càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Cátedra DEBLANC imparteix un curs sobre estratègies de frau i blanqueig de capitals

  • 27 de juny de 2019
 La Cátedra DEBLANC imparteix un curs sobre estratègies de frau i blanqueig de capitals

El passat 14 de juny, la Càtedra DEBLANC va impartir el curs “Estratègies de frau i blanqueig de capitals: Avanços tecnològics i nous sistemes de pagament” en els Jutjats d'Alacant.

La Càtedra Universitària d'aplicació de metodologies estadístiques, econòmiques i d'aprenentatge automàtic per a la detecció de delictes financers i blanqueig de capitals (Càtedra DEBLANC) de la Universitat de València, en conveni amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, va impartir el 14 de juny en la Ciutat de la Justícia d'Alacant el segon curs de formació en aquesta provincia. En la sessió es va aprofundir en les principals estratègies de blanqueig de capitals i com aquestes han evolucionat recolzades per les noves tecnologies.

En el curs, que va ser impartit per la Dra. Elena Badal Valero, es van abordar algunes de les principals estratègies de blanqueig de capitals, diferenciant entre activitats i professions financeres i les no financeres. En el primer bloc es van exposar tècniques tradicionals com les que es presenten en el sector de jocs d'atzar, en el comerç d'interior o unes altres com el “pitufeo”. A partir d'ací, es va aprofundir en noves estratègies que han proliferat recolzades per serveis de plataforma online, centrant l'anàlisi en tècniques de blanqueig a través d'alguns jocs online, com Fortnite o Clash of Clans, i en activitats comercials online, com les que es realitzen en plataformes anàlogues a Ebay.

En el segon bloc es van abordar estratègies de blanqueig a través d'operacions financeres, aprofundint en paradisos fiscals o en la banca corresponsal. En aquest sentit, es va dedicar una secció especial als nous sistemes de pagament que representen les targetes prepagament i les monedes virtuals, tancant el curs amb algunes estratègies que podrien estar sent utilitzades a través d'intercanvis entre criptomonedes principals, alternatives o de privacitat.