriors criteris, caldrà ajustar-se al rigorós ordre d'entrada de les sol·licituds (dia i hora de presentació)
Non-UV faculty

ERNESTO DE LOS REYES LÓPEZ

Catedràtic d'Universitat de la UPV. Actualment jubilat. Quinze anys d'experiència en la formació docent del professorat universitari.

Col·laboració en els programes de Formació del Professorat de més de quinze universitats espanyoles. Col·laboració amb la ANECA, durant set anys, en els programes d'Avaluació de la Qualitat Universitària i en la formació d'avaluadors.

Training objectives

Els alumnes que aprenen mitjançant l'estudi de casos, retenen millor els coneixements adquirits, comuniquen les seues idees més eficaçment, analitzen problemes d'una manera més crítica, desenvolupen la seua capacitat per a prendre decisions encertades, són més curiosos i el seu interès per aprendre augmenta. També augmenta el seu respecte per les opinions i creences d'uns altres. En definitiva, aquest mètode ajuda en el desenvolupament de competències clau per als nostres alumnes.
En aquest seminari es plantegen els conceptes bàsics del mètode i es realitza, de manera pràctica, el disseny i estudi d'un cas amb l'objectiu de proporcionar als assistents:

  • criteris per a examinar i avaluar l'aplicació del mètode en el seu entorn educatiu.
  • formació per a poder iniciar la seua utilització a l'aula.
     
Contents

Després de la introducció del taller, s'aborda l'origen, context, característiques i desenvolupament del mètode. A continuació, es realitza una pràctica sobre la utilització del mètode a l'aula.

En xicotets grups, s'estudia un cas en el qual es plantegen problemes divergents.

Es reflexiona sobre els resultats de l'exercici:

  • els assistents dialoguen sobre l'experiència i les seues conclusions
  • i es plantegen les possibles activitats de seguiment.

Per a finalitzar es realitza la síntesi i les conclusions de l'aplicació del mètode a l'aula.

Posteriorment, s'analitza el procés d'aprenentatge a fi de comprendre bé l'origen dels avantatges del mètode i es realitza una pràctica de disseny d'un cas d'estudi adaptat a l'entorn docent de cada assistent.

En xicotets grups, es dissenya un cas, per al qual es proposen uns objectius, després de definir a qui va dirigit i el problema que planteja.

A continuació es debat sobre el procés de disseny d'un cas; els assistents dialoguen sobre els resultats de l'exercici i es plantegen les possibles accions per a integrar el mètode en l'àmbit docent de cada assistent.

El taller finalitza amb la síntesi del disseny d'un cas d'estudi i les conclusions sobre l'aplicabilitat del mètode en diversos entorns docents.

Competencies to be developed

Ser capaç de dissenyar un cas d'estudi, ben adaptat a l'entorn docent i que fomente en els alumnes l'assoliment dels objectius docents de l'assignatura.

Ser capaç d'utilitzar aquest mètode docent a l'aula, proporcionant relacions entre conceptes importants de l'assignatura i la seua aplicació en l'activitat professional de la titulació perquè el coneixement adquirit siga significatiu.

Ser capaç de contribuir al desenvolupament d'habilitats socials i actituds positives dels alumnes, com ara el treball en equip, l'exposició de les idees, el diàleg i l'escolta, tolerància a l'ambigüitat i respecte a les opinions alienes.

Criteria and procedure for evaluation of the activity

Assistència, com a mínim, al 85% de les hores síncrones i fer les tasques obligatòries fixades en el programa o encomanades per el/la tutor/a o professor/a

Inscription