càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

L’Horta de València és un dels territoris històrics més assenyalats i emblemàtics per a la societat valenciana. És també una construcció social de l’espai durant segles per part de les persones que hi han habitat i n’han fet ús, tant des de la pròpia Horta com des de la Ciutat de València. I, sens dubte, és també paradigma d’una fructífera relació camp-ciutat que, periòdicament, ha estat causa de conflicte i diferenciació d’interessos.

Actualment l’Horta de València es pot definir com una herència patrimonial, cultural i paisatgística de primer ordre, acompanyada d’una realitat humana, social i econòmica de vida quotidiana de les persones que hi viuen de la terra i fan que l’Horta continue existint dia a dia. Aquesta herència s’entrecreua, a més, amb les demandes de la societat urbana postindustrial que ha anat ocupant sense parar l’espai agrícola.

És en aquest sentit que la Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible es planteja difondre el passat i el present d’aquest territori amb nom propi, però també ser porta oberta per a parlar-ne del futur amb totes les parts implicades. Uns altres objectius són documentar i donar a conéixer el patrimoni històric, arquitectònic i cultural que l’Horta ha acumulat durant segles; fer la major possible difusió dels abundants estudis, investigacions i projectes que el món acadèmic i professional ha elaborat i aportat durant els darrers anys en aquesta qüestió; difondre entre els àmbits i entitats de la societat valenciana el coneixement més específic sobre què ha estat i és hui aquest territori. En definitiva, aquesta càtedra vol ser el fòrum de debat sobre el present i el futur del complex espai agrari i metropolità que representa i on s’ubica l’Horta de València.