UVCulturaUV Logo del portal

CREADORS VALENCIANS PELS DRETS HUMANS.
70 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans

Imatge cartell exposició © Boke Bazán
Imatge cartell exposició © Boke Bazán
 
 
 
 
L'any 2005 Amnistia Internacional es va aliar amb alguns dels millors dissenyadors gràfics espanyols per il·lustrar els trenta articles de la Declaració Universal dels Drets Humans. El resultat d'aquesta col·laboració va ser un llibre, La letra y la imagen de los derechos humanos, i gràcies al suport de la Universitat  de València, una exposició de cartells que es va inaugurar al Centre Cultural La Nau.
 
 
 
 
© Pepe Gimeno
 
 
 
 
 
Transcorreguda més d'una dècada i vist l'èxit que va recollir aquesta primera iniciativa, Amnistia Internacional i la Universitat de València han decidit impulsar una segona edició totalment renovada d'aquesta exposició en el context del setantè aniversari de la Declaració Universal i del quarantè aniversari d'Amnistia Internacional Espanya, celebracions que coincideixen el 2018.
 
 
 
 
© Mariscal
 
 
 
 
Comissariada pel dissenyador Boke Bazán, l'exposició Creadors valencians pels drets humans. Setanta anys de la Declaració Universal dels Drets Humans reuneix dissenyadors gràfics valencians de primera línia, catorze dones i setze homes, alguns dels quals, com ara Mariscal, Pepe Gimeno o Dani Nebot, ja van participar en la primera edició. En el seu conjunt, les obres gràfiques interpreten, cadascuna des del seu particular punt de vista, els principis de la dignitat humana recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans, un dels textos més visionaris de la nostra història contemporània, alhora que llancen una mirada esperançadora i mobilitzadora de consciències.
 
Amnistia Internacional ha impulsat des del seu naixement aquesta mobilització de persones per persones. Som un moviment global de gent corrent que es pren la injustícia com una cosa personal. Lluitem perquè tot el món puga gaudir dels seus drets humans, i una part d'aquesta lluita és conscienciar sobre la importància de defensar els principis de la Declaració Universal dels Drets Humans, amenaçats en el seu setantè aniversari per les polítiques regressives i per la retòrica de l'odi i la demonització que impulsen els qui exerceixen el lideratge al món.
 
 
 
 
© Núria Tamarit
 
 
 
 
 
Líders que haurien de protegir amb determinació els drets que, paradoxalment, estan soscavant. Líders que amenacen de normalitzar la discriminació a gran escala de grups marginats. Líders que mostren, en suma, una enorme falta de lideratge en matèria de drets humans.
 
 
 
 
© Paco Roca
 
 
 
 
 
Enfront d'ells, enfront del temor i a la por, l'auge dels moviments de protesta que han decidit no callar i que exigeixen justícia i dignitat és palpable en molts llocs del planeta, des de Xile fins a Taiwan, des de Nigèria fins als Estats Units o Europa. Iniciatives com la que presentem ací formen també part, a la seua manera, d'aquests moviments que alcen una veu cada vegada més clara i poderosa.
 
Amnistia Internacional Espanya ha volgut ser una d'aquestes veus des que va ser legalitzada el 1978, en plena Transició, dèsset anys després del naixement de l'organització al Regne Unit. En aquest temps ens hem convertit en un referent en drets humans al nostre país, actuant amb absoluta independència de qualsevol poder polític o econòmic i contribuint, entre moltes altres consecucions, a fer que 141 països hagen abolit la pena de mort, que el 2002 començara a funcionar la Cort Penal Internacional o que després de dècades de feina, el 2014 entrara en vigor el Tractat del Comerç d'Armes que prohibeix la transferència d'armes quan corren el perill d'usar-se per a violar drets humans.
 
 
 
 
 
© Luis Demano
 
 
 
 
 
En l'actualitat Amnistia Internacional compta amb el suport de més de set milions de persones arreu del món. Només a Espanya, prop de 85.000 persones són sòcies de l'organització, 2.400 persones són activistes i més de mig milió hi col·laboren assíduament signant les nostres peticions. Gràcies al suport de tanta gent, continuarem treballant perquè Espanya tanque les principals clivelles en drets humans que entelen els indubtables avanços que han tingut lloc en les darreres dècades.
 
Hi ha molta feina a fer: Espanya no és un bon lloc d'acolliment ni de protecció de persones refugiades. La violència de gènere continua sent imbatible. El dret a l'habitatge i la salut han de ser considerats drets humans. La llibertat d'expressió està en perill. I el nostre país pot contribuir més i millor a fer del món un lloc més just.
 
Des d'Amnistia Internacional volem agrair la col·laboració desinteressada dels dissenyadors gràfics participants i el suport de la Universitat  de València, sense el qual aquesta iniciativa no hauria sigut possible.
 
Arancha Vicario Laguna
Presidenta d'Amnistia Internacional Espanya
27 de novembre de 2018
 
 
 
 
© Calpurnio
 
 
 
 
 
 
 
 
Galeria d'imatges