càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu col·labora amb l’Ajuntament de València en el projecte per a la prevenció, detecció i actuació en la soledat no desitjada en persones majors

  • 17 de febrer de 2022
Imatge de les jornades

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València juntament amb la Regidoria d’Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València, la Defensora de les Persones Majors de la ciutat de València, la Fundació Amics de la Gent Major de la Comunitat Valenciana i l'Associació Telèfon de l'Esperança van presentar el dia 26 de gener i el 2 de febrer de 2022 a la Sala “Jubiocio” unes jornades sobre el projecte per a la prevenció, detecció i actuació en la soledat no desitjada en persones majors.

La presentació d'aquest projecte s'ha realitzat en dues sessions:

DIA 26 DE GENER 2022

- Presentació del projecte "Prevenció, detecció i actuació en la soledat no desitjada"

Sr. José Javier Aguado Codina, Cap del Servei d'Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València; Dra. Asunción Pérez Calot, Defensora de les Persones Majors de la ciutat de València; Dr Omar Cauli, Director de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu, de la Universitat de València.

La soledat no desitjada s'ha d'abordar com un problema social i de salut pública, des d'una mirada interdisciplinària i amb l'objectiu d'apoderar a la ciutadania per a impulsar un canvi estructural, especialment en un context en el qual la crisi sanitària de la Covid-19 ha endurit aquesta problemàtica a causa del distanciament social i l'aïllament.

Amb aquest projecte es pretén maximitzar les possibilitats de desenvolupament personal de les persones majors, facilitant la construcció de relacions de suport que generen oportunitats per al desenvolupament d'una vida plena i compromesa amb la seua comunitat.

- Ponència "Amistat contra la soledat de les persones majors"

Sr. Manuel Lajara Romance, responsable d'àrea de la Fundació Amics de la Gent Major de la Comunitat Valenciana i Sra. Lorena Batallar Martínez, Educadora Social de la Fundació van explicar els programes de voluntariat d'acompanyament afectiu en domicili, residència i hospital, i les activitats que desenvolupa Amics de la Gent Major per a actuar contra la soledat no desitjada de les persones majors.

- Ponència "Escoltant als majors"

Sr. José Ortíz Pinta, President de l'Associació Telèfon de l'Esperança de València i Sra. Julia Amezqueta Lategui, responsable del Departament d'Orientació.

El Telèfon de l'Esperança en els últims anys està rebent un increment molt important de trucades de majors per motius de soledat i incomunicació. Sensibles a aquesta realitat, a més de rebre trucades de qui es trobe en situació de crisi, el Telèfon de l'Esperança ha creat el programa Escoltant als majors amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones majors que es troben soles i/o en risc d'exclusió, mitjançant acompanyament telefònic.

DIA 2 DE FEBRER 2022

- Ponència "Estratègies per a la prevenció de la soledat no desitjada"

Dra. Vanessa Ibáñez de la Vall, Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, en la seua ponència apel·la al coneixement del problema de la soledat no desitjada com a base conductora en la prevenció de la soledat no desitjada. Ens indica que la soledat no desitjada és negativa per a la salut quan és imposada i duradora, presentant una definició subjectiva, la soledat no desitjada és la distància entre les relacions socials que desitgem i les que tenim, sent àmplia o persistent en el temps, produint dolor, por angoixa o tristesa.

Assenyala que les relacions socials són una necessitat, destacant la importància de l'abraçada i de tota conducta positiva, gratificant i enriquidora com a afavoridora de l'augment de l'oxitocina (hormona dels vincles socials i de l'empatia). És important per això la participació en activitats de barri, intentar establir contactes, cridar als nostres sers estimats, ajudar els altres.

En la seua conclusió mostra que la soledat no desitjada és un problema de salut pública que implica una sensibilització de la població, una creació de xarxes de suport i oportunitats de trobada.

Dra. Silvia Corchón Arreche, Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, en la seua ponència ens mostra la definició i evolució dels conceptes de salut i envelliment actiu. L'envelliment actiu fa referència a la importància d'estar actiu, no solament físicament sinó també social i mentalment. Per a això, és de gran importància mantenir una vinculació amb la comunitat (activitats recreatives, educatives, culturals i socials, vida diària en família i comunitat, activitats amb caràcter remunerat i voluntari). A més, posa el focus en el voluntariat destacant l'evidència científica que posa de manifest els beneficis del voluntariat per a la salut (física, psicològica i social) i envelliment actiu de la persona voluntària.

- Ponència "Efectes de la soledat no desitjada sobre la salut de les persones majors"

Dra. Asunción Pérez Calot, Defensora de les Persones Majors de la ciutat de València, en la seua ponència ens mostra els problemes que sorgeixen tant en la salut física com la salut mental en patir soledat no desitjada. Destaca la reducció de la immunitat (quan existeix una desprotecció), augment de la pressió sistòlica, alteracions del somni, major predisposició a tenir una deterioració cognitiva, disminució de la comprensió, disminució de l'evocació (perduda de llenguatge), depressió. Indica com un mecanisme de defensa de les persones majors davant la soledat la frase: “Sóc molt independent”, que mostra una resistència important davant la seua actuació. Finalment assenyala l'efecte social que comporta la soledat i per això les persones majors senten vergonya de no tenir a ningú a qui acudir.

- Presentació de tallers i conferències futurs que es realitzaran en els Centres Municipals d'Activitats per a Persones Majors: "Formació de Coordinadors/as d'Acció Social dels Centres Municipals d'Activitats de Persones Majors; Programa d'estratègies per a la prevenció de la soledat no desitjada; El voluntariat de les persones majors com a estratègia d'envelliment actiu i participatiu".

Sra. Mª Paz Marco Bertomeu, Tècnica en Treball Social del Servei d'Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València; Victoria Pocoví Guillén, Tècnica en Treball Social del Servei d'Envelliment Actiu de l’Ajuntament de València, van informar del Protocol d'Actuació que està elaborant el Servei d'Envelliment Actiu per a les Persones Coordinadores d'Acció Social de les Juntes Directives dels Centres Municipals d'Activitats per a Persones Majors de la ciutat de València. També van informar dels tallers que es desenvoluparan per a la formació de Coordinadors/as d'Acció Social i implementar aquest nou projecte.

El benestar de les persones que pateixen soledat no desitjada no és cosa només d'elles, sinó que engloba a tot el conjunt de la societat. D'aquesta manera s'advoca per "promoure la sensibilització social i la transmissió de valors d'inclusió i solidaritat al conjunt de la societat i la idea de suport mutu i interdependència, avui cuidem, demà ens cuiden".

Imatges: