càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Image de la noticia

La Càtedra Cultura Territorial Valenciana, creada a partir del conveni marco de col·laboració signat entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori, té com a finalitat constituir-se a l'espai de referència per analitzar, investigar i difondre les temàtiques relacionades amb el territori, que permetin avanços per a la seva adequada gestió, i que aquests avanços siguin transmesos a la societat tant perquè en prengueu coneixement com para la seva implicació i aportació.

Una plataforma acadèmica que pretén la reflexió entorn de temes relacionats amb el territori valencià, així com la divulgació i la transferència del coneixement vinculat a aquest espai geogràfic.

La càtedra realitzarà una labor centrada en la potenciació de seminaris, jornades, conferències i publicacions d'alt nivell, que el seu objectiu serà la recerca especialitzada i la difusió pública dels seus avanços, facilitant una major participació social i un estudi rigorós que ajudi a la presa de decisions. La seva finalitat, per tant, és convertir-se en enfilada decisiva i funcional entre l'activitat educativa i investigadora de les universitats, la ciutadania i la gestió, planificació i execució del planejament territorial, urbanístic i de les infraestructures.

Director

  • Dr.Joaquín Farinós Dasí
  • Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional
  • Dpt. de Geografia / IIDL

Contacte

  • Av. Blasco Ibáñez, 28 (3ª planta)
  • 46010 València
  • Tf. 963864883 (Directe) / 963864237
  • Mail: Joaquin.Farinos@uv.es

Activitats

Les que figuren en Resolució de 8 d'abril de 2016, del director general de Relacions amb Els Corts, per la qual es disposa la publicació del conveni marco entre la Generalitat, a través de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, i la Universitat de València per a la creació de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana [2016/2329 (DOGV nº 7757 / 11.04.2016).

La Càtedra de Cultura Territorial Valenciana (CCTV) pretén ser una iniciativa al servei de la societat valenciana; capaç d'establir un vincle eficaç entre el món acadèmic, el món polític de la presa de decisions i els ciutadans.

Es planteja amb dues grans ambicions:

  • La politització de la societat
  • Contribuir a explorar opcions per a l'establiment tant d'un nou model territorial, com d'un nou model de desenvolupament per al futur dels valencians i valencianes, propi, original, no banal, just, eficaç, eficient i sostenible.

I això a través d'una sèrie de funcions i iniciatives:

  • Estudis i recerques: d'anàlisi i diagnòstic (procurant evidències), però també de pronòstic i prospectiva.
  • Activitats de tipus formatiu, de divulgació i de conscienciació de la societat sobre la importància i efectes de la política territorial, i dels seves absències.
  • Arribar a convertir-se en fòrum, cèl·lula o espai de reflexió sobre qüestions de la política territorial valenciana, on es combinin experts, prenedors de decisions i actors del territori. Per a això intentarà contribuir a desenvolupar els necessaris vincles i aliances entre col·lectius, actors públics i privats, interessats i ocupats en el seu quefer diari per iniciatives relacionades amb el desenvolupament territorial, la planificació i els projectes i inversions.

Totes elles, a fi de poder contribuir a generar intel·ligència i consciència territorial; una nova cultura.

Respecte dels temes en els quals centrarà la seva atenció, aquests són oberts, però lògicament en clara relació amb l'agenda social i política (valenciana, però també espanyola i internacional), pretenent el seu acostament (el de les dues agendes).

Des del punt de vista formal, des de l'equip de la Càtedra es treballarà en estreta col·laboració amb la Secretaria Autonòmica d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territorial, amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, i amb el Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, del que depèn institucionalment, per poder anar fent realitat les expectatives.