càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra DAM celebra el Dia Mundial de l'Aigua reunint a experts relacionats amb la gestió sostenible de l'aigua

  • 28 de març de 2018
Image de la noticia

El Dia Mundial de l'Aigua ha reunit a experts relacionats amb la gestió sostenible de l'aigua sota el paraigua de la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual. La celebració d'enguany se centra a explorar com la naturalesa pot ajudar-nos a superar els desafiaments que planteja l'aigua en el segle XXI.

 

La conferència s'ha desenvolupat en el saló de graus de la ETSE de la Universitat de València, on s'han analitzat les solucions de futur per a la gestió de l'aigua en el marc de l'economia circular i una de les maneres de certificar una gestió adequada per part d'empreses i organismes com és la petjada hídrica o petjada de l'aigua. Tots dos experts han conclòs en la necessitat de proposar un enfocament global dels problemes de l'aigua des del punt de vista de la sostenibilitat.

 
Enrique Cabrera, director de l'Institut Tecnològic de l'Aigua –ITA- de la Universitat Politècnica de València, ha deixat de manifest que ha de realitzar-se un esforç a canviar la mentalitat de la ciutadania i treballar per recuperar els costos de l'aigua en honor de la sostenibilitat. En la seua ponència, el professor Cabrera ha manifestat que un ús sostenible dels recursos d'aigua (incloent el manteniment d'infraestructures hídriques) té un cost elevat però que és imprescindible pagar-ho per a no deixar hipotecades a les generacions següents. A més, ha ressaltat la importància de l'eficiència tant en l'ús de l'aigua com de l'energia, atès que tots dos recursos van de la mà.


 

En la segona de les ponències Juan Andrés Eixit, de l'empresa DNV GL i expert en sostenibilitat, petjada de carboni i petjada hídrica, ha aprofundit sobre la importància de l'avaluació de la “petjada de l'aigua” en les organitzacions i en com els riscos relacionats amb l'aigua no poden ni deuen ser gestionats de forma aïllada d'altres impactes, recomanant sempre analitzar tota la cadena de valor, des dels subministradors fins als usuaris finals. Així mateix, ressaltava la necessitat que les dades han de ser fiables i homogenis perquè puguen ser mesures comparables a tot el món.


Les conclusions a les quals han arribat tots dos experts confirmen que la potenciació de l'economia circular en la gestió de l'aigua porta amb si una sensibilització necessària per part de tots els actors implicats que facilite la implementació de tecnologies més eficients en línia amb la reutilització i recuperació de recursos.