Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical - Confederació General de Treball del País València Logo del portal

1r de maig de 2024: Contra les desigualtats socials i la precarietat

  • 25 d’abril de 2024
Image de la noticia

Contra les desigualtats socials i la precarietat: ACCIÓ DIRECTA!

Uneix-te al bloc roig i negre de la CGT, 1 de maig a les 11.30 hores des de la Plaça de Sant Agustí de València. Finalitzarem a les Torres de Serrans, on es realitzaran els parlaments i un concert combatiu.

Malgrat els missatges triomfalistes del govern actual, la situació de les persones treballadores no ha deixat d'empitjorar.

La reforma laboral, aprovada en l’anterior legislatura, a penes recuperava alguns dels drets furtats en les imposades reformes laborals anteriors, en una maniobra que, per contra, pretén legitimar i consolidar la majoria dels drets sostrets, entre els quals es trobava l’abaratiment de l’acomiadament, tant en dies com mantenint l’eliminació dels salaris de tramitació.

Per a prova del que s’ha dit només fa falta constatar els qui van aplaudir la reforma: els sindicats del règim, la patronal, la banca, els organismes internacionals liberals i, fins i tot, la FAES.

Les xifres poden parlar d’una major ocupació i del descens dels contractes temporals, però la veritat és que la precarietat ha anat en augment per a la majoria de la població, els acomiadaments es produïxen igual, i el poder adquisitiu ha caigut en picat per a la major part de la població.

Malgrat l’augment del Salari Mínim Interprofessional, i al marge de xifres, la realitat que vegem tots els dies és que són cada vegada més les famílies amb serioses dificultats per a arribar a fi de mes, les persones que tenint un treball no aconseguixen per a cobrir el cost dels lloguers, i en un context on totes comprovem de quina manera han escalat els preus d’allò més bàsic, com ara el menjar i els combustibles.

Ni les revaloracions de les pensions amb l’IPC, ni els augments pactats en els convenis (els qui el tenen) han pal·liat la perduda de rendes per part de la classe treballadora.

De nou, després de les últimes crisis econòmiques, i fins i tot després de la crisi de la COVID, s’aguditzen les transferències de riqueses dels més pobres cap als més rics. La classe social alta no para d’incrementar els seus ingressos, el seu patrimoni, les empreses de l’IBEX 35, i altres, multipliquen els seus beneficis, mentres que la resta de la població s’empobrix.

En el panorama mundial, no va molt millor. El capitalisme sense cap pudor, encoratja les guerres en el nostre esgotat món, amb l’únic propòsit d’esprémer-nos al màxim, encara que comporte la mort de milers de persones.

El model dominant ens porta a perpetuar un repartiment injust de la riquesa, convertint als rics en cada vegada més i més rics, en detriment de la majoria de la població, dels seus drets dels servicis públics i, fins i tot, a costa de la salut del planeta.

Enfront de la depredació salvatge d’eixos pocs, cal unir-nos per a fer-los front. Som l’única alternativa certa davant el desastre previst. Està a les nostres mans construir un món nou, sense explotades ni explotadors, sense guerres ni pobresa, respectant el nostre medi natural. Preservant amb això el futur de les qui ens seguixen.

Acció directa enfront dels falsos models de representació, altruisme versus egoisme, solidaritat i generositat front l’ambició desmesurada, vida contra la mort, suport mutu en contraposició a l’estúpida competència entre iguals.

És hora de posar-nos en marxa, de dir prou.

És hora de canviar el paradigma.

És hora de l’Acció Directa.

 

 

 


 

1r de Maig - Recupera la teua vida

Per la reducció de la jornada laboral sense pérdua de salari

A la CGT tenim clar que la reducció de la jornada laboral ja està present en el debat públic. Es tracta d'una disputa per la riquesa i els recursos, una pugna entre la classe treballadora i el capital. Principalment parlem d'una pugna pel temps dedicat al treball que implica també el repartiment de la riquesa que generem. Per això, per a aquest 1r de maig, volem que el debat sobre la reducció de jornada estiga més present que mai als carrers, però abans ens farem una sèrie de preguntes:

Quants dies arribes a casa rebentada després del treball?

Quantes vegades et trobes que al final del dia, després d'haver fet la compra, preparat el menjar, netejat i organizat les tasques de cures no tens quasi ni temps per a descansar?

Cada quant sents que no et dóna la vida per a veure a les teues filles i fills, per a cuidar dels teus familiars o per a tindre temps lliure?

Quanta vida passem en el treball obligats a entregar el millor de la nostra salut i del nostre temps a canvi d'un salari que ens arriba just per a poder viure i pagar el lloguer mentre els empresaris s'enriqueixen a la nostra costa?

Fa més de 100 anys el moviment obrer llibertari va aconseguir conquistar la jornada laboral de huit hores i, actualment, comprovem que els avanços en productivitat i tecnologia han servit exclusivament per a augmentar la riquesa de manera exponencial de les grans empreses i capitalistes. Mentrestant, continuem tenint la mateixa jornada laboral. Això ha de canviar! Igual que lluitem per salaris dignes i millors condicions laborals, és el moment de donar la batalla per reduir la jornada laboral d'una manera contundent i sense reducció de salari.

Des de CGT som conscients que el desenvolupament d'aquesta reivindicació no serà senzill. Cada sector, empresa o centre de treball presenta realitats complexes i dispars i aconseguir una reducció de la jornada laboral implica recórrer un camí fins a arribar a una reducció de jornada molt més àmplia i contundent que la proposta pel Govern, una reducció de jornada que ens faça recuperar les nostres vides.

En què beneficiarà la reducció de jornada als i les treballadores?

  • Més temps lliure: per a tindre temps per a dedicar al que realment volem i que ens realitza com a persones, per a poder posar la vida en el centre.
  • Millor repartiment del temps en les tasques de cures en la llar: per a avançar cap a un repartiment més equitatiu entre homes i dones posant en valor aqueixos treballs de cures tan necessàries per al manteniment de la vida.
  • Desaparició de la bretxa salarial: per acostar-nos a una igualtat real de condicions laborals entre tota la clase treballadora i per igualar les oportunitats de gaudir de les millores en les condicions de treball.
  • Augment del salari per hora: per millorar les condicions dels treballadors i treballadores a jornada parcial, treballar menys per treballar totes, ja que la reducció de jornada obligarà les empreses a contractar més treballadors i treballadores reduint l'aur i la parcialitat involuntària, que ara recau sobre l'esquena de les dones (1,5 milions de dones treballen a temps parcial de manera involuntària).
  • Millora de la salut i seguretat laboral: per millorar la salut fisica i mental de la classe treballadora reduint l'estrès laboral i els accidents de treball.
  • Augment de l'ocupació, tot eradicant les hores extraordinàries.

Però res d'això se'ns regalarà als treballadors i treballadores. Només ho podrem aconseguir si ens organitzem unint-nos. I és que només mitjançant l’organització i la lluita és possible augmentar els drets i millorar les nostres condicions.

No podem oblidar que la fam, l'explotació, la desigualtat, les discriminacions i la repressió juntament amb el control i la manipulació de la població són la moneda de canvi que el capitalisme empra diàriament contra la nostra classe social, la de les treballadores i els treballadors; que el saqueig dels recursos i les fonts d'energia del Sud global per part dels capitalistes és la norma. Capitalistes que propicien guerres per beneficiar-se dels recursos de les poblacions tot cometent genocidis com a Gaza.

Capitalisme basat en un creixement econòmic i una mercantilització de tots els recursos que posa en risc la pròpia vida al nostre planeta, la de la nostra espècie i la de la resta d'espècies, un fet al qual hem de posar fre, ja que és la nostra responsabilitat envers els nostres descendents deixar-los un planeta on sigui possible la vida.

Per tot això, des de CGT fem una crida a tota la societat perquè aquest 1r de maig transmetem la necessitat d'abordar la reducció de jornada sense reducció de salari amb urgència, perquè res millor que el 1r de maig, el dia de la treballadora i del treballador, per lluitar per transformar aquesta realitat sense futur i començar a construir una societat basada en la solidaritat, el suport mutu i l'autogestió. Rebutgem la partitocràcia burgesa que ens converteix en mers votants i subjectes passius, així com el sindicalisme institucional i aburgesat que és mera corretja de transmissió del poder econòmic i polític.

Des de l'anarcosindicalisme, l'anarcofeminisme i el món llibertari aquest 1 de maig de 2024 seguim reivindicant serveis públics de qualitat i pensions dignes, l'avenç en l'edat de jubilació i l'aplicació de coeficients reductors en feines d'alta penositat, acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones, posar fi a les desigualtats i exigim els drets de les persones migrants i la fi d'aquest capitalisme salvatge. Per la recuperació dels drets laborals perduts reforma rere reforma.

Treballar menys per treballar totes